Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bebek oto koltuğu alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Trafik kazalarının en büyük mağdurları ne yazık ki çocuk ve bebekler oluyor her zaman. Küçük çocuklar araba koltuğuna oturtulmadığı takdirde çok büyük risk altındalar demektir. Çocuğun araba içinde düşmesi savrulması an meselesidir her zaman. Bir yere çarpmanıza gerek yok keskin bir viraj sert bir fren bebek ve küçük çocukların arka koltukta bile olsalar yaralanmalarına sebep olabilir.

Bu yüzden çocuk oto koltukları tıpkı yangın tüpü ilkyardım çantası reflektör gibi araçlarda zorunlu hale geldi. Tabi arabada bebek veya çocuk varsa.

Çocuk oto koltuğu alırken nelere dikkat etmeliyiz?En önemli kriter dayanıklılık elbette. Çarpma sırasında enerjiyi emici özelliği olması gerekiyor. Kullanılan malzeme sağlam olmalı. Örneğin kilitlerin kaç kez açıp kapanabileceği de önemli bir ölçüt.

Bel desteği çok önemli. Oto koltuğu çocuğun bel ve boynunu desteklemeli. Çünkü bebekler ve çocuklar boyun ve belleri çok hassastır. Özellikle bebekler boyunlarını 2 aylık olana kadar doğru düzgün hareket ettiremezler.

Kumaşı terletmeyen cinsten olmalı dolgun olmalı ve konforlu olmalı. Yani kısaca ergonomik olmalı.

Çocuğun kafasını dayadığı kısım geniş olmalı.

Çocuklar çabuk büyür. Çocuk 4-5 yaşına gelene kadar kullanabilecek büyüklükte olmalı.

İçinde kullanma klavuzu olmayan bir oto koltuğu tercih edilmemeli.


Çocuklar kaç yaşına kadar çocuk oto koltuğunda oturmalı?
Bu durumun aslında yaş ile ilgisi yok. Önemli olan kilodur ve bu durum yönetmelikte gayet net açıklanmış. Karayolları trafik yönetmeliğinin ilgili bölümü şöyle:
M1 M1G N1 N1G N2 ve N3 sınıfı araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocukların ağırlığına uygun bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur. Ancak 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler.
Çocuk bağlama sistemleri olmayan M1 M1G N1 N1G N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar.
Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında çocuk bağlama sistemleri kullanmaları yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.
Çocuklar araçta hava yastığı devre dışı bırakılmadan ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü geriye dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar.
M2 ve M3 sınıfı araçlarda seyahat eden üç ve üzeri yaştaki çocukların emniyet kemeri ya da çocuk bağlama sistemleri kullanması zorunludur.
M2 ve M3 sınıfında seyahat eden yolcular koltuklarına oturduklarında ve araç hareket ettiğinde emniyet kemerlerini bağlamaları konusunda aşağıdaki yollardan herhangi biri ile uyarılmak zorundadır:
a) Sürücü tarafından
b) Muavin veya grup lideri olarak tayin edilen görevli tarafından
c) Görsel-işitsel vasıtalarla
ç) Belirlenen ve her oturma pozisyonunda görülebilen işaret veya bu Yönetmeliğin ekindeki (Ek:41)’de gösterilen sembollerle.
Çocuk bağlama sistemleri kullanma zorunluluğu bu ve ilgili yönetmelikler gereği emniyet kemeri veya isofix sistemi bulundurma zorunluluğu olmayan araçlarda aranmaz. Bu araçlarda çocukların arka koltuklarda taşınması zorunludur.

bebek ürünleri önerebileceğiniz bi yer var mı ?


Bebek Ürünleri

MollaCami.Com