Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Velilerin, 8 Eylül'den önce okuması gereken haber

Velilerin, 8 Eylül'den önce okuması gereken haber
Emniyet yetkilileri okulların açılmasına kısa süre kala, öğrencileri, servis ve yollarda uyulması gereken kurallar konusunda uyardılar.

Emniyet yetkilileri, evi okuldan uzak olanların gidiş-gelişinde servisi tercih ettiğini belirterek, güvenli yolculuk için uyulması gereken temel kurallar konusunda öğrencilerin dikkatli olmasını istediler.

Öğrencilerden trafik ortamındaki sorumluluklarının farkına vararak bu doğrultuda davranmalarını isteyen yetkililer, öncelikle öğrencilerin binecekleri servis araçlarının gerekli koşullara sahip olup olmadığına dikkat etmelerini önerdiler.

Servis araçlarındaki gerekli donanımlar hakkında da bilgi veren yetkililerin verdiği bilgiye göre, her okul taşıtında ışıklı ''DUR'' işaretinin bulunması, bu işaretin öğrencilerin araca iniş ve binişi tamamlanıncaya kadar yakılması, ''DUR'' ışığı yandığında arkadan gelen bütün araçların durması gerekiyor.

Okul taşıtlarına fazla öğrenci bindirilmemesi ve yolculuk edecek herkes için mutlaka oturacak yer bulunması, okul taşıtında ayakta yolculuk edilmemesi gerektiği anlatan yetkililer, okul taşıtlarının, gidiş geliş saatlerine ve okul tarafından belirlenen taşıma programına uygun olarak çalışmasının önemine dikkat çektiler.

Servislerde araç içi düzeni sağlamak, iniş ve binişlerde yardımcı olmak üzere ya bir rehber öğretmen ya da bu işle görevli bir görevlinin bulunması gerektiğini hatırlatan yetkililer, okul taşıtında öğrencilerin yetişebileceği camların ve pencerelerin güvenli ve sabit olması gerektiğini ifade ettiler.

-ÖĞRENCİLERE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Öğrencilerin her bakımdan güvenli bir okul taşıtına da binse, yine de bazı konulara özen göstermediğinde bazı tehlikeli durumlara açık olacağını da ifade eden emniyet yetkilileri, okul taşıtlarında öğrencilerin daha da fazla güvenlik için dikkat etmeleri gereken ''püf noktaları'' olduğunu belirttiler.

Yetkililer, bu kapsamda öğrencilerin ilk olarak servisin sürücüsüyle tanışmasını, okul taşıtına binmeden önce yolculuk sırasında ve okul taşıtından indikten sonra onunla işbirliği içinde hareket etmeleri gerektiğini ifade ettiler.

-''5 DAKİKA VE 5 ADIM KURALI''

Evden çıktıktan sonra öğrencilerin önce yaya, sonra yolcu, daha sonra yeniden yaya olacağını anımsatan yetkililer, öğrencilerden evden çıkarken giysi ve okul çantalarının dikkatli hazırlanmasını, araca inip binerken ellerin serbest olabilmesi için gerekli eşyalarla dolu bir sırt çantası kullanılmasını önerdiler.

Öğrencinin hareketini zorlaştırmayacak rahat giysiler giyilmesinin önemli olduğu anlatan yetkililer, şu tavsiyelerde bulundular:

''Durağa kadar bir yayasınız. Uygun giysiler ve fazla yüklenmemiş bir çanta ile durağa ilerliyorsunuz. Bir yaya olarak neler yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Siz bildiğiniz tüm kurallara, özellikle karşıdan karşıya geçiş kurallarına uyarak durağa ulaşın ve durağa zamanında varın. Çünkü sürücü geç kalanları beklerken zor durumda kalabilir. Uzun süre durağı işgal etmesi diğer araçlara sorun çıkarabilir. Siz zamanında durağa gitmekle sürücünüzle işbirliği içinde hareket etmiş oldunuz.

Bununla birlikte çok erken giderek durakta uzun süre beklemek de sakıncalı olabilir. En doğrusu durakta en fazla 5 dakika bekleyecek şekilde kendimizi ayarlamaktır. Okul Taşıtları belli saatlerde belli duraklara uğrayan araçlardır. Bunu kendimiz ayarlayabiliriz.

Her zaman akan trafikten olabildiğince uzak bir noktada durun. Hiçbir zaman yola inerek taşıt beklemeyin. Kaldırım kenarından en az 5 adım içeride bekleyin.

Her zaman neşeli olmak güzeldir ama sizce durak yeri bazı şakalar için uygun mu? En iyisi bütün gürültülü ve hareketli şakaları okul bahçesine erteleyin.

İşte okul taşıtı geldi. Sürücüyle işbirliğinin tam zamanı. Siz kaldırım kenarından 5 adım uzakta beklemeye devam edin. Hiçbir zaman aracın önünde ve arkasında durmayın. Bu çok tehlikelidir. Sürücü sizi göremeyebilir. Sürücü aracın kapısını açtığında ve sizi almaya hazır olduğunu söylediğinde araca binmek üzere hareket edin.

Elinizde fazladan bir şeyler taşımamaya özen gösteriyorsunuz ama yine de bazen elinizde tuttuğunuz bir şeyler olabilir. Daha önemlisi bunları elinizden düşürebilirsiniz. Böyle durumlarda sürücüye haber vermeden elinizden düşürdüğünüz şeyi almak için araca doğru hareket etmeyin.''

-YOLCULUKTA UYULACAK KURALLAR-

Öğrencilerin yolcu olarak ilk sorumluluklarının ''servis taşıtına bindikten sonra bir an önce kendi yerine geçmek, çantasını yerleştirmek ve oturmak'' olduğunu belirten emniyet yetkilileri, sürücünün dikkatini dağıtmamak için serviste arkadaşlarıyla şakalaşmamalarını istedi.

Yetkililer, öğrencinin yolculuğun sonuna kadar yerinden kalkmaması ve ''sürücünün inebileceğini söylediği'' zaman öğrencinin oturduğu koltuktan kalkması gerektiğini ifade ettiler.

-ARAÇTAN İNDİKTEN SONRA-

Emniyet yetkilileri, öğrencilerin servisten indikten sonra da sorumluluklarının bitmediğini ifade ederek, öğrencilerin yeniden yaya oldukları bu zaman diliminde de güvenliklerini arttırmak için uymaları gereken kuralları şöyle sıraladılar:

''Araçtan inmeden önce çantanızı rahat hareket edebileceğiniz şekilde elinize alın ya da sırtınıza takın. Sırayla kapıya yaklaşın. Sıraya uymak zaman kaybettirmez. Aksine zaman kazandırır.

Tutunarak inmek işleri kolaylaştırır ve güvenliği arttırır. Hiçbir aracın merdivenleri tam anlamıyla konforlu değildir. Bu yüzden inerken tutunmak gerekir. Siz en uygun giysileri biraz da bunun için seçtiniz. Araca binerken ve inerken rahat hareket etmek için. Yine de giysilerinizin bir yere takılmaması için özen gösterin. Bu düşmenize bile yol açabilir.

Araçtan iner inmez ilk işiniz kaldırımda en güvenli yere doğru yürümek olmalı. 5 adım içeri yürüme kuralını hatırlayın. Okul taşıtının önünden ve arkasından geçmemeniz gerektiğini unutmayın. Hala sürücü ile işbirliğine devam ediyorsunuz. Eğer aracın arkasından geçmenizi gerektiren bir durum varsa bir şeyler yanlış demektir. Ancak bazen aracın önünden geçmeniz gerekebilir. Bu durumda araca çok yaklaşmadan hareket etmeli ve sürücünün sizi gördüğünden emin olmalısınız. Eğer karşıya geçmeniz gerekiyorsa uymanız gereken yaya kurallarını hatırlayın.''


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com