Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Claude Louis Marie Henri Navier - Mekanik mühendisi

Claude Louis Marie Henri Navier (Fransa, 1785 yılında Dijon şehrinde doğdu, ve 1835 yılında Paris’te hayatı sona erdi), fransiz mühendis ve bilim adamı idi ve mekanik bölumünde uzman idi. Hemen hemen, bütün industri alanlarında (uzay vasıtalari, uçak, araba, tren...) bugünkü kulanılan ve “akıntı mekanik” üzerinde özellikli olan Navier-Stokes denklemlerini geliştirmiştir.

Fransız deviriminde millet vekili olan babası öldukten sonra, 9 yaşında yetim kalıyor. Emiland Gauthey, Köprü ve yöl enstitusunde (“Corps des Ponts et Chaussées”) muhendis olan amcası, okuması ile ilgileniyor, ve polytechnique okuluna girmesi için yitiyor. Son alınanlardan olsa bile, orda eğitimini başarıyor ve Köprü ve yöl enstitusune amcasının devamını almak üzere genel müffettiş olarak giriyor.
Seine ilçesinde Choisy, Asnières ve Argenteuil köprülerinin yapımını yönetiyor. Paris’te, “Île de la cité” deki yaya köprüsünü inşa ediyor ama sona ermesi mümkun olmuyor çünkü Paris belediye kurumu toprak yığımını bahane ederek projesine son veriyor.

1824’te bilim akademisine giriyor. 1830 yılında köprü ve yol milli okulunda analiz ve mekanik profesöru oluyor ve sonraki yıl polytechnique okulunda aynı görevi yerine getirmek üzere, istifasını vermek isteyen Cauchy nin yerini aliyor.

Henri Navier esneklik genel teorisini geliştiriyor (1821), ve kanal iletişim üzernide bir takım cildler yazıyor (1816). Birçok defa eğitim için Ingilterede kalması sebebiyle, aynı zamanda demir yolu uzmanı oluyor. Mühendis için bilim kitapında bulunan ampirik kurallerin fen ispatını etme endişesi, özel bir ögretim yaklaşımının içerisinde öldugunu gösteriyor. Asma köprü incelemesinin (‘traité sur les ponts suspendus”) yazarıdır, içersinde enseklik özelliğine sahip “solid”lerin kurallerini anlatiyor. Kendinin eski profesöru olan Joseph Fourier’nin geliştirdigi matematik seriler üzerinde pratik çalışmalar yapmıştır. En önemli katkısı Navier-Stokes denklemlerinin geliştirmesidir.

Solide (Fransizca), solid (Ingilizce), Türkçe tercümesini bilmiyorum.

Nota: Akıntı mekanik özel bir fen disiplinidir üzerinde daha derin mağlumat verebilirim.

Sevgilerimle

paylaşım için çok teşekkur ederız kardeşim

devamını beklerız inş. :)


paylaşım için çok teşekkur ederız kardeşim

devamını beklerız inş. :)


Bilim Adamlari

MollaCami.Com