Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Diş Hastalıkları

Diş çekimi nedir?

Koruyucu tedavi yöntemleriyle kurtarılmasına imkan olmayan dişlerin ağız içerisinde uzaklaştırılmasıdır.

Diş çekimi öncesinde hasta tarafından bilinmesi ve uygulanması gerekenler:

Herhangi bir sistemik rahatsızlığınız (kalp hastalığı,şeker,yüksek tansiyon,kanama problemi) bulunuyorsa bu hastalığınızı hekiminize bildiriniz.
Bu hastalıklara bağlı olsun ya da olmasın,düzenli kullandığınız ilaçları mutlaka hekiminize bildiriniz.
Diş hekiminizin size çekim öncesinde ve sonrasında verdiği ilaçları düzenli ve saatinde kullanınız.Aklınıza takılan herhangi bir konuda diş hekiminize ulaşmakta tereddüt etmeyiniz.
Diş çekimi yahut cerrahi işlem öncesinde dişlerinizi düzenli fırçalayınız ve antiseptik gargara yapınız.
Diş çekimi esnasında hiçbir şekilde ağrı hissetmeyeceksiniz,buna karşın baskı hissi ve çalışma alanından gelen seslere karşı mümkün olduğunca sakin olunuz.Gerekirse doktorunuzun kontrolünde sakinleştirici kullanabilirsiniz.

Diş çekimi ve cerrahi işlem sonrası uyarılar,yapılması gerekenler:

Ağzınızı en az yarım saat boyunca çalkalamayınız,iki saat boyunca hiçbir şey yiyip içmeyiniz
Diş hekiminizin önerisi doğrultusunda operasyon sahasına dışarıdan soğuk kompres yapınız.
Konulan tamponu yarım saat boyunca sıkıca ısırınız.Çekimi takip eden saatlerde sık tükürmeyiniz. Çekim yarasını kurcalamayınız ve bir gün boyunca üzerinde yemek yemeyiniz.
Diş çekimi sonrasında 6-24 saat boyunca sızıntı şeklinde kanamanız olabilir.Bu kan tükrüğünüze karışıp onu boyar ve size çok kanamanız varmış gibi gelebilir.Endişelenmeyiniz ve çok kanamanız olduğuna kanaat getirirseniz diş hekiminize başvurunuz.
Sıcak şeyler yiyip içmeyiniz.Soğuk ve ılık yiyecek ve içecekler tercih ediniz.Sıcak banyo yapmayınız,sıcak ortamlarda bulunmayınız,güneşte dolaşmayınız.
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayınız ve ağzınızı temiz tutunuz.çekim bölgesini yumuşak fırçalayınız.
En az 5 gün boyunca sigara içmeyiniz.Sigara çekim bölgesini iyileşmesini geciktirmekte ve enfeksiyona sebep olmaktadır.
Bir hafta boyunca havuza girmeyiniz.
Uyuşukluğun geçmesini takiben ağrınız olursa diş hekiminizin size tavsiye edeceği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.Aspirin kullanmayınız.
Diş hekiminiz tarafından size verilen ilaç ve gargaraları düzenli ve saatinde kullanınız.
Eğer operasyon bölgesine dikiş atıldıysa bir hafta sonra dikişlerinizi aldırmak için diş hekiminize başvurunuz.
Yüzünüzde şişme (kemik cerrahisi hariç), şiddetli ağrı,ve 24 saati geçen şiddetli kanamanız olursa vakit geçirmeden diş hekiminize başvurunuz.

Ortodonti:

Dişler ve çenelerdeki çapraşıklıkların ve anomalilerin teller tardımıyla düzeltilmesi ve hastanın estetik ve fonksiyonel olarak kabul edilebilir bir oklüzyona (dişlerin birbirleriyle olan ilişkisi)sahip olmasını sağlayan branştır.Günümüzdeki gelişmelerle artık her yaşta ortodonti tedavisi yapılabilmektedir.Hastanemizde uzman ortodontist denetiminde her türlü anomalin tedavisi başarıyla gerşekleşirilmektedir.


Protez:

Ağızda çeşitli nedenlerle oluşmuş olan bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapılara protez denir.
Protezler temel olarak 3 e ayrılır:
Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler)
Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)
İmplant üstü protezler (sabit veya hareketli)

Sabit Protezler

Tek kuronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)
Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması)
İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)

Hareketli Protezler

Total protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır.
Parsiyel protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır.)
Hasas tutuculu protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir)
İmplant Üstü protezler
Sabit (bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar)
Hareketli (tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler)
Periodontoloji(Dişeti hastalıklarıve tedavisi)
Dişeti ve çevre dokuların hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenir.

Dünya üzerindeki en sık görülen hastalıklardan biri olan olan dişeti hastalıkları, ancak iyi bir ağız hijyeni ve dişhekimi tarafından yapılan,dişeti çevre dokular ve diş kökünün etrafını saran kemiği de içine alan işlemler ile tedavi edilebilir.



Sağlıklı dişeti nasıldır?

Sağlıklı dişeti portakal kabuğu gibi hafifi pürüzlü,diş ile sınır düzgün hatlı ve pembe renklidir.
Sağlıklı dişeti fırçalarken ,yemek yerken ve günlük hayatta kesinlikle kanamaz.

Hasta dişeti nasıldır?

Dişetindeki kanama dişetiniz ve çevre dokuların hasta olduğunu gösterir.Dişetleri,şiş,parlak kırmızı,dokunulduğunda kolayca kanayan ve ağrılı haldedir.Hastalarda ağız kokusu vardır ve dişin gövde ve kökünün birleşim noktalarında diştaşları ve lekeler vardır
.Tüm bu faktörlerin yanında dişeti kanaması ve şişmesi hormonal dengesizlikler(Hamilelik,Adet dönemi,Menapoz vs), bazı sistemik hastalıklar(Kan hastalıkları,Diabet,vs) birtakım ,ilaçların yan etkisi olarak ,vitamin eksikliği ve çok fazla tütün tüketimi ile de gelişebilir ve dişeti iltihabını tetikleyebilir.

Dişeti hastalıklarının dereceleri nedir ?

Dişeti hastalıkları,Gingivitis (Dişeti İltihabı)olarak başlar.Dişetinde kendiliğinden,dokunulduğunda ya da fırçalandığında kanama ,şişkinlik,hafif ağrı ve şişkinlik hissi ,ağızda kötü tat ve koku vardır.Birçok hasta dişeti hastalığının bu ilk safhasını normal kabul edip dişhekimine başvurmamaktadır.Oysa bu aşama tedavinin en kolay yapılabildiği safhadır.
İkinci aşama akut periodontitis denilen ve artık diş etindeki enfeksiyonun kronikleşmeye başladığı ve verdiği tahribatın arttığı dönemdir.Dişeti sondalandığında derin kemik içi cep mevcudiyeti bulunmaktadır.Yaygın diştaşı oluşumu ve buna bağlı dişeti çekilmeleri vardır.Dişlerde ataşman kaybı ve kemik erimesine bağlı mobilite(hareket),ağrı ,çok kolay ve uzun süren kanamalar görülür.Hasta genelde bu aşamada dişhekimine başvurmaktadır fakat oluşmuş olan dişeti çekilmesi,kemik ve ataşman kaybı eski haline getirilememektedir.
Hastalığın daha ileriki safhalarında kemik erimesi ve dişeti çekilmesindeki artma ile birlikte dişlerin kaybına kadar giden bir süreç izlenir.

Dişeti hastalıkları nasıl tedavi edilir?

Vücudun tüm diğer hastalıklarında olduğu gibi erken teşhis esastır.Hastalığın ilk aşamasında diştaşı ve bakteri plağının uzaklaştırılması ile enfekte dişeti eski haline döner.Daha ileri vakalarda diştaşı tedavisi ve ağız hijyeni tedavisini yanında subgingival (dişeti altı)doku ,kemik ve kök yüzeylerinde küretaj(kazıma)işlemi uygulanır.İltihaplı doku elimine edilerek sağlıklı çevre dokunun gelişmesi sağlanır.
Küretaj tedavisinin yeterli olmadığı ya da ilerlemiş vakalarda cerrahi tedavi uygulanır.Hasta-hekim kooperasyonu ve hasta tarafından uygulanacak ağız hijyeninin kalitesi,tedavinin başarısı için önemli kriterlerin başında gelir.

Hasta olarak ben ne yapabilirim?

Düzenli dişhekimi kontrolü(3 ayda bir) hastalığın erken teşhisi ve tedavisinde esastır.Ağız bakımı ve hijyeni maksimum düzeyde tutulmalı ,diş fırçası(manuel-elektrikli),diş ipi, gargara kullanımı ekin ve sürekli olmalıdır.

Restoratif Diş Hekimliği

Son yıllardaki teknik ve malzemedeki gelişmeler sayesinde restoratif diş hekimliği hekimin hastaya çok estetik ve kalıcı çözümler sunma imkanı tanımaktadır.

Restoratif dişkekimliği kısaca çürük veya dişteki bir anomalinin-madde kaybının restoratif dolgu maddesiyle düzeltilmesidir.Diş çürüğü genetik faktörlere dayandığı gibi kişinin ağız ve diş hijyeniyle birebir ilişkilidir.Bakterilerin diş yüzeyinde oluşturduğu asidik ortam sonucu diş yüzeyindeki oluşan progresif yıkıma basitçe diş çürüğü denir.

Diş çürüğünde erken teşhis hayati önem taşır.Çürük ne kadar küçükse kişi o kadar az madde kaybına uğrar.Çok ilerlemiş ve dişin içerisindeki damar ve sinirlerin olduğu pulpa odasına kadar ulaşmış yıkımlarda dişin endodontik tedavi(kanal tedavisi)görmesi gerekebilir.

Restoratif dişhekimliğinde kullandığımız estetik dolgu maddeleri olan kompozitler, bize aynı zamanda kişinin gülme hattını yenden dizayn etme ve estetiği düzeltme imkanı da tanımaktadır.

Endodontik Tedavi:

Dişin içerisinde bulunan ve pulpa odası dediğimiz damar ve sinirlerin bulunduğu oda herhengi bir sebepten dolayı zarar gördüğünde diş klinik olarak nekroze (ölü)duruma geçer.Buna derin bir çürük ,travma yahut herhangi bir irritan faktör sebebiyet
verebilir.İşte bu noktada bakteriler tarafından istila edilip enfekte olmuş pulpa dokusu dışarı çıkartılıp kök kanalının içerisi temizlenerek doldurulur.Bu işleme kanal tedavisi denir.
Kanal tedavisi sırasında anestesi altında çalışıldığı için kişi hiçbir ağrı hissetmez.Fakat bilinmelidir ki kanal tedavili bir dişin ömrü sağlıklı bir dişle hiçbir zaman için aynı değildir.
O yüzden kanal tedavisi son seçenek olarak düşünülmeli ve diş mümkün olduğunca sonuna dev canlı korunmaya çalışılmalıdır.

Pedodonti:

Çoçuk dişlerindeki hastalıkların ve gelişimin takip ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.

6-8.aylarda başlayıp 20-40.aylarda sona eren dönemlerde süt dişleri her bir çenede 10 ar tane olmak üzere çene kavsine yerleşirler.6.yaşda başlayıp 12 yaşdaki 2. daimi büyük azının sümesine kadar olan dönemde ise çocuk karışık dişlenme dönemi denilen ve ağızda hem süt ,hem de daimi dişlerin bulunduğu bir dönem geçirir.

Çocuklarda ağız hijyeni çok önemlidir ve ilk süt dişlerinin çıkmasına müteakip dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve düzenli diş hekimi kontrolu ihmal edilmemelidir.Şekerli yiyecek ve besinlerin diş yüzeylerine uzun süreli temasından kaçınılmalı ve biberon çürüğüne zemin hazırlanmamalıdır.
Süt dişlerine de daimi dişler gibi her türlü tedavi uygulanmaktadır,o yüzden oluşmuş olan bir çürük ya da herhangi bir problem için vakit geçirilmeden dişhekimine gidilmelidir.

Estetik Dişhekimliği

Estetik çağımızda toplum tarafından gitgide daha fazla arzu edilen ve ulaşılması için çaba gösterilen bir kavram haline gelmiştir.İnsanlar vücudun görünen tüm bölgelerinin,özellikle de yüz bölgesinde simetri, doğal bir uyum ve göze çarpan bir ahenk beklentisiyle konunun uzmanı hekimlerden destek almaktadır.
Herşeyin güzel bir gülümseme olduğu düşünülürse diş hekimine bu konuda büyük iş düşmektedir.
Ağız diş sağlığına estetik açıdan bakıldığında , diş hekimliğinin birçok farklı disiplinini içine aldığı görülür.Herşeyden önce kişiye özel yaklaşım esastır.Herkesin yüz hatları ,gülümsemesi ve çözülmesi gereken problemleri farklıdır. Hekim hastasına özel bir tedavi planı ve estetik yaklaşım sunmalıdır.Dişhekimliğinde estetik öncelikle gülme hattı dediğimiz ve genellikle al üst çene sağ sol 2. küçük azı,bazen de 1.büyük azı bölgesine kadar olan bölgenin dişler dişeti dudak ve yüz ile uyumunu içerir.Öncelikle kişinin gülme hattındaki dişlerin sağlığı ile ilgilenilir.Varsa eski ve renkleşmiş ya da fonksiyonel olmayan dolguları değiştirilir.Bu dolgularda kompozit denilen görünür mavi ışıkla sertleşen ve kişinin gerçek dişinin renginde dolgular kullanılır.Dişhekimliğinde kullanılan materyallerdeki gelişmeler dişhekimine görünmez ve gerçek dişten ayırt edilemeyen dolgular yapımına imkan vermektedir.Daha sonra dişetinin diş ile olan uyumu değerlendirilir.Gülme hattının içine giren ve fazla gözüken dişeti hattı(gummy smile) cerrahi operasyon ile düzeltilip dişin kuron (gövde ) boyu uzatılır.Diş eti ve çevre dokuları ilgilendiren iltihabi hastalık belirtileri ortadan kaldırılarak sağlıklı çevre dokuya kavuşulur.
Daha sonra dişetindeki konjenital(doğumsal)ya da daha sonradan oluşmuş renkleşmeler ile ilgilenilir.Diş üzerindeki çay kahve sigara kırmızı şarap gibi boyayıcı maddeler ile oluşan renkleşmeler cavitron ve airflow (toz ve have karışımı çıkartan)cihazları ile çıkartılır.Doğuştan ya da dişin iç yapısını ilgilendiren renkleşmelerde ise beyazlatma tedavisi uygulanır.
Diş beyazlatma sadece problemli olan vakalarda değil ,daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen herkese güvenle uygulanan ,doktor kontrolünde uygulandığında tamamen zararsız ve hastanın sosyal yaşam kalitesini arttıran bir tedavidir.Diş beyazlatma temel olarak dişin içerisindeki serbest radikalleri oksijen ile tamamlama mantığına dayanır.İki çeşit olan tedavi seçeneklerinin birincisinde hastanın ağzından alınan bir ölçü ile dişlerin üzerine şeffaf plastikten bir kalıp hazırlanır.Hasta içinde beyazlatıcı jel bulunan şırıngayı akşamnları evde 3 ila 4 saatlik uygulamalar olarak 1 hafta boyunca kullanır.1 hafta sonunda vakaların büyük çoğunluğunda 4-5 tona varan beyazlık sağlanabilir.Daha hızlı bir sonuç elde etme imkanı sağlayan diğer seçenekte, hasta dişhekiminin ofisinde 1-2 saatlik laser-ışın tedavisi ile istenen sonuca ulaşır.Beyazlatma tedavisi kalıcı bir tedavidir fakat unutulmamalıdır ki dişler devamlı olarak çay,kahve,sigara gibi dış etmenlerle renkleşme eğilimi gösterirler.Kişinin sosyal alışkanlıklarına göre 4-5 sene sonunda çok kısa bir idame tedavisiyle ilk hale geri dönülebilmektedir.

İmplantoloji

Estetik dişkekimliğindeki son aşama eksik olan dişleri tamamlamak ya da varolan dişlerin formlarını düzelterek hastanın gülümsemesini düzenlemektir.Bu aşamada biz dişlerin formlarını düzenlemek için implant üstü protezler, varolan dişlerden destek alınarak yapılan protezler,laminate vener kuron denilen ve dişin ön yüzeyine yapıştırılan porselen yapraklar ve kompozit dolgu materyali ile ofiste yapılan düzeltmeleri kullanıyoruz.İmplant tedavisinde çekilmiş olan dişin yerine çene kemiğinin içine basit bir operasyonla yerleştirilen titanyum vidalar kullanılır ve komşu diş dokusuna zarar verilmez,Titanyum vidanın üzerine yapılan porselen protez dişetinin içinden çıktığından dolayı doğal dişe çok yakın bir estetik elde edilir.
Materyellerdeki gelişmeler bize ön grup dişlerde metal altyapısız porselen protezler ile mükemmel estetik sonuçlarelde edilebilmesini sağlamaktadır.Dişlerin formu ofiste hasta ve hekim tarafından birlikte dizayn edilerek oluşturulmaktadır.Gerekirse ortodontik apareyler kullanılarak dişlerin pozisyonları düzeltilmekte ve daha sonra protez yapımına gidilmektedir.Protez yapımı öncesinde sağlam diş dokusu protezin büyüklüğü kadar ufaltılır,daha sonrasında ise dişin ölçüsü alınarak metal altyapılı yada altyapısız protezler labaratuarda hazırlanmaktadır.Protezde kullanılan seramik, tabakalar halinde diş dokusunu taklit eder.

Laminate vener denilen porselen yapraklarda ise dişin ön yüzeyinden çok az bir miktar madde kaldırılarak elde edilmek istenen diş formu porselen yaprak halinde işlenip bu yaprak dişe yapıştırılmaktadır.Dişler arasındaki aralıklar,renkleşmeler,şekil bozuklukları doğala en yakın haliyle restore edilmektedir. Laminate vener kuronlarda diş dokusundan normal bir proteze göre daha az doku kaldırıldığından sağlıklı diş dokusu korunmaktadır.
Direkt kompozit vener kuronlar, diastemaların (aralıkların) kapatılması ve daha birçok estetik uygulama tek seansta hekim tarafından da uygulanabilmektedir.Bu iş için dolgu yapımında da kullanılan kompozit materyal kullanımakta ve arzu edilen renk,form hekim tarafından hastaya tek sansta uygulanabilmektedir.Dişler üzerinde oluşmuş ufak kırık ve çatlaklar kompozitler ile çok kolayca restore edilebilmektedir.
Tüm bu işlemlerin yanında hastalarımızın birtakım kozmetik talepleri ile diş üzerine kristal taş ya da pırlanta yapıştırılabilmektedir.Bu işlemin diş dokusuna hiçbir zararı yoktur ve istenildiğinde kolayca çıkarılabilmektedir.
Hastanemizde bulunan dişhekimliğine dair en son teknoloji ve uyguladığımız en yeni tedavi yaklaşımları ile hastalarımızın tüm estetik problemlerine kalıcı ve fonksiyonel çözümler üretebilmekteyiz.



doğanhastanesi,


Ağız ve Diş Hastalıkları

MollaCami.Com