Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>evde hayvan beslemek >>

köpeğin evde beslenmesinin doğru olmadığını biliyoruz,

peki diğer hayvanlar,

mesela süs balığı,muhabbet kuşu,ufak kablumbağaları evde beslemek dinen caiz midir?

Bu mes'elenin iki yönü vardır:

1. Eti yenen ya da avcılık gibi başka meşru bir gaye ile kullanılan bir kuşun evde beslenmesi ve alım-satımı helâldir. Çünkü "yeryüzündeki her şey insanlar için yaratılmıştır."(K. Bakara (2) 29)

2. Bir süs unsuru olarak evde kuş beslemek ve böyle bir kuşun ticaretini yapmak. Bunun caiz olmadığına dair de bir şey yoktur. Hatta Enes b. Malık'in rivayetine göre: "Rasulüllah (sav) onun Ebu Umeyr denilen kardeşini gördüğünde: Ebu Umeyr! ne yaptı Nugayr?, diye latife ederdi".(Buharî, Edep 81,112; Müslim Terceme ve Serhi, IX/545) Nugayr, serçe büyüklüğünde bir kuşun adıdır. Enes'in kardeşinin böyle bir kuşu varmış ve onunla eğlenirmiş.

Bu hadisi şerhedenler, hadisten çıkarılan hükümler arasında, "çocukların serçe ile oynamasına müsade etmek caizdir" diye zikrederler.(bk. Davudoğlu, Sahihi Müslim Terceme ve Serhi, IX/545) Fıkıh kitaplarımızdaki ibarelerden de serçe gibi kuşların satışı alınabileceği (satılabileceği) ve mal sayılabilecekleri anlaşılıyor.(bk. Fetavay-i Hindiyye. V/364) Ancak sırf bir süs unsuru olarak ve göz zevkini tatmin için, hayvan dahi olsa bir can sahibini ömür boyu hapse mahkûm etmenin, İslam'ın ciddiyetiyle ve acıma duygusuyla bağdaşmayacağı da açıktır. Bunda fıtrata müdahale de vardır. Istediği gibi gezip-tozma ve çiftleşme kuşun da hakkıdır. Kendi ekstra zevkleri için başkasının tabiî zevklerine engel olma egoistçe, belki de sadistçe bir davranış olur. Sözü edilen hadisten hüküm çıkarırken "çocukların oynamasına müsade edilmiştir" demeleri, bunun çocukça bir zevk olduğunu gösteriyor olmalıdır. Her haram olmayan şeyin yapılması güzel demek değildir. Bu tür kuş alım-satımı ile uğraşanların işlerini değiştirmeleri uygun bir davranış olur kanaatindeyiz (Allah'u a'lem). Akvaryum balıkları için de aynı şeyler söylenir. Ebu Yusufun av hakkında: "Oyun ve eglence için olursa hayrı yoktur. Mekruh (haram) olduğu görüşündeyim"(bk. Ibn Abidin, VI6462) demesi de söylediklerimizi doğrular mahiyettedir.

kısaca caiz değildir (Mehmet Emre fetvalar kitabı)

Hz Allah razi olsun ücharfbeşnokta kardeşim.

tam aradıgım,ögrenmek istedgm soru,
zaten örnegin hayvan almamdaki(scapon balıgı aldım hep!)ana sebeplerden biri,evde bana eşlik ediyodu,o orda hareket ettikçe bana canlılık veriyodu.(rahmrtliler. :'()suyun yüzüne çıkıp pıt pıt ses yaıyolardı.kısacası,dünya dönüyo,hayat devam ediyo,ben bile bu akvaryumun içinde yaşayabiliyosam diye..bana pozitif enerji veriyodu.bu güne ulaştıysam onların faydası çok oldu bana.kısacası evde eşlik ediyodu bana.ama dediginiz gibi hayvanın hakkına girmek oldugundan zaten bundan sonra hele en son aldıgım adını bile koyamadıgım pirana gibi rahmetli balıgımdan sonra,(biraz tırstım da,azıcık korkar oldum.)eve hayvan sanırım düşünmüyorum.
bu gerekli ve önmli bilgiler için 3harf5nokta kardeşimize,soru içinde syn cepni kardeşime tşkkr ederim.

Cümlemizden arkadaşlar...

böyle bir zevkimiz hamd olsun olmadı...üçharfbeşnokta kardeşim,fetvaları senden alacağız bu gidişle..emeğin için teşekküe ederim.......bir soruda benden bilhassa yaz aylarında kalorifer böceği denen bir böcek var,onları imha (öldürmek)için her yola baş vuruyoruz...ne olacak halimiz..?....ehli tarikin durumu farklımıdır .?


böyle bir zevkimiz hamd olsun olmadı...üçharfbeşnokta kardeşim,fetvaları senden alacağız bu gidişle..emeğin için teşekküe ederim.......bir soruda benden bilhassa yaz aylarında kalorifer böceği denen bir böcek var,onları imha (öldürmek)için her yola baş vuruyoruz...ne olacak halimiz..?....ehli tarikin durumu farklımıdır .?
aynı böcekten ben şu andada muzaribim.cevap ne olucak acaba.. ???

üçharfbeşnokta kardeşim,fetvaları senden alacağız bu gidişle..emeğin için teşekküe ederim


Bizde te şekür ederiz ama aslında farukaktaş kardeşimiz en güzelini yazıyor,yapıyor.Yoğunluğu var sanırım. Elimizden geldiği müddetçe yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Söz konusu sualinize cevap olalarak

Evlerdeki canlıları öldürmeden onları öncelikle kendi yuvasına göndereceğiz.Yani bunun alternatiflerini bulacağız.Çünkü oda bir can taşıyor neticede. En son çare bize zarar da veriyorsa öldürmek caizdir. Beis yoktur. Mecelle Kaidelerindede öle sanırım...
ehli tarikin durumu farklımıdır .?

adı üstünde yol ehli yani.......

teşekkür ederim...evlerine kovsanda gitmez senin evini, kendi evleri gibi zaptetmişler. :)...hele yazın kapıdan kovsan pacadan girecek cinsten. :).aslında onlardan tekkurtuluş yolu var,İMHA başka yol yok .bulamadım.

ben bu konuyu sormuştum daha önce,

karınca duası geldi sadece,

o zaten malum,

eskiden okunan dualar varmış aslında,

bir çift evlendiğinde camii çıkışı büyükler elele tutuşur evin çevresini sarar ve dua okurlarmış,

bu duayı aradım epey zaman ama ulaşamadım,

sihir,büyü,nazar,ins,üç harfli,her türlü haşere ve kemirgen ve akrep,yılan,çıyan için okunurmuş evler,

bilen varsa bir kere daha soruyorum.......


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com