Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bu da Başka Bir Hayat..

Anadoludan kopup gelen bir ailenin ilk çocuğu olarak doğmuştu.Ailesinin 5 yıllık beklentisinin ardından doğan bu şirin minik kız ilk olmasına rağmen ,bir erkek çocuk kadar sevilmemişti.Baskıcı sıkı tutumun kurbanı olmuştu.Babası ailesinin yanında rahatça kucağına bile almazken bu kıza kim aile sevgisinden bahsetsinki.İstanbula gelen aile dini konularda yeterli bilgi sahibi olmamalarına rağmen,tanınmaya başlayan hocaların sohbetine katılmaya başlayarak,dinleri hakkında bir çok şeyler öğrenmişlerdi.Hocalar nereye gitse onları takibe başlamışlardı.Küçük kız da kimi zaman özellikle bu sohbetlere katılan babasına eşlik ediyordu.Okula başladığı zamanlarda güzel giden 2 yılın ardından bir şeyler farketmişti.O da ablaları (akraba kızları) gibi kursa gidecekti!
Yani bu okuma işi tamamen formalitemiydi?!! 3.sınıfta bunu farkeden kız umursamaz olmuştu.Bir gün arkadaşının "ileride ne okuyacaksın,neler yapacaksın." sorusu üzerine Türkiye gibi modern bir ülkede kendi doğrusunu bildiği şekilde arkadaşını cevaplamıştı. "Ben okul bitince Kur'an kursuna gideceğim."Mutlumuydu bunu söylerken bilinmez.Ama doğudaki töre ler kadar normal di bu onun için.Arkadaşı bu cevap karşısında şaşırmıştı.O modern ülkenin temiz, cici, şirin,akıllı eğitimli kızıydı (olacaktı)."Bu nasıl bir şey okul bitince kursa gitmek de ne ."Teneffüs arasında ilk olarak sınıfa yayılan bu ilginç hedef hikayesi,daha sonra öğretmenin kıza sınıfta,"sen okul bitince ne yapacaksın ?"(8 yıl eğitim zorunlu) sorusuyla kız için şok olayına dönmüştü.Öğretmen neyi öğrettiğini bilmelimiydi yoksa bu bir öğretmen değilmiydi?? Yada -doğru söyleyenin kovulduğu 9 köyden birindemiydi?- Ne cevap vereceğini bilmiyordu Kendisi ne anlayabilirdiki 9 yaşındayken neden okula devam edemediğini ~ Bu nasıl bir ikilemdi.Yanlış olan neydi o küçücük kalbiyle okulda doğru söylediği için neden böyle zorluklara katlanmak zorundaydı. Kim suçluydu. ???
Arkasından velisinin çağrılmasıyla normale dönmüştü bazı şeyler Kimi inanmıştı kimiyse bu kızın hala dediği gibi devam edeceğini biliyordu.. bilinmezlerin olduğu güzel bir günde kızımız babasının ilginç tepkisiyle karşılaşır yaş 10 dur . Artık giydiğin pijamalar uzun olmalı,başını örtmelisin.Büyüyen bir kız...Ve sabah namazlarına kalkmalısın.Kalkmadığı zamanlar hafif dövmelerle kalkmak zorunda olduğunu anlamıştır.Pijamasını inatla yukarıya çektiğinde bileğinde hissettiği acıyla başkaldırma hevesi 10 yaşındayken kızın içine bulaşmıştır Ne kadar ASİ ruhlu bir kız bu böyle.Babam eve gelecek başörtüm nerede diye orada burada dört dönen küçük kızın haline gülmelimi insan ağlamalımı.??Cİci kız 4. sınıfa gitmedi tam da dilediği gibi..
Ardından gündüzcü olarak başladığı kursta zaten 6 yaşında öğrendiği Kur 'an ı tekrar ederken bir yandan diğer ilimlerden biraz almaya başlamıştı.Ama karakter ya bu,değişmez, hala başka bir takım şeylerin etkisindeydi. "Sen benim böyle olduğuma bakma (uzun giyinip kapatmış başını) annemler başka zamanlarda bana mini etek giydiriyorlar , biz aslında zenginiz " tarzı tuhaf konuşmalarda bulunan bu şirin cici kız islami terbiyeyle! yetişen kızmıydı?
O seneyi ilginç bir şekilde atlattığında biraz daha büyümüştü Ailesi kızın artık hafız olması gerektiğini düşünüyordu Henüz küçüktü tam zamanıydı Hemen yatılı bir kur'an kursuna göndermeliydi kızı.ve öylede oldu kızın ağlamalarına rağmen haftalık yatılı kursa gitmesine karar verildi Ailede kızlar böyle eğitim görecekti artık.Çünkü aile Dinlerini yaşamak ve yaşatmak istiyorlardı .İlginç olanı neden dini kızlar yaşıyordu.Çünkü dışarıda hayat gerçekten kızlar için korkunçtu Lise mi orada neler dönüyor haberiniz yokmu Yapmayın Allah aşkına .kızımız zor geçirdiği bir senede tecvitini ilerletmiştir.Ancak ailesinin istediği gibi hafızlığa başlamamıştır Hocalara göre o daha küçüktür -Bu nasıl bir yapılanmadır -diye düşünür kızımız. Kur an ,kutsal dinimizin Muhteşem mucizesi için bir yaşa ihtiyaç duyulur. Bu bir gerçektir.
Kızımız ilerleyen senelerde hafızlığını bitirmiştir ve artık 16 larına gelmiştir.Annesinin rahatsızlığı sebebiyle son 1 senesi kalmasına rağmen eve mecburi dönüş yapar.Hayatının zor dönemleri başlamıştır.Bir taraftan yıllardır ayrı olduğu ev,aile ortamı diğer taraftan öğrendiklerini bir kalıba sokamaz..Ailesi bu kızı böylemi yetiştirdik diye kendilerini sorgulayadursunlar kızımız adapte olamadığı ev ortamından 3 seneye yakın bir süre ayrılamaz Bu arada kuvvetli olan hafızlığı sekteye uğramıştır.Başladığı işi bitiremeyeceğini anlayınca ücretsiz halk eğitim kurslarında iğne iplik dersleri alır. Bir yandan da hayatı sorgular. Neden devam edemiyorum..Neden .Hani dinimizi öğrenmek çok önemliydi Belkide kız ev ortamının serbestliğine alışmıştı sorgulasada farketmezdi artık.. Bir gülü dalından kopardınızmı neyle yapıştırırsanız yapıştırın Tekrar aynı gül olmaz olamaz..!!
10 yıllık bir süreci kaplayan hikayemizin son kısmını kestim biraz.Çünkü bu şekilde bir kitap olur malumunuz..Dönelim kızın ailesine ...Zaman değişmiştir..2000 li yıllar dünyada ve Türkiyede bir çok şeyi değiştirir.Artık herkes teknolojinin köleliğine girmiştir. Dikkat edin teknoloji bizim hizmetimizde değil biz onun için çalışır olmuşuz...
Tabi kızımızın ailesi de maddi sorunlarmı yoksa değişen Dünya politikasımı :p bilinmez artık eskisi kadar sohbetlere katılmazlar...Bir yandanda artık Türkiyede liseye kızları göndermek normal hale gelmiştir..Kimbilir belkide artık eskisi kadar kötü insan yoktur dünyada ?!! öyle değilmi..Benim kızım liseyi bitirsin şu olacak, bu olacak diyen bir çok annenin havasını da bir yere kadar çekebiliriz..Etraftan kolay etkilenen ailede bu görüşün doğru olduğuna kanaat getirip bu kızdan sonraki gelen evlatlarınıda liseye göndermeye başlamışlardır. Kısa dönemde Din uğruna feda -başka bir deyişle kurban- edilen son kızdır kızımız..
1400 yıldır değişmeyen kitabımıza uymak neden değişsinki??Biz neden bize verilenlerle dinimizi yaşamayalım? Hayatımıza giren kolaylıklar bize dini unutturmaya başlamıştır..Kızımız bu süreçte zorlu bir dönemden geçer .Evlilik bir nebze kendisine getirebilir belki onu ama bu fikre sıcak bakmaz..18 küçük bir yaştır..Evde bulunduğu süreçte kıyafetindeki bir takım değişiklikleri ailesinin normal karşılaması kıza anormal gelir.. başınıda açsa ilginç bir gelişme olmayacağını düşünür.."Neler oluyor.. Bana uyguladıkları İslami Terbiye! ye ne oldu " 10 yılda kitaplarda yazanlar değişmese bile Kafalar değişir Kız bunu acı gerçekle öğrenmiştir.. Kendi hayatına malolan bu saçmalık da nedir böyle Kendisi dinini kitabını sevmesine rağmen Ailesinin bir nevi onu kullandığını düşünür Haklıdır belkide..Artık kızın öğrendikleri değil Lise de öğrenilen ve kızında öğrenmek istediği ilim daha cazip daha tercih edilendir..
İslamın ilk emri zaten OKU değilmidir. Ben neden ikisini birlikte öğrenemedim diye kendini sorgularken içindeki isyan tohumlarının yeşerip büyüdüğünü farkeder.. Ailesine nasıl cephe alabilirki Etraftan gelen sende artık açıktan oku tekliflerini "benim aldığım ilim de değerli " diyerek bir müddet geçiştirir. İnsanlara ne olmuştur böyle diploması yok diyemi bunca saçmalık..Sonunda maddi sorunlar yüzünden istesede kendi görevini yapamayacağını anlar.. Diploması olduğu için para veren bir meslek edinmelidir.. Kur'an öğretse bile elinde diploması yoktur.. Ailesi neden bunu düşünmemiştir ki??
Kızın içindeki okuma isteği de büyüdüğü için okur ve lise yi bitirir kısa bir sürede.. Zekası ve azmi hayret safhasındadır..Bazen kin duyar..Bazen ikisinide birleştirebilirim diye ümitlenir..Ben kendi çocuğuma ne vermeliyim diye düşünür..Bİr hedefi olmalıdır...ve sonunda istediğini bulur. Ne yapıp edecek çocukların iki ilmide bir arada almasını sağlayacaktır.. Üniversiteyide okuyarak Çocuk gelişimi konusunda diplomasını alır..Ardından gelen cazip bir evlenme teklifini bir şartla kabul eder.. Hedefi doğrultusundaki okul ilk olarak Türkiye ye kazandırılacaktır..Eş adayının bu güzel hedefe hayır diyememesi üzerine mutlu bir yuvanın temelleri atılmış olur. Kızımız dernek vb. yardımı aracılığıyla kendini ve hedefini duyurmaya başlamıştır.. Eşinin yardımlarıyla baş koyduğu bu yolda zafer e inancı tamdır..-Allah ım bana güç ver senin gücünü göstereyim bu dünyaya - diye ettiği dualar bir gün mutlaka kabul olacaktır.. Yıllar geçsede fikirlerin değişmemesi için elinden geleni yapacaktır..
Şu anda etrafımızda bu şekilde okuma heveslisi bir sürü genç kızımız vardır. Bu bir gerçektir. Okumak kötü değildir İnsanlar her zaman her çağda kötülük yapabilirler. Biz okuması gereken bir kızı bu şekilde geri çekersek sadece onun hayatını mahvetmiş olmazmıyız?Bu hikayede anlattığımız kızımızın bir gün hedeflerini gerçekleştireceğine inanıyoruz..Ümitsizlik Allah ın kullarına yakışmaz.. OKU islamın ilk emriyse bu Ne olursa olsun eşit seviyede okunmalıdır..Anlattığım hikaye gerçek hayattan esinlemedir Bİr kısım yerlerini değiştirmeden koydum.Kızımız Şu anda vefat etmiştir..Ailesiyle birlikte geçirdiği trafik kazasında Rabbinin yanına göç etmiştir..Ve arkasında üzülen bir çok sevdiğini bırakarak gitmiştir..Özellikle onun hedeflerini hala gerçekleştirme çabası içinde olan bir eş bırakmıştır.. Rabbim bu insanlara kaldıkları yerden devam etme şansını nasip etsin Okumak kelimelerle ifade edemeyeceğim bir lütuftur.. Onun vefatı üzerine bu hikayeyi yazmak istedim bir takım yerleri değişmiş olsada mazur görün. Umarım beğenirsiniz. Ve yıllar değişsede fikirlerinizin doğru olanıyla yanlış olanını ayırt etmeniz dileğiyle.
Alıntıdır.

Allah rahmetiyle karşılasın.
Öyledir ''OKU '' ile başlar ama o bildiğiniz oku_makla ilgisi yoktur.
Evreni oku!
Yüreğini oku!
Çiçekleri, böcekleri oku!
Oku be insan önce kendini OKU! bu okumalar zordur kendini dinleme ve kendini bilmeyi gerektirir.
Eğitim o basit, git okula ne verirlerse doğru yanlış demeden al, yoğurmadan olurmu?
Eğitim alıp cahilikten çıkma başkadır, OKUmak başkadır.
Bir çoban bazen okurda, üniversite mezunu okuyamaz onun okuduğunu bu biline...


Deneme Yazılarınız

MollaCami.Com