Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Baş işaretiyle (ima ile) namaz nasıl kılınır açıklar mısınız?

Baş işaretiyle (ima ile) namaz nasıl kılınır açıklar mısınız? Kıbleye nasıl dönüceğiz ya da dönmek gerekiyor mu?

İma ile namaz kılacak olan kimsenin kıbleye dönmesi gerekir. Fazla rahatsızlığından dolayı kıbleye yönelemiyen kimse, eğer kendisini kıbleye çevirecek kimse bulamazsa, o takdirde bulunduğu hal üzere namazını kılar; fukaha bunun caiz olduğunu tesbit etmiş*tir. Bu durumda iyileşince kıbleden başka cihete yönelerek kıldığı namazları kaza etmesine gerek yoktur.

Kendisini kıbleye çevirecek kimse olduğu halde, ondan öyle bir istekte bulunmadan namaz kılacak olursa, caiz olmaz.

Alnında yara olup secde etme imkânı olmayan kimsenin imâ ile secde yapması caiz değildir. Sadece burnunu yere koyarak secde etmesi gerekir. (Ez-Zahire / Burhaneddin Taceddin.)

Ayakta duramadığı gibi oturarak da namaz kılamıyan kimse için uzanarak imâ (baş işareti) ile namaz kılmakta iki şekil müm*kündür :

a) Sırtüstü uzanıp ayaklarını kıbleye doğru uzatarak, başının altına bir yastık koyduğu halde baş işaretiyle namazını kılar. Baş al*tına konulan yastık ve benzeri şey, baş işaretiyle rükû' ve secdeleri yapma imkânını kolaylaştırır.

b) Yan üzeri uzanıp yüzünü kıbleye çevirerek baş işaretiyle kılması caizdir. Bu iki durumdan hangisi hastaya uygun ve rahat geliyorsa, ona göre uzanıp namazını kılmasında hiçbir sakınca yok*tur. (Siracü'l-Vehhac / Helvani.)

(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/450-452.)

Sorun ki! Cevap Bulasnz... - Makaleler: Ba iaretiyle (ima ile) namaz nasl klnr aklar msnz? Kbleye nasl dnceiz ya da dnmek gerekiyor mu?


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com