Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Umman

Umman Sultanlığı, güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğusu kıyısında yer alır. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Hint Okyanusu, kuzeydoğuda ise Basra Körfezi ile çevrilidir.

Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'e 1971'de katılan Umman, 1981'de de Körfez İşbirliği Konseyi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.ABD ile sıkı ilişkilerin yanı sıra ılımlı Arap devletleriyle yakınlaşmaya girerek Umman'ı dış dünyaya açılmasını sağlayan Kabus yönetimi, İran-Irak Savaşı boyunca tarafsızlık politikası izledi. Körfez Savaşı sırasında belirgin bir rol oynamamasına karşın, üslerini batılı güçlere açmayı kabul etti.1992'de Yemen'le imzaladığı anlaşmayala bu ülkeyla yaşadığı 25 yıllık sınır sorununa son verdi.Umman Arap yarımadasının Osmanlı hakimiyetine geçmesiyle birlikte Osmanlı İmparotorluğuna bağlı bir Vilayet halini almış,Birinci Dünya Savaşında İngilterenin Petrol Siyaseti yüzünden Osmanlıdan ayrılmıştır.

Suudi Arabistan 'le 676 km, Birleşik Arap Emirlikleri 410 km ve Yemen 'le 288 km boyunca siniri bulunan ülke Orta doğu topraklarına yerleşmiştir.İç kesimlerde Kuru çöl iklimi, kıyıda sıcak ve nemli, iç kısımlarda sıcak ve kuru iklim görülür.Arazisi Orta çöl ovası, kuzey ve güneyde engebeli dağlık bölgeden oluşur. En yüksek noktası 2,980 m ile Jabal Shamstır. Petrol, Bakır, asbest, mermer, kireçtaşı, krom, alçıtaşı, doğal gaz ülkedeki başlıca doğal zenginliklerdir.

Ortalama nüfusu 2.650.000 kişi olan Ummanda nüfusun çoğunluğu Ummanlı olup 600.000 lik kesim Pakistan,Hindistan,Bangladeş gibi Güneydoğu Asya ülkelerinden çalışmaya gelmiş göçmenlerden oluşmaktadır.Okur yazarlık oranının düşük olduğu ülkede Başlıca dinler; İslam ve Hinduizm , Dil; Arapçadır.

Nizva Kalesi



Kalenin içinden bir görünüm



















Ve son olarak Umman' lı çocuklar... :)



Not: Resimler alıntıdır.

teşekkürler emegine saglık

İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim sevgili Şifaotu,sağolasınız... :)

bizleri oralara götürdüğünüz için teşekkür ederim harika fotğraflar

İlgi ve yorumunuz için ben teşekkür ederim Şafakvakti kardeşim... :)

sağolasın ahuzar ellerine sağlık.

İlgi ve alakanız için teşekkür ederim *Gelincik* kardeşim,siz de sağolasınız... :)

Bu arada forumumuza hoşgeldiniz,üyeliğiniz hayırlı ve daim olsun inşaallah... :)


İlgi ve alakanız için teşekkür ederim *Gelincik* kardeşim,siz de sağolasınız... :)

Bu arada forumumuza hoşgeldiniz,üyeliğiniz hayırlı ve daim olsun inşaallah... :)

inşallah ahuzar daim olması dileğim.yinede herşey kısmet. :)


Yurtdışı Gezi

MollaCami.Com