Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Boşanmanın Yükünü Çocuk Çekiyor




Faturayı çocuklar ödüyor!

Anne babanın boşanması, çocukların gelişimlerini ciddi biçimde etkileyebilecek, en sarsıcı olaylardan biri.

ABD’de yapılan bir araştırmada, boşanmış anne ve babanın çocuklarının, matematik derslerinde ve sosyal becerilerde sınıf arkadaşlarının gerisinde kaldığı tespit edildi. Bu da gösteriyor ki boşanmalar çocuk başarısını doğrudan etkiliyor. Boşanmaların yükünü en fazla çocuklar çekiyor. Çünkü çocuk genellikle boşanmadan dolayı kendisini suçlu hissediyor. Hal böyle olunca çocuk daha o yaşta yaşayabileceği en büyük travmaya maruz kalıyor.


Uzmanlar, boşanma sürecinde çocuğun suçluluk hissi yaşamaması, dolayısıyla herhangi bir travmaya maruz kalmaması için, “her şey yetişkin biriyle konuşuluyor gibi çocuğa anlatılmalı” uyarısında bulundu. Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini en iyi ailesinin içinde tamamladığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocukların hem anne hem de babanın ilgisine, sevgisine, şefkatine muhtaç birer varlık olduklarını söyledi. Çocuğun ruhsal ve zihinsel açıdan sağlıklı olmasının en başta gelen şartlarından birinin, kişiliğinin ideal bir aile tarafından yoğrulması olduğuna vurgu yapan Tarhan, günümüzde birçok çocuk ailesi yıkıldığı için gelişimini tamamlayamıyor ifadesini kullandı.



BOŞANMANIN YÜKÜNÜ ÇOCUK ÇEKİYOR

Boşanmanın, çocuğun hiç istemediği fakat kaçınılmaz olarak sonuçlarına katlanmak zorunda kaldığı bir durum olduğunu ifade eden Tarhan, boşanan eşlerin yeterince sorumlu davranmadıkları takdirde çocukta uyum ve davranış sorunlarına neden olabileceğini dile getirdi. Tarhan, “Boşanmanın yükünü en fazla çocukların çektiğini de sözlerine ekledi. Boşanmalarda çocuk kendini suçlu hissediyor” dedi. Boşanan ailelerde çocukluk depresyonlarına çok sık rastlandığına dikkat çeken Prof. Tarhan sözlerini şöyle tamamladı: “Çocukların küçük yaşta olsalar bile sorunları hissediyor. Çocuk çok küçük bile olsa çevresinde olan biteni takip etmekte, sorunları hissetmektedir.


Sorunları hisseden çocuk sıkıntısını söz diliyle anlatamadığı için bunu farklı şekillerde dışarıya yansıtır. Bu durum tırnak yeme, altını ıslatma şeklinde ortaya çıkabilir. Çocukta psikosomatik hastalıklar gözlenebilir; sık sık hasta olur, kusar, bağırsakları bozulur. Evden, okuldan kaçma, kendisine ait olmayan şeyleri alma, uyuşturucuya yönelme gibi durumlar yaşanabilir. Yıkılan ailelerde çocukluk depresyonlarına da çok sık rastlıyoruz. Aileler ne yapıp edip çocuğun kendisini boşanmanın sorumlusu olarak görmesini engellemeli ve çocuğun psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya özen göstermelidir. Anne baba ayrılsa da annelikten ve babalıktan istifa etmemelidir.”

Yeni Asya Gazetesi

Cehennem çukuru olan bir evlilikte çocuklar ne çeker?


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com