Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bebek banyosunun incelikleri

Bebeğinize banyo yaptırmadan önce bebeğin tüm banyo malzemelerini, kıyafetlerini hatta suyun sıcaklığını bile ayarlayıp en son aşamada bebeğinizi soymaya dikkat etmelisiniz. İlk öğrenmeniz ve panik yapmamanız gereken, bebeğinizi soymaya başladığınız anda ağlamaya başlayacağı ve onu giydirene kadar ağlamayı sürdüreceğidir. İşte bu yüzden panik olmamanız adına tüm hazırlıklarınızı önceden yapmanız gerekiyor. Banyo şampuanı, banyo süngeri, havlusu, banyo sonrasında kullanmak ve göbek bakımını yapmak üzere p’lik alkol ve steril gazlı beze ihtiyacınız olduğunu hatırlatalım.

Bebeğin ilk banyosu doğumu takip eden 24 saat sonra yaptırılır!

Bebekler vücutlarında kremsi, vernix denilen bir tabakayla kaplı olarak doğuyorlar ve bu tabaka bebekleri dış etkenleden koruyucu antikor özelliğine sahip. Bu yüzden hastanelerde ilk banyosu doğumu takip eden 24 saat sonra yaptırılıyor. Bebek cildinin bu tabakayı emmesi bekleniyor. Bunun yanında bebekler vücut ısılarını korumakta zorluk yaşayabiliyorlar. Çünkü anne karnında 37 derece su sıcaklığı içerisindeler. Doğduklarında bebeği her ne kadar korursak koruyalım, onu birden bire suyun altına soktuğumuzda ısı kaybı yaşayıp solunum sıkıntısı yaşamasına neden olabiliriz.

Evde bebeğinizi ilk yıkamada nelere dikat etmelisiniz?

Bebeğin kulaklarını kapatıp ılık suyun altına sokup vücudunu ıslatın. Ondan sonra kafasına şampuan sürüp, saçını köpürtürek yumuşak bir banyo süngeriyle vücudunu köpürtün. Yine kulaklarını kapatıp duralayın.
İlk 6 ay boyunca ideal olan her gün ama yapamıyorsanız gün aşırı banyo yaptırmanız. 6 aydan sonra da aile alışkanlıklarınıza bağlı olarak sizin yıkanma düzeninize göre yıkayabilirsiniz.

Banyo sıcaklığı: Banyo sıcaklığına gelince, ister eski yöntemler gibi dirseğinizi suya sokarak, yakmayacak şekilde ya da bir su dereceniz var ise vücut ısısı 35-37 derece olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Banyo sıklığı: Bebeği her gün yıkamanız oldukça sağlıklı. Ama zaten korkuyorum diyorsanız, en azından gün aşırı banyo yaptırın.

Günlük banyo için en uygun zaman: Bebeğinizin günlük banyosu için en uygun zaman beslenme öncesi ya da beslenmeden yarım saat geçmesi gerekir. Çünkü bebeklerin mideleri oldukça hassastır; yedirdikten sonra hemen banyo yaptırmak uygun değildir. Kusabilirler. Gece en son beslenmeden önceki saati seçerseniz, bebeğiniz banyonun rahatlığı ile birkaç saat uyuyacak, siz de birkaç saat dinlenme fırsatı bulacaksınız.

Bebe yağı, bebe sütü nasıl bir nemlendirici seçtiyseniz bebeği boyundan aşağı nemlendirip ufak yollu da bir masaj yapmış olursunuz. Kıyafetlerini giydirip, saçlarını fırçaladıktan sonra dinlenme vakti gelmiş demektir. Bebeğinizi beslenme saati 24’e tekabül ediyorsa, 23.00’ te banyo yaptırın ki rahat bir uykuya dalsın.

Bebeğinizi yıkamak için göbek bağının düşmesini beklemeyin.

Yalnız dikkat etmeniz gereken banyo sonrası temiz bir havlu ile bebeğin göbek çevresini iyice kurulamak. Günde bir kez steril gazlı beze % 70’lik alkolü döktükten sonra göbek bağının düşeceği yerden kordon ve mandal birlikte olmak üzere güzelce temizleyin.

Begüm Korkmazel Demir



Artik yeni dogmus bebeklere tasarlanmis özel banyo kovalari var! Bunda bebek kendini annesinin karninda gibi hissediyormus. Siz ne dersiniz?


Annelik ve Çocuk Eğitimi

MollaCami.Com