Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Oyuncak, çocukların psikolojik durumunu belirliyor





MUŞ Alparslan Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdal Seven, oyuncağın çocuk için eğlenceli bir araç olmanın ötesinde anlam ihtiva ettiğini belirterek, “Çocuk oyuncağını içselleştirebiliyor.

Oyuncak, çocukların psikolojik durumunu belirliyor

MUŞ Alparslan Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdal Seven, oyuncağın çocuk için eğlenceli bir araç olmanın ötesinde anlam ihtiva ettiğini belirterek, “Çocuk oyuncağını içselleştirebiliyor. Dolayısıyla çocukta oyuncağa göre duygusal ya da psikolojik durumda değişiklik meydana gelebiliyor. Oyuncak seçiminde ebeveynler dikkatli davranmalı” dedi. Seven, oyuncak seçiminde mutlaka uzmanına danışılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Sanal oyuncaklar küçük yaş çocuklar için çok dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Çünkü bu konuda çok fazla araştırma yapılmadan bu oyuncaklar üretiliyor. Anne ve babalar çocuklarına bu tür bir oyuncak alacaklarsa mutlaka bir bilenden yardım almaları şart. Çünkü elektronik oyuncaklar ya da bilgisayar oyunları çocukları tüketici bir birey olmaya yönlendiriyor.

Çünkü herşey sanal olduğu için çocukları bu tür oyunlardan uzak tutmak gerekiyor.” Tabiî ya da evdeki malzemelerle yapılmış oyuncakların çocuk gelişimi için önemine değinen Seven, çocuk gelişimi açısından oyuncak alırken standart sertifikaların olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğine bakılması gerektiğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “Oyuncakların her şeyden önce güvenli olmasına dikkat edilmeli.

Küçük parçalı oyuncaklar tehlike arz ediyor. Oyuncak seçilirken bu nedenle çocuğun yaşına ve gelişim çağına uygun olarak oyuncak seçilmeli. Aksi taktirde oyuncak çocuğa fayda yerine zarar verebilir. Mutlaka oyuncak alırken ailelerin oyuncağın sertifikası ve standart sertifikaların olup olmamasına bakmaları şart. Mümkünse oyuncağı oyuncakçıdan ve uzmanların önerisi ile almalarını tavsiye ediyoruz.”


Yeni Asya Gazetesi

oyuncaklar konusunda herkes birşey söylüyor ama sadece uyarıdan ibaret kalıyor..

sadece oyuncak yetmez cocuklara onları nasıl oynayacaklarını da öğretebilmek gerekiyor sanırım


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com