Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Anne adayları diyabete dikkat !

HAMİLELİK öncesinde var olan veya hamilelik sürecinde ortaya çıkan diyabet, anne adaylarının gözünü korkutuyor.

Ancak gerekli önlemler alındığında anne ve bebeğin sağlığını korumak mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy, gebe kalmadan üç ay önce kan şekerinin normale yaklaştırılmasını sağlamak gerektiğini ifade diyor. Diyabetin, hamilelikte dikkatle takip edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkat çeken Aksoy, kan şekerinin yükselmesi sonucunda ölü doğum ve düşük riskinin arttığını, anne ve bebeğin hayatının riske girdiğini kaydetti.


Diyabetin vücudun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu aktaran Aksoy, kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri, yani glikozu kullanamadığını söyledi. Sık sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, sinirlilik hali, enerji boşalması, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk ve doymama hissini diyabetin belirtileri olarak sıralayan Dr. Aksoy, bu belirtiler olan hamile adaylarının kan şekerine baktırmasını tavsiye etti.


Dr. Aksoy, diyabet hastalığı olan kadınların hamileliklerinde dikkat etmeleri gerektiğini konusunda şunları ifade etti: “İlerlemiş yaş, aşırı kilo, ailede diyabet hikâyesi olması veya daha önceki gebelikte şeker hastalığı risk faktörleridir. Buna karşın hiçbir risk faktörü olmayanlarda da gebelik diyabeti görülebilir. Diyabetli gebe, hamilelik süresince evde kan şekeri takibi yapmalı, diyetine uymalı ve gerektiğinde doktor kontrolünde insülin tedavisini uygulamalıdır.


Kontrollerde insülin dozunun ayarlanması gerektiğinde, 24 - 48 saat hastaneye yatırılması gerekebilir. Ayrıca bebek ayrıntılı anomali testlerine tabii tutulur. 32’nci gebelik haftasından sonra risk arttığı için, haftalık NST, amnios sıvı ölçümü ve şüpheli hallerde biyofizik profil yapılır. İri bebek, gelişme geriliği de ultrasonografi ile takip edilir. Tansiyon ve kilo takibi yapılır.”


Yeni Asya Gazetesi


Annelik ve Çocuk Eğitimi

MollaCami.Com