Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocukları teknoloji ile geç tanıştırın





ÇOCUKLARIN ellerinden düşmeyen cep telefonları, soludukları havanın kirliliği ya da kimyasal maddelere maruz kalmaları, onların küçük yaşta kansere yakalanma riskini arttırıyor.

Uzmanlar çocukların teknolojik cihazlardan uzak tutulması uyarısında bulunuyor. Türkiye’de çocukluk çağında görülen kanserlerin başında ise lösemi geliyor. Teknoloji ile erken yaşlarda tanışma ve çevresel kirlilik, çocukluk çağında görülen kanserlerde artışa sebep oluyor. 1-15 yaş arasında görülen kanserleri ‘çocukluk çağı kanseri’ olarak tanımlayan uzmanlar, “Türkiye’de her yıl 2 bin 500 ile 3 bin arasında yeni çocukluk çağı kanseri tanısı konuyor” diyerek artışın rakamsal boyutunu gözler önüne seriyor. Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, ilk sırada löseminin yer aldığını söylüyor.

Çocukluk çağındaki kanserlerin yüzde 25’ini oluşturan lösemiyi, yüzde 10-15 oranıyla lenf bezi kanserleri izlediğini aktaran Antmen, üçüncü sırada ise santral sinir sisteminde oluşan tümörlerin yer aldığını vurguladı. Çocukluk çağında görülen bütün kanser türlerinin dörtte birini oluşturan löseminin ALL ve AML olarak iki türü bulunduğunu hatırlatan Antmen, ALL’nin görülme sıklığının, özellikle 1-4 yaş arasında arttığına dikkat çekti. AML ise bütün lösemilerin yüzde 15’ini oluşturduğunu anlatan Prof. Antmen, “Az görülmesine karşın tedavisi daha zor gerçekleşiyor. Halsizlik, sebebi bilinmeyen ateş, kilo kaybı ile karın ve kemik ağrısı gibi şikayetler, löseminin belirtileri sayılıyor. Hastalığın en kötü yanı, sinsi başlaması.


Şikâyetler ortaya çıktığında herhangi bir kan testi ve hemogragm yaptırılmazsa, basit bir enfeksiyon olarak görülürse, tedaviye geç kalınıyor. Bu gibi durumlarda periferik yayma yapılarak kanın mikroskop altında incelenmesi gerekiyor. Demir eksikliği anemisi olduğu zannedilirken lösemi hastası çıkan çocukların sayısı, her geçen gün artıyor. Hiçbir hasta, aynı şekilde tedavi edilmiyor. Çünkü tedavi protokolü, tamamen hastalığın seyrine ve kişinin tedaviye verdiği cevaba göre şekilleniyor” dedi.



AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER

ÇOCUKLARIN teknoloji ile mümkün olduğunca geç tanışması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Antmen şu uyarılarda bulundu: “Küçük yaşlarda bilgisayar, cep telefonu ve mikrodalga fırınlar gibi fiziksel dalga oluşturabilecek teknolojik ürünlerden uzak tutulmalı. Yüksek gerilim hattı geçen yerlerde uzun süreli yaşanmamalı.

Tabiî ortamda yetişmeyen her şey kanseri tetikleyebiliyor. Bu tetiklemenin kimde, ne zaman, niye ortaya çıktığı henüz bilinmiyor. Bebekler mutlaka anne sütü ile beslenmeli. Anne sütü, çocukları ileriki yaşlarında da kanserden koruyor. 18 ay boyunca anne sütü alan bir bebeğin orta yaşlarda karaciğer kanserine yakalanma riski 10 kat azalıyor. “


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com