Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sac ektirme ve boyamanin hükmü nedir?

1.saç ektirmek caiz midir 2.saç boyatmak caizmidir 3 kadınlar ve erkekler için farklı hükümleri varmıdır

"Soru: Bugünkü kızların okumaları veya kadın öğretmenlerin ders verdikleri sınıfta başlarını açmaları caiz görülmüş müdür?

Cevap: Kadın cinsinin ilim tahsil etmesi yasaklanmış değildir. Ancak tesettüre riayet edimelidir. Tahsil sırasında tek başına yolculuk yapmaktan sakınmalı. Yalnız kadınların bulunduğu bir yerde ilim tahsil etme imkanını araştırmalıdır. Bunlara riayet edemediği zaman dini müsaade de verilemez."

(Fetvalar, Mehmed Emre)

"...Saç takma veya ekleme, kişinin tabiî şeklini değiştirme, genç görünme ve karşısındakini yanıltma amacıyla yapılır. İslâm bunu hoş görmemiştir. Peygamber Efendimiz saç takan kadınlara lanet etmiştir (Buhârî, Libâs, 83, 85; Tefsîru Süre, 59/4; Müslim, Libâs, 115, 117-119; Ebû Dâvud, Tereccül, 5; Tirmizî, Libâs, 25; Edeb, 33; Nesâî, Zîne, 22, 23, 24, 29; İbn Mâce, Nikâh, 52). Hadislerdeki "vâsıla"; saçı kısa veya az olduğu için başkalarının saçından saç ekleyen kadın, başka bir deyimle peruk takan kadın anlamına gelir..."

(Hamdi DÖNDÜREN, İslam Fıkıh Ansiklopedisi)

" Soru: Bir insanın başındaki beyaz saçı yok etmek için kına ile veya sarı boya ile boyaması sünnet midir?

Cevap: Siyah boya haramdır. Kına yakılabilir. Buhari ve Müslim'in ittifakla rivayet ettikleri bir Hadis-i Şerifte, "Yahudiler ve Nasraniler (saçlarını) boyamazlar. Siz onlara muhalefet ediniz" buyurulmaktadır. Müslim'in Cabir (ra)'den rivayet ettiği diğer Hadis-i Şerifte de "Bu (saçların beyazlığını (boya ile) değiştirin (ve fakat) siyah (laştırmak)tan çekinin" buyurulmaktadır.

Birinci Hadis, saçların boyanmasına emr ve müsaade gerektirmektedir. İkinci Hadis ise bu müsaadeyi kayda bağlamaktadır. "

İlk sorunuzda "saç ektirmek" meselesini sormmuşsunuz. "Peruk takmak" da bir anlamda benzeridir saç ektirmenin. Gusle mani olmayacak ise, ektirecek kişi de saçının olmamasından çok rahatsız oluyor ve bu durum onu meşgul ediyor ise, ektirmesinde mahzur yok. Fakat daha genç görünmek için, ilgi çekici olmak için saç ektirir veyahut boyatırsa bu mahzurludur, caiz değildir.

Rabbimiz herkesi en güzel şekilde yaratmıştır...

"Biz insanı en güzel biçimde yarattık." (Süre-i Tin, 4)

***

teşekkürler kardeşim Allah razı olsun...

allah cc razı olsun teşekkür ederiz.

Allah razi olsun Faruk Kardesim,

ellerine saglik

Allah razı olsun


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com