Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


reflü'yü hafife almayın!!.

Reflüyü Hafife Almayın

Tedavi Edilmezse Kansere Çevirebilir


Beslenme düzenimizdeki değişiklikler, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımındaki artış, reflü hastalığını tetikliyor. Reflü hastalığı, tıp dilinde "gastroözofagial reflü" diye adlandırılır ve mide içeriğinin, yemek borusuna geri kaçması olarak tarif edilebilir.

Normal olarak, yemek borusu ile midenin birleşim bölgesinde, bir tür çekvalf görevi yapan, anatomik bir kas yapısı bulunur. Öyle ki, lokmaların mideye geçmesine müsaade ederken, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen anatomik bir bariyer oluşturur. Böyle bir bariyerin olmaması durumunda, baş aşağı amuda kalkan bir insanın midesindekiler yer çekimine uyarak ağzından boşalırdı. İşte bu bariyeri oluşturan faktörlerdeki her hangi bir bozukluk, bu kas mekanizmasını bozacak, buradaki normal basıncı azaltacak ve mide içindekilerin yemek borusuna geri kaçmasına yol açacaktır. İşte bu durumda reflü meydana gelmektedir.

Reflü hastalığının oluşmasının sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

* Yukarda sözünü ettiğimiz kas yetmezliği durumunda azalan kas tonusu reflüye sebep olmaktadır.

* Mide fıtığı (hiatus hernisi), diyaframın zayıf aralığından midenin bir kısmının göğüs boşluğuna kayması halidir. Bu durum, kasın anatomik yapısını da bozacağından reflüye yol açacaktır.

* Mide asit sekresyonunun, bazı sebeplere bağlı olarak artması da reflüye zemin hazırlar.

* Mide boşalmasının gecikmesi, midede gıdaların birikerek genleşmeye (distansiyona) sebep olması, asit sekresyonunun artmasına, mide içi basıncın artmasına ve reflüye sebep olur.

Reflü ile yemek borusuna kaçan mide muhtevası içinde mide asidi, safra asitleri gibi tahriş edici etkenler vardır. Bu yüzden yemek borusu alt ucunda, bir takım hasarlara sebep olabilir. Zira yemek borusu mukozası, midede olduğu gibi bu asitlere dayanıklı değildir. Reflüden kaynaklanan asitle yıkanan yemek borusunda, asidin tahrişi ile iltihabi durum gelişebilir, hatta ülser ve kanamalara sebep olabilir. En önemlisi ise bu bölgede sürekli asit iritasyonuna bağlı olarak, mukoza yapısında kansere dönüşebilen hücre değişikliklerinin oluşmasıdır. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, reflü oldukça önemli bir hastalıktır ve mutlaka takibi ve tedavisi gerekir.

Reflü Hastalığının Belirtileri

Reflü hastalığının en dikkat çekici belirtileri, yanma, ağza acı su gelmesi, ağrı ve geğirmedir. Yanma, mide ve göğüs bölgesinde hissedilir. Özellikle midenin dolu olduğu saatlerde ve yatarken ağza ve boğaza, yakıcı asitli sıvı gelebilir. Ağrı daha çok göğüstedir ve sırta vurabilir. Hastalar sık sık geğirmekten şikayetçidirler. Bazen enfarktüse benzer göğüs ağrısına sebep olur ve anginal ağrı ile sıkça karıştırılır. Boğazda oluşan tahrişe bağlı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük, astım krizleri oluşabilir.

Hastalığın tanısında, radyolojik tetkikler, özofagus manometresi, izotop testleri, PH metri yöntemler kullanılsa da asıl tercih edilecek tanı yöntemi endoskopik tetkiktir. Endoskopik tetkikle, reflü hastalığı ve sebepleri hakkında bilgi sahibi olunması ve reflüye bağlı, özofagit, darlık, kanama, ülser, prekanseröz barrett özofagus olup olmadığına karar vermek mümkündür.

Reflü hastalığı genelde kronik bir rahatsızlık olduğundan, sürekli ilaç kullanımını gerektirebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra, endoskopik ya da cerrahi tedavi seçenekleri de vardır. Reflü hastalığı olan kimselerin diyet ve postürle ilgili önlemlere çok dikkat etmesi gerekir.

Özellikle kahve, çikolata, krema, soslu yiyecekler, kızartmalar, çiğ soğan, sarımsak, susam, alkol, kola ve sigaranın reflüyü artırdığı bilinmektedir. Fazla kiloları vermek, karın basıncını artıran dar kemer ve korse kullanmamak, eğilerek iş yapmamak ve tok karınla yatmamak, yatarken baş seviyesini yükseltmek, reflü oluşumunu azaltan tedbirler olarak sayılabilir.



Doç. Dr. Erdoğan ARIKAN

deniz kardeşim paylaşımınız için teşekkürler...bende reflü raharsızlığı ceken biriyim özellikle oruç tutarken,.inanılmaz ağrılar ve yanma hissi oluyor.Mevlam bütün hastalara acil şifa versin...

ben tesekkür ederim şüheda kardeşim

geçmiş olsun :( rabbim acil şifalar versin


ben tesekkür ederim şüheda kardeşim

geçmiş olsun :( rabbim acil şifalar versin
Amin...


deniz kardeşim paylaşımınız için teşekkürler...bende reflü raharsızlığı ceken biriyim özellikle oruç tutarken,.inanılmaz ağrılar ve yanma hissi oluyor.Mevlam bütün hastalara acil şifa versin...

Amin..Çok haklısınız benim midemde de reflü var.sabahtan akşama kadar,bulantı,kıramp,ağrı,yanma vs.ne varsa hepsini çekiyordum.Rabbime hamd olsun.Mevlam beterinden korusun inş.cümlemize şifa versin..

amin..sanada geçmiş olsun talebecikk kardeşim

şüheda ve talebecikk kardeşim Allah acil şifalar versin :(

bilgi için teşekkürler deniz ;) sağlık bu ihmale gelmez...


Dahiliye İç Hastalıklar

MollaCami.Com