Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yalan söyleyen çocuk nasıl anlaşılır?

Çocuklarda yalan söyleme sorunu nasıl çözülür? Çocuğa doğruluk nasıl öğretilir? Anne babaya düşen görev nedir? Prof. Dr. Tarhan anlattı:

Çocukta öz güven kaybına neden olmamak için bir annenin kızmak yerine yalan söylemenin yanlış olduğunu anlatması çocuğa iki şey kazandırır’ diyen Nevzat Tarhan, ‘Çocuk ilk olarak doğru söylemenin ne büyük bir erdem olduğunu anlar.

İkincisi ise özgüvenini kaybetmez’ uyarısında bulundu. Tarhan, çocukların yalanı bir yöntem olarak benimsememesi için ona ailesinin bunu öğretmesi gerektiğini kaydederek ‘Yalanın küçüğü büyüğü yoktur. Bugün oyuncağı için yalan söyleyen bir çocuk yarın büyüdüğünde işleri için yalan söylemeye başlar’ uyarınsa bulundu.

Ailelerin yaptığı en büyük hatalardan birinin de çocukları yalancı olarak etiketlemek olduğunu söyleyen Tarhan, ‘Bu çok kötü bir davranıştır. Çocuk bir süre sonra bunu kabul edip hep böyle davranmaya başlar’ diye konuştu. Aile içi eğitimde en önemli faktörün ise çocuklara bir şeyleri söyleyerek öğretmek değil de yaparak eğitmek olduğuna değinen Tarhan şu örneği verdi:

Amerika’da bir babanın 6 ve 7 yaşlarında iki tane oğlu varmış. Baba çocukları hayvanat bahçesine götürüyor. Buraya girişte 6 yaşından büyükler için ücret alınıyor. İçeri girerken baba gişe memuruna biri 7 yaşında diyor ve parasını veriyor. Memurda ona dönüp şöyle diyor. Birinin 7 yaşında olduğunu söylemesen ben bunların ikisinden de ücret almazdım. Neden söyledin. O zaman baba diyor ki; belki sen bilmiyorsun ama onlar biliyor.

Bu hikâyede anlatıldığı üzere siz başkasını kandırabilirsiniz ama çocukların dünyasındaki gerçek değişmez.


moralhaber.net

Sn Nevzat Tarhan "Yalan söyleyen çocuk nasıl anlaşılır?" demiş ama daha çok anne-babaya düşen görevleri anlatmış. Güzel de anlatmış. Ebeveynlerin dikkatli olmaları gereken önemli hususlardan biride bu zaten.

Sonunda örnek olarak anlatılan hadisede ki karakterler keşke TÜRK olsaymış ::) (milliyetçiliğim tuttu :-[)

Değerli paylaşım için teşekkürler Fatihan kardeşim...

Aslında Tarhan'ın bir kabahati yok.Haber siteleri malum okunması için böyle ilginç başlıkla atıyorlar ki haber okunsun, hit artsın ;)

Emeğinize sağlık kardeşim...

Tamam o halde tenkitlerimi haber sitelerine yönlendiriyorum :D


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com