Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Zilhiccenin On Günü

بسم الله الرحمن الرحيم

وَالْفَجْرْ* وَلَيَالٍ عَشْرٍ

“Münacât vakti olan seher hakkı için ve on gece hakkı için” Denildi ki, burada fecir muharremin gurresi fecridir. Ve on gecede aşureye kadar olan gecelerdir.Ya zilhiccenin gurresi ve arefeye kadar onun geceleri,yahut Ramazanın ilk on günü, yahut son on günüdür.
Gurre: Işıldama. -Parlaklık. Her şeyin başlangıcı. Bu cihetle, kameri ayların ilk günlerine gurre-i şehr denilmiştir.

وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ* وَالَّيْلِ اِذَا يَسْرِ

“Çift ve tek hakkı için gidip gelen gece hakkı için” Denildi ki, çift ile murat bütün mahlûkattır. Zira mahlûkat çift olarak halk olunmuştur. Meselâ ins ve cin, ölüm ve hayat ,gece ve gündüz, deniz ve kara gibi.Tek ise “Kul hüvellahü” masadakınca ancak Allahü Teâlâ Hazretleridir.

هَلْ فِى ذَالِكَ قَسَمٌ لِذِى حِجْرٍ

“Bu zikrolunan şeylerde akıl sahipleri için muteber ve muhakkak bir yemidir. Ki rabbisinin azabını hatırlamakla helâl olmayan şeyden kendini men eder.”(Ferah efendi)
Bazı ulema buyurdular ki: Bir kimse bu zilhiccenin on gününde oruçlu bulunsa,o kimseye Ekremül Ekremiyn on şeyle ikram bulunur.

1. Ömründe bereket ihsan eder.
2. Malında ziyadelik verir.
3. Iyalini sevilmeyen şeylerden muhafaza eder.
4. Günahları için keffaret eder.
5. Hasenatını ez’afu muzaaf (devamlı) eder.
6. Ölüm sarhoşluğunu kolay eder.
7. Kabirini pür nur eder.
8. Ecrini mizanda ağır yapar.
9. Cehennem derekelerinden kurtulmakla ihsanda bulunulur.
10. O kimse için Cennet dereceleri yükselir.


Ebu Hureyre (r.a) Hazretlerinden rivayet olundu:
Nebî Aleyhisselâm buyurdular: ”Allahü Teâlâ Hazretlerine kendinde ibadet olunan günlerden Zilhiccenin on gününden daha sevimli gün olmadı. Zilhiccenin her bir gün orucu bir senelik oruç kıymetindedir.Her gecesinde kıyam, kadir gecesi kıyamı gibidir.

Musa (a.s) :” Ya Rabbi! Ben dua ettim duamı kabul buyurmadın.Bana bir şey öğret ki, onunla dua edeyim ” buyurdu.
Allahü Teâlâ Hazretleri: “Ya Musa Zilhicce ayında “La ilâhe illallah” dediğin vakitte senin hacetini veririm” buyurdu.
Musa (a.s): “Ya rabbi! Bu kelimeyi bütün kulların biliyor ve zikrediyor, deyince Rabbülalemiyn: “ Ya Musa ! Bir kimse bu günlerde bu kelimeyi söylese eğer yedi kat sema ve yedi kat göğü mizanın bir kefesine, diğerine bu kelime konsa, bu kelime yine ağır gelir” buyurdu.

İbni Abbas (r.a) Hazretlerinden rivayet olundu:
Nebi (a.s) buyurdular ki: ”Zilhiccenin 1. günü Adem (a.s) mağfiret olduğu gündür.Bir kimse o gün oruçlu olsa, Allahü Teâlâ o kimsenin bütün günahlarını affeder.

2. Gününde Allahü Teâlâ Yunus (a.s) ‘ın duasını kabul edip balığın karnından kurtardı.Eğer bir kimse, ikinci günü oruç tutarsa senenin hepsinde ibadet etmiş olup, göz açıp kapayıncaya kadar olsun,isyan etmemiş sayılır.

3.Gününde Allahü Teâlâ Zekeriyya (a.s)’ın duasını kabul buyurdu. Bir kimse üçüncü gününde oruçlu olursa Allahü Teâlâ o kimsenin duasını kabul eder.

4. Günü İsa (a.s) dünyaya teşrif buyurdular.Bir kimse dördüncü gün oruçlu olsa Allahü Teâlâ o kimseden fakrı ve korkuyu kaldırır.

5.Günde Musa (a.s) dünyaya teşrif buyurdu.Bir kimse o gün oruçlu bulunsa nifaktan beri ve azabı kabirden emin olur.

6.Gününde Allahü Teâlâ Hazretleri hayrı fetih eyledi. Bir kimse o gün oruçlu olsa, Allahü Teâlâ o kimseye rahmetle nazar eder. Hz. Allahın rahmet nazarıyla baktığı kimseye Cehennem ateşi dokunmaz.

7. ol gündür ki Allahü Teâlâ Cehennem kapılarını kapatır.Zilhicce günleri geçmedikçe açmaz.Bir kimse o gün oruçlu olsa Allahü Teâlâ otuz güçlük kapısını kapar, otuz kolaylık kapısı açar.

8.Gününe tevriye günü denir.O gün oruçlu olan kimseye Allahü Teâlâ o kadar çok şey ihsan eder ki, miktarını ancak Allahü Zülcelal bilir.

9.Günü arefedir. O gün oruçlu kimsenin orucu o seneye de gelecek seneyede kifayet eder.

10. günü uzhiye denir.O gün kurban kesen kimsenin kurbanının birinci damlasına karşılık ehlinin ve ıyalinin günahı affolunur.O günde bir mü’minin karnını doyursa, yahut bir sadaka ile tasadduk etse kıyamet günü Rabbülalemiyn onu emin olduğu halde diriltir.Onun mizanda ecri Uhud dağından daha ağır gelir.


(Alıntı:Mekâsıdut-Tâlibiyn)

çok güzel lütfen okuyalım arkadaşlar ,
emeğinize sağlık kardeşim


Zilhicce

MollaCami.Com