Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Libya

[img width=600]http://img193.imageshack.us/img193/9913/libya4.jpg[/img]

Ömer Muhtar' a selam vererek Bu kez de Libya'ya uzanalım... :)

Libya: Libya Arap Halk Sosyalist Cumhuriyeti.Akdeniz kıyısında, doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus, güneyinde Nijer ve Çad, güneydoğusunda Sudan ile komşu olan bir Kuzey Afrika ülkesidir.
Ülkenin adı olan 'Libya', eski Mısırlılar'ın Nil'in batısında yaşayan Berberiler için kullandıkları Lebu sözcüğünden gelmektedir. Sözcük eski Yunanca'ya 'Libya' olarak geçmiştir.

Afrika kıtasının kuzeyinde Akdeniz sahillerinin hemen hemen tam ortasında yer alır. 1959'da bulunan geniş petrol yatakları sayesinde kıtanın zengin devletleri arasındaki yerini almıştır.

Ülke yüzey şekilleri bakımından kıtanın kuzeyinde yer alan diğer Afrika ülkeleriyle benzerlik gösterir. Büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır. Bu sahada çöl topografyasının yerel şekillerinin hemen hepsi ile karşılaşılır.

Ülkenin engebeli dağlık kesimleri kuzeydoğu, kuzeybatı sahilleri ile güney ucudur.

1553'te Hıristiyanlar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Turgut Reis tarafından buradan çıkartıldı. Osmanlı Devleti'nin zayıflamasına parelel olarak Libya'daki yönetim de Dayı denilen ve görece bağımsız olan beylerin eline geçti. Dayılar birer devlet başkanı gibi başka devletlerle ikili antlaşmalar bile yapabiliyorlardı. 19.yy başlarında Libya'daki dayılar da Tunus ve Cezayir dayıları gibi Akdeniz de Amerika Birleşik Devletleri ile mücadele etmiştir. Osmanlılar 1835 yılında Libya'daki kontrolü yeniden sağlayarak burayı merkezi yönetime bağladılar.

Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıfladığı dönemde, 1911'de İtalyanlar bölgeyi işgal ettiler. Trablusgarp Savaşı akabinde yapılan Oshy (Oşi) anlaşması ile Libya'daki fiili Osmanlı hakimiyeti sona ermekle birlikte hukuken Osmanlıya bağlılığı benimsendi.Ancak her türlü üstünlüğe sahip olan İtalya ülkenin tamamını kontrol etmeyi başardı. Halkı baskı ve zulüm ile sindirdi. Adeta bütün Libya'yı köleleştirdi. Bu dönemde İtalyan sömürgeciliğine karşı Ömer Muhtar tarafından başlatılan direniş hareketi ise Ömer Muhtar'ın yakalanarak idam edilmesi sonucunda başarısızlığa uğradı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bölge Fransa ve İngiltere'ye bırakıldı. Birleşmiş Milletler 1949'da Libya'nın bağımsız bir ülke olması gerektiği kararını aldı. Görüşmelerde Libya'yı, 1920'lerden beri İtalyanlar'la mücadele etmiş olan, sonrasında Mısır'a sürgüne giden Şeyh İdris temsil etti.

Ömer Muhtar 1951'de Libya bağımsızlığını kazandı ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla bağımsızlığa kavuşan ilk ülke oldu. İdris ülkenin kralı oldu. 1969'da, ordunun genç subaylarından Muammer Ebu Minyar Al-Kaddafi bir grup subayla birlikte Kral İdris'e karşı bir darbe yaptı. Monarşi sona erdirildi ve Libya Arap Cemahiriyesi kuruldu. Kaddafi, o tarihten sonra kendisinin "Üçüncü Evrensel Teori" dediği, Sosyalizm ve İslam karışımı bir politik rejimi izledi. 1990'lı yıllardan itabaren Lokerbie faciasını bahane eden Amerika'nın baskısı ile sağlanan uluslararası ambargo ile 1969'dan itibaren sürdürdüğü kalkınma hamlesine darbe vuruldu.

Başkent Trablus



Resimler hakkında kesin bilgiye ulaşamadığım için genel görünüm olarak nitelendirebiliyorum:

















[img width=600 height=500]http://img718.imageshack.us/img718/1152/libya17.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img706.imageshack.us/img706/8379/libya1s.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img718.imageshack.us/img718/8876/libya2.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img718.imageshack.us/img718/2057/libya3.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img707.imageshack.us/img707/9323/libya13.jpg[/img]

Not: Resimler alıntıdır.

teşekkürler degerli kardeşim

İlginiz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim Şifaotu kardeşim... :)

emeğiniz için teşekkürler cumanız mübarek olsun bu günün hürmetine efendimize bol bol selavat getirelim inşallah ALLAH'IN RAHMETİ TÜM MÜMİN KARDEŞLERİMİN ÜZERİNE OLSUN

Amin...Cümlemizin Cuması mübarek olsun...

Konuya olan ilginiz için ben teşekkür ederim sevgili Toz tanesi kardeşim, sağolasınız.. :)

Ayrıca üyeliğinizin hayırlı ve daim olması dileği ile hoşgeldiniz aramıza... :)

ömer muhtarı hayırla yad ediyoruz.ruhuna bir fatiha..
teşekkürler ahuzar kardeş.

Eyvallah Hüzn-ü aver kardeşim, ilgi ve yorumunuz için ben teşekkür ederim, sağolasınız... :)

hoş bulduk teşekkürler


Yurtdışı Gezi

MollaCami.Com