Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


istanbulda kaliteyi ucuza alma tiyolari

Eygi'den kaliteli ucuz alışveriş tüyoları


Emeti Saruhan'ın haberi

Ekonomik krize alternatif çareler üretilmeye çalışılırken, biz de bir katkımız olsun istedik ve kaliteli ve ucuz alışverişin nereden yapılacağını Mehmet Şevket Eygi'ye sorduk. Binlerce liraya satılan paltoları sadece 100 liraya almasıyla gündeme gelen Mehmet Şevket Eygi, bize alışveriş yaptığı mekanları gezdirdi.

Ekonomik krizin etkilerini hissetmeye başladığımız bugünlerde, ucuza kaliteli yaşam reçetesinin Gazeteci Yazar Mehmet Şevket Eygi'de olduğunu hatırladık. Nasıl mı? Arkadaşlarımızla oturmuş sohbet ederken, bir taraftan da televizyonda Eygi'nin konuk olduğu Fatih Altaylı'nın Teketek programını izliyorduk ki, konu dönüp dolaşıp Eygi'nin “lama tüyü”nden paltosuna geldi. Lama nedir diyenlere, “deveye benzeyen bir hayvan” ama bizim bulmacalarımızda hep “kızınca tüküren hayvan” diye sorulur diyerek kısa bir bilgi vermiş olalım. Programda Altaylı'nın bazı mağazalarda 20 bin lira olduğunu söylediği paltoyu, Eygi 100 liraya aldığını ifade ediyordu. O an Eygi'nin İstanbul'da “ne, nereden en kaliteli ve ucuza alınır”ın bilgisine sahip olduğunu hatırladık. Ben de kendisine telefon açıp bu bilgilerini bizimle paylaşıp paylaşamayacağını sordum. O da 'Eğer birazcık faydam olacaksa tabi ki' deyince, birlikte alışveriş alemlerine daldık. 3,5 liraya nerede karnınızı doyurabilirsiniz, evinizi nasıl 20 liraya güzelleştirebilirsiniz, binlerce lira olan paltoları nasıl 100 liraya alabilirsiniz hepsinin ipuçları bu haberde. Ucuza kaliteli alışverişi nerelerden yapabileceğimizi gösterecek bir rehber kitap yazmayı düşünen Mehmet Şevket Bey, bize nerelerden alışveriş yapabileceğimizi gösterirken, bir yandan da bir palto, bir ceket, bir dekoratif sandık ve cam eşya, bir örtü ve evine gelen misafirleri için de kaymaklı ekmek kadayıfı aldı. Ben, “Bu haberden zararlı çıktınız hocam” deyince, “Ne zararı? Çok karlı bir alışveriş yaptım.” dedi.



KALİTELİ VE UCUZ YEMEK ESNAF LOKANTASINDA OLUR

Dışarıda yemek yemek istiyor ama fazla para ödemek istemiyorsunuz. Mehmet Şevket Bey, bu durumda esnaf lokantalarını öneriyor. 'Bir yere gidip dekorasyonu güzel diye astronomik bir ücret vermek yerine bir esnaf lokantasında karnınızı her zaman 10 lira gibi makul bir fiyata doyurabilirsiniz.' diyor. Kaliteli ve ucuz yemek için ara sokaklardaki, müşterisi sabit olan lokantalara gitmek gerekiyor. Kuyumcuların, halıcıların, tacirlerin devam ettiği esnaf lokantaları müşterilerini tutabilmek için mutlaka kaliteli ve lezzetli yemek yapıyorlar. Mehmet Şevket Bey'in gittiği ve tavsiye ettiği lokantalar Kasımpaşa'da Yonca Lokantası, Haliç Fener'de Yılmazlar Lokantası, Aksaray'da Balkan Lokantası, Çemberlitaş'la Nuri Osmaniye arasında Bahar Lokantası, Kapalı Çarşıda Havuzlu Lokanta ve Şehremini'de Odabaşı Börekçisi. Kasımpaşa Yenişehir'de Bolkepçe lokantasında yediği Kapuskaya ise hayran kalmış. 'Ancak bu kadar lezzetli pişirilebilirdi.' diyor.



KÖFTE AKSARAY'DA LAHMACUN CERRAHPAŞA'DA

Mehmet Şevket Bey ev hanımlarının açtığı küçük lokantaları da takdir ediyor. Bunların arasından beğendiği Kuzguncuk'ta Asude Lokanta'sı. yemek seçimine de dikkat edilmesi gerektiğini söylerken “Bir lokantada 15 çeşit yemek varsa 15'i de dört dörtlük değildir. 5 tanesi dört dörtlüktür, 5'i ortadır, 5 tanesi de başarısız olabilir. Bunlara da bakarak ya da sorarak karar vereceksiniz.” diyor. Balık için, Unkapanı Köprüsü'nün Kadir Has'a bakan köşesindeki lokantaları, Köfte için Aksaray'da Ufi'nin arka tarafında Mis Köftecisi'ni, Lahmacun için Cerrahpaşa'da Adli Tıp'ın karşı tarafındaki Gaziantepli Mehmet Usta'yı tavsiye ediyor. 'İlk üçe girecek bir lahmacuncudur. Lahmacunları kağıt gibi ince, soğansız ve sarımsaklı yapar.' diyor. Fiyatları daha yüksek bir yere gitmek isterseniz Eyüp'te Mihmandar ve Ensar da tercih edilebilir, Hacı Abdullah ve Üsküdar'daki Kanaat Lokantası Mehmet Şevket Bey'in tercihi.



DÖRT ÇAY VE PASTA SADECE 8.5 LİRA

Soluklanmak ve çay içmek için Mehmet Şevket Bey'in seçtiği mekan ise çok bereketli bir yer olduğunu söylediği Balat'taydı. Kenar mahallelerde de bir çay ya da kahve içmek için uygun mekanlar bulunabileceğini söyleyen Mehmet Şevket Bey'le birlikte Mahkeme Altı Caddesi'nde bulunan Orkide Pastanesi'nde 4 çay, 2 spangle, bir sütlaç ve bir tabak kuru pastaya 8.5 lira ödedik. Evde çay keyfi için Eminönü'nde Tahnisçiler sokağında Seylan çayları satan dükkandan güzel çaylar uyguna alınabilir. Mehmet Şevket Bey'in kahve tercihi ise Kahve Dünyası'ndan aldığı Yemen Kahvesi. Cerrahpaşa'da Parlar Fırını'nın İstanbul'un en iyi ev baklavasını yaptığını düşünüyor Eygi. Balat'ta Leblebiciler Sokak'taki Merkez Pastanesi'nin ise Hacı Bekir'den sonra en eski tatlıcı olduğunu söylüyor. Baklavanın 9 lira olduğu bu 130 yıllık bu tatlıcıdan, Eygi misafirleri için kilosu 12 liradan Kaymaklı Ekmek Kadayıfı aldı.



EVİNİZE GÜZELLİK KATACAK ON LİRA

Ev için küçük dekoratif eşyalar ya da hediyelik eşya almak için Mehmet Şevket Bey'in tercih ettiği yer Mercan Yokuşu'ndaki Şark Han. Kendi deyimiyle yüzde sekseni ıvır zıvır, yüzde 20'si ise çok sanatlı, işe yarayanı bulmak gerekiyor. Burada Hindistan'dan, Endonezya'dan, Çin'den, İran'dan, Afrika'da gelen hediyelik eşyalar var. Mehmet Şevket Bey Artemis Hediyelik Eşya'dan 25 liradan, pazarlıkla 20 liraya Çin'den gelmiş zarif bir dekoratif cam eşya, Özge Otantik El Sanatları'ndan Endonezya'dan gelmiş ahşap bir sandığı, sürekli müşterisi olduğu için 30 liraya, İkizler Ticaret'ten de Hint işi bir masa örtüsünü pazarlıkla 10 liraya alıyor. Bu örtüyü misafirleri geldiğinde kenarda köşede duran kitaplarının üzerine atarak hem gizleyeceğini hem de hoş bir görüntü oluşturacağını söylüyor. Bereket Ticaret'ten de zigon sehpa takımını soruyor. Burada ince ince işlenmiş masif ahşap eşyaları uygun fiyatlara temin edebilirsiniz. Eygi, Mısır Çarşısı'nın arka taraflarına da gidilebileceğini söylüyor. Buradan 13 liraya aldığı üzeri sim işlemeli bir Hindistan yastığının başka bir yerde 85 lira fiyatla satıldığını görmüş.



20 BİN LİRALIK PALTO NEREDEN 100 LİRAYA ALINIR

Sıra geliyor, Lama tüyünden yapılmış paltoya. Mehmet Şevket Bey, bu kumaşın çok değerli ve asil olduğunu, eskiden Türkiye'de hiç bulunmadığını söylüyor. Şimdi birkaç yerde satılıyormuş. Bu paltolar için Mehmet Şevki Bey bizi ister inanın, ister inanmayın, Topkapı Sur içinde bir dükkana götürdü. Karabulut Giyim. Buradaki paltolar Almanya'dan getirtiliyormuş. Deve tüyü, Lama tüyü paltolar, lüks mağazalarda binlerle ifade edilen rakamlara, Altaylı'nın ifadesiyle 20 bine çıkan fiyatlara satılırken, burada 100 lira. Gayet şık. Üstelik pazarlık payı bile var. Mehmet Şevki Bey buradan da beğendiği bir paltoyu aldı.



SOSYETE BİLE TAHTAKALE'DE

Giyim kuşam için Tahtakale'nin tercih edilebileceğini söyleyen Mehmet Şevki Bey, “Enayi değilim ki 10 misli fiyata alayım. Birkaç ceket aldım 22 liraya, 500 liraya alamazsın, bir sanat eseri.” diyor. Tahtakale'de Eryemiş Hanı'nın üst katında bayanlar için harika mantolar olduğunu da ekleyen Mehmet Şevki Bey, sosyeteden mankenlerin bile buraya gittiğini anlatıyor. Vakko'nun müdürleri bile İngiliz ceketi için oraya gidiyormuş. Mehmet Şevket Bey'in bir tavsiyesi de ihraç fazlası, ya da ufak tefek defosu olan şeylerin defosu gözükmeyenlerinin ya da ufak bir tamiratla kullanılabileceklerin alınması. Aksaray'da bir handan da 10 liraya bir ceket aldı Mehmet Şevket Bey.



AYAKKABI BALAT'TAN ALINIR

Mehmet Şevket Bey İstanbul'daki en ucuz ve kaliteli ayakkabının Balat Eski Kasaplar Sokak'taki Uysal Kundura'da olduğunu söylüyor. Sadece erkek ayakkabısı satan dükkanın dışında tabela yok. Buradaki ayakkabılar çeşitli markaların seri sonu satışları, fiyatları da 90 lira civarında. Beyazıt'taki İplikçi Han ise ayakkabı cenneti gibi. Kaliteli ayakkabılar 30 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Antika ya da kullanılmış bazı mobilyaları mahalle arasında eski mobilya satan yerlerden almayı tavsiye ediyor Mehmet Şevki Bey. Bu dükkanlar ise Tarlabaşı'ndan Yenişehir semtine inen ara sokaklarda. Meyve ve sebze için de Balat'ta Pazar günleri kurulan İnebolu Pazar'ına gelmeniz gerekiyor. Hem ucuz hem organik.



Ana caddelere değil, ara sokaklardaki lokantalara ve mağazalara gidin


# Bir bilene sorup, tavsiye ile gidilirse daha iyi olur.


# Pazarlık yaparsanız, daha ucuza alışveriş yapabilirsiniz. Bazen iki bin liralık malı bin liraya alırsınız.


# Ana caddelerden çok ara sokaklardaki lokantalara, mağaza ve dükkanlara gidin. Ana caddedekiler ödedikleri yüksek kiralar nedeniyle pahalıdır.


# Sürekli alışveriş yaptığınız yerden yaparsanız, esnaf size iyi maldan verir.


# Piyasaya yeni çıkan markaları tercih edin. Bu markaların malları, piyasada tutunmak için iyi ve ucuzdur.



Şu an giydiği ayakkabıları 45 liraya aldığını söyleyen Mehmet Şevket Eygi'ye göre İstanbul'daki en kaliteli ve ucuz ayakkabıları Balat'ta bulunuyor. Mehmet Şevket Bey Şehremini'de Mevlana Kapı Caddesi'ndeki Odabaşı Börekçisi'nde bize öğle yemeği ısmarladı. İstanbul'un en iyi çiğbörekçisi dediği Odabaşı'nda gerçekten lezzetli çiğbörekler yedik. 4 kişi, ayranlar da dahil 17 lira tuttu.

Yeni Şafak-Pazar

çok teşekkürler,

bu bilgiler için + 10 lazım ama 10 saat lazım buna ;)

çok teşekkürler...

izin zamani oldugundan bu konunun güncellenmesi gerekir diye düsünüyorum... ;) :D


Alış Veriş Bölümü

MollaCami.Com