Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Internetin sahibi kim?





İNTERNETİN SAHİBİ KİM?



Dünya üzerinde iletişim sağlayan, inanılmaz bir ağa sahip ve gün geçtikçe büyüyen İnternetin acaba bir sahibi var mı? Bu soru birçoğumuzun zihninde yankılanmıştır. Şimdi bu konuya açıklık kazandıralım.

YERYÜZÜ İLETİŞİM AĞI
Dünyada birçok ülkenin iletişim (komünikasyon) sistemlerinin (telli-telsiz hatlar ve uydular dâhil) birbirlerine bağlı olarak oluşturdukları yeryüzü iletişim ağı üzerinde telefon, telgraf, radyo, televizyon gibi iletişimi sağlayan aygıtlar vardır. Şimdi bunların yanına bilgisayarlar da eklenmiştir. Bütün bu sistem, yeryüzü iletişim ağını oluşturur.

İNTERNET AĞI
İnternet, yeryüzü iletişim ağında bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Şöyle ki; evlere ulaşan basit telefon hatlarından başlayarak diğer iletişim araç ve gereçleri yardımıyla birbirleri arasında iletişim kurulan bilgisayarların ve onları birbirlerine bağlayan elemanların oluşturduğu donanımlar sistemidir. Diğer bir deyimle, internet, siber uzayın fiziksel mekânıdır. İnternete bağlı bilgisayarların markaları ve kullandıkları işletim sistemleri ne olursa olsun, birbirleri arasında iletişim sağlanır. Bunu sağlayan özel yazılımlar vardır. İnternet protokolü diye bilinen bu yazılımlar, TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) olarak bilinir. İnternete bağlanan her bilgisayara bu yazılımlar yüklenmelidir. Aksi takdirde internet iletişimi söz konusu olamaz.

İnternet uluslar arası antlaşmalarla kurulan ve hiç bir ulusa ait olmayan yönetim kurulu bile olmayan herkesin paylaşım yapabildiği bir bilgi havuzudur. İnternet bir kişiye, gruba veya organizasyona ait değildir. İnternetin oluşturan, geliştiren ve tüm dünyaya yaygınlaştırmak için çalışmalar yapan kişiler vardır. Eğer interneti birleştirilmiş tek bir varlık gibi düşünürsek sahibi yok ancak İnternetin nasıl çalışacağı ile ilgili yapıları belirleyen kuruluşlar vardır ama bunlar hak iddia edemezler. Aynı şekilde hiç bir hükümet internet üzerinde hak iddia edemez.
Bir başka bakış açısı ile internetin sahibi binlerce insan ve çok sayıda kurumdur. İnternet çok sayıda parçadan oluşur. Bu parçalara sahip olan şirketler aldığımız servisin kalitesi ve seviyesini kontrol edebilir. Ancak hak iddia edemez. İnternet trafiğini sağlayan fiziksel ağ’a internet omurgası denir. İlk zamanlarda bunu ARPANET (Amerika da birçok kurumu birbirine bağlayan savunma departmanı tarafından geliştirilen sistem) sağlıyordu. Bugün birçok şirket router ve kablolama ile sisteme destek vermektedir. Bu şirketler üst seviye internet hizmet sağlayıcılarıdır (ISP). Bu demektir ki herhangi biri internet’e bağlanmak isterse bu şirketlerin kapısını mutlaka çalacaktır. Bu hizmeti sağlayan bazı büyük şirketler UUNET, Level 3, Verizon, AT&T, Qwest, Sprint, IBM’dir. Daha sonra küçük ISP şirketleri gelir. Bu şirketler sıradan vatandaşın hizmet aldığı (kablo, DSL, Uydu) hizmetini verir. İnternet omurgasının bir parçası olmamakla birlikte bu yapının parçası olan büyük ISP’ler ile iş yaparlar. Birçok büyük şirketin internete bağlanmak için lokal alan ağ’ı vardır (LAN). Tüm bu ağlar kendi başına internete bağlanan birer varlıktır. Lokal kanunların izin verdiği ölçüde şirketler kullanıcının internet erişimini kısıtlayabilir ama sahibi olamaz.


SİBEL EMİNOĞLU
Bilgisayar Mühendisi


Bilimsel makaleler

MollaCami.Com