Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şifre Seçimi ve Kullanımı Konusunda

Hesaplarınızın kolay tahmin edilebilir şifrelere sahip olması, saldırganın size yönelik kullanabileceği en basit saldırı yöntemidir. Birçok kisi kolay hatırlanması nedeniyle ismini, doğum tarihini, tuttuğu takımın isimleri vb. şifre olarak seçiyor. Buna benzer şifrelerin tercih edilmemesi ve bilinçli şifre seçimleri yapmanız gerekmektedir.

Güvenli bir şifre Oluşturmanın ip uçları:
- Kesinlikle kolay tahmin edilebilecek ve kişisel bilgiler içeren sifreler kullanmaktan kaçının. ( doğum tarihi, isim vb.)
- Şifrelerinizi mümkün oldugu kadar çok basamaklı, küçük büyük harf ve rakamlarla karıştırın, farklı simgeler kullanın, birbirine benzer karakter değişimleri yapın. (O yerine 0 gibi)
- Klavyede sıralanmıs harfler yada ardısık sayılar vb. kesinlikle kullanmayın. (zxc, 12345 vb
-Hesaplarınızı oluştururken mutlaka sizi Şifre Güvenliği hakkında bilgilendiren araç çubuklarına dikkat edin, güvenlik çözümlerini okuyun.

Güvenli ve erişimi zor bir şifre oluşturmanın yanı sıra, Mail güvenliği için dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta Güvenlik Sorusu (Güvenlik Anahtarı) kısmıdır. Güvenlik Anahtarları şifrenizi unutmanız dahilinde, vereceğiniz yanıtlar ile Mailinizi geri kazanmanıza olanak sağlar. Bunun için:
- Sizin açınızdan hatırlanabilir, fakat tahmini zor bir cevap yazın
- Sizi yanıltarak cevabına ulaşılabilecek cevaplar kesinlikle yazmayın. (Hangi takımlı olduğunuz, telefon numaranız, posta kodunuz vb.
- Şifrelerinizi yada Güvenlik Anahtarlarınızı bilgisayarda, yada benzeri yerlerde saklamayın. Mümkünse bir kağıda yazın.
- Yukarıda yer verdiğimiz gibi, mümkünse cevabınızıda bir kağıda yazarak not edebilirsiniz. Bunun için Güvenlik sorusuna, soru ile alakalı olmayan yanıtlarda ekleyebilirsiniz.
Şifrenizi belirlerken, web siteleri ileride şifrenin unutulması durumunda hatırlatılması için sizden bir gizli soru ve yanıtının belirlenmesini isteyebilir. Şifreyi belirlerken gösterilen özen, bu soru ve cevabı belirlerkende mutlaka gösterilmelidir. Tercih edilen bu sorunun yanıtının başkaları tarafından bilinmeyecek tahmin edilemeyecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
Kullanılan şifrelerin ve Güvenlik Anahtarlarının büyük çoğunluğunun tahmin edilmesi kolay şifreler olmamasına özen gösterilmelidir. Resimde gösterildiği gibi Güvenlik sorusuna verdiğiniz yanıtlar, soru ile alakası olabilir, bu sizin için ayrı bir güvenlik anahtarı oluşturur.

Eğer, tarayıcınızın cookie’lerinizi (çerezler) otomatik algılama gibi bir özelliği varsa, önemli şifreleri tarayıcının hatırlamasına izin vermeyin. Özellikle alış veriş yaptığınız online siteler, banka siteleri gibi. (Mümkün oldukça İnternet kafe, açık yerler gibi ortamlarda bu giba hesaplarınıza girmemenizde fayda var)

Tanımadığınız sitelere girmeyin ve bilmediğiniz linklere kesinlikle tıklamayın. Mutlaka bilgisayarınızda Anti-Virus programı yanı sıra Firewall bulunsun. Trojan, virus, keylogger vb. icerikli sayfalardan firewall ve Anti-Virus kullanarak korunabilirsiniz.
Saldırılardan korunmak ve kullandıgınız bilgisayar/internet hakkında devamlı olarak güncel dökümanları ve haberleri okuyarak kendinizi eğitmelisiniz.

bilgi için teşekkürler kardeşim

Güzel Bilgileriniz için Allah razı olsun

Ben teşekkür ederim. Sizden de razı olsun.

Şu son 1 ayı atlatsam var ya o zaman bu kategoriyi donatıcam(:


Bilgisayar

MollaCami.Com