Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocukları yanıklardan korumak

Çocukların sıcak sobanın ya da kaynayan suyun oluşturduğu tehlikeyi öğrenebilmeleri için ebeveynlerinin sadece “cız” diye uyarıda bulunmalarının yetmediği, bu tür riskin bulunduğu ortamlarda çocuklara dikkat gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Yanık Ünitesi’ne getirilen, özellikle kış aylarında dikkatsizlik sonucu sobadan ve sıcak suyla yanan çocuk sayısında artış görüldüğü bildirildi.

DÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Yılmaz, kış aylarında bölge illerinden gelen yanık vakalarını, genellikle dikkatsizlik sonucu sobadan ve sıcak suyla yanan çocukların oluşturduğunu kaydetti.

Kış aylarında yanık ünitesinde boş yatak kalmadığını anlatan Yılmaz, ailelerin, sobanın üzerinde sıcak su bulunurken çocuklara daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Yanma vakalarında ise yanan kişinin derhal bir sağlık kuruluşuna kaldırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, yanığa kesinlikle evde müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Diş macunu ve yoğurt sürülmemeli

Acıyı hafifletmek için yanığa diş macunu ve yoğurt sürülmesinin yaygın bir davranış olduğuna değinen Yılmaz, şunları söyledi: “Diş macunu ve yoğurt sürülmesi, yalnızca yaranın enfeksiyon kapma riskini artırıyor. Bu hastalar daha geç iyileşiyor. Yanık durumunda ilk yapılacak şey, bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Ayrıca gelişigüzel yerlerde pansuman yapılmamalıdır. Nispeten hafif yanıklar sadece pansumanla geçiştirilmeye çalışılıyor. Bu sağlıklı bir uygulama değildir. Bu durumlarda enfeksiyon kaparak daha kötü bir hal alabilir.

Yanik cok zor oluyor gecekten. Ayrica iz bile birakiyor.

Paylasiminiz icin tesekkürler.


Çocuk Hastalıkları

MollaCami.Com