Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Horhor Camii Ramazan ayında ibadete açılacak




VAN Valisi Münir Karaloğlu, eski Van şehrinde bulunan Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi Camilerinin ardından Horhor Camiindeki restorasyon çalışmalarının bitirilerek önümüzdeki yıl Ramazan ayında ibadete açılacağını bildirdi.

Horhor Camii Ramazan ayında ibadete açılacak

VAN Valisi Münir Karaloğlu, eski Van şehrinde bulunan Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi Camilerinin ardından Horhor Camiindeki restorasyon çalışmalarının bitirilerek önümüzdeki yıl Ramazan ayında ibadete açılacağını bildirdi. 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van’da meydana gelen depremlerde eski Van şehrinde bulunan Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa Camilerinin minare, kubbe ve son cemaat kısımları hasar görmüştü. Van Valiliği’nin talebi üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, eserlerin yeniden onarılması için bu yıl yeniden ihale yaptı.

Restorasyon ve onarım çalışmalarını yakından takip eden Vali Karaloğlu, beraberindeki bürokratlarıyla birlikte onarım ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği eski Van şehrinde, hafta sonunda incelemelerde bulundu. İlk olarak depremde kubbesi, minaresi ve son cemaat kısmı hasar gören Kayaçelebi Camii′nde inceleme yapan Karaloğlu, yine depremde minaresi ve son cemaat kısmı hasar görerek yıkılan Hüsrevpaşa Camii’ndeki çalışmaları yerinde inceledi. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Karaloğlu; Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa Camilerinin önümüzdeki yıl Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi.

Eski Van şehrindeki eserleri ayağa kaldıracağız

KARALOĞLU, daha sonra eski Van şehrinin batı kısmında bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Horhor Camiinde de incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak, YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk’ten bilgi alan Vali Karaloğlu, Horhor Camiinin de önümüzdeki yıl Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Karaloğlu, eski Van şehrindeki mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırarak burayı Türkiye’nin önemli inanç merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini söyledi.

Kızıl Camii, Ulu Camii, Abbasağa Camii, Hüsrevpaşa Çifte Hamamı ve Hüsrevpaşa Hanı’nın projelerinin hazır olduğunu ve 2013 yılında yapım ihalelerinin yapılacağını kaydeden Karaloğlu: “Bu eserlerin rolöve ve restorasyon, restitüsyon projeleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan daha önce geçmişti. Bu yapıların ihale çalışmaları devam etmektedir. Uygulama çalışmalarına 2013 yılında başlanacaktır. İnşallah eski Van şehrindeki bu eserleri restore ederek yeni bir dinamiği ayağa kaldırmış olacağız.” dedi.


Camiler

MollaCami.Com