Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Pişmaniye Yapılışı

Pişmaniye, ana maddeleri şeker, un ve yağ olan, yapımı ustalık gerektiren, yapıldıktan sonra tel tel olan kendine özgü bir tatlı çeşididir. Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de, küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Çevrede “pişmaniye” adının buradan kaynaklandığı öne sürülür. Teknoloji pişmaniye imalatını ne kadar kolaylaştırmış olursa olsun, bu tatlının yapımı hâlâ ustaların maharetine muhtaçtır.



Pişmaniye’nin nasıl yapıldığına gelelim. Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış şeker soğutma tazgahlarına dökülür.



Şeker soğutma tezgahlarında soğuyup yavaş yavaş macun halini alır.



Macun halini almış şeker daha sonra beyazlatma işlemine tabi tutulur. Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini, günümüzde özel beyazlatma makineleri yapmaktadır. Bu işlem bittiğinde şeker büyük bir sakıza benzer.



Diğer yandan un ve yağdan oluşan ve bir kazanda 7-8 saat pişen özel hamur, pişmaniye’nin çekileceği büyük tepsiye belli bir miktar yayılır. Bu özel hamura pişmaniyeciler “Miyhane” adını verirler.




Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır.



Şeker, esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır. Bu işlem, hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer.



Hamurun zamanla şekeri tel tel ayırıp, kendisinin kaybolması, çekimi izleyen kişiler tarafından şaşkınlıkla ve ilgiyle izlenmektedir.



Çekilen pişmaniye’nin bir kısmı tel tel yemekten hoşlananlar için o şekilde paketlenirken, büyük bir kısmı sade, kakaolu ve şamfıstıklı olarak özel fincanlar ile top haline getirilir. Pişmaniye’nin top şekli yeme kolaylığı sağlaması açısında daha çok tercih edilmektedir.



Pişmaniye’nin yanı sıra “Saray Helvası” da çok sevilen bir üründür. Pişmaniye’den farklı yanları; hamurunun farklı olması, özellikle ufalanarak daha pamuksu hale getirilmesi ve özel makinelerle preslenerek basılmasıdır.



____
Kaynak:ÖzCan Pişmaniye

hakikaten bi yapan pişman,bi yapmayan ama yemesi çok zevkli :)

Yemesi pişmanlık vermiyor, zahmetsiz de... Çok da güzel.. Biz yemeyi tercih edelim :) :)

Vardığımızda uğrarız artık Özcan Pişmaniye'ye. ;)

yapılışı göründüğü gibi zora benziyor ama yemesi çok güzel ya :D

teşekkürler paylaşım için :)

elinize emeğinize sağlık baya meşakkatliymiş
adı üzerinde demekki pişmaniye...ama yemesi öyle deyil
tekrar tşk ederiz bizlerle paylaştığınız için..


Vardığımızda uğrarız artık Özcan Pişmaniye'ye. ;)


:))) İsim benzerliği var sadece, tanımıyorum ben de sahiplerini..:)

"pişmaniye yapılışı" diye başlığı okuyunca sevinmiştim ama yapılışını görünce sevincimin devam ettiğini söyleyemeyeceğim ;)

ben de pişmaniye yemeği sevenlerdenim. :)

yemeyen olsun pişman ;D


yemeyen olsun pişman ;D


:D

Teşekkürler Faruk kardeşim pişmaniyede saray helvasıda harika biz yiyenlerden olalım ..işi ehline bırakmak lazım ::)

izmitin meşhuuuuuuur pişmaniyesi. hımmmmmm canım çekti çikolata kaplı saray helvası olsada yesek.yiyen bir pişman yemeyen binnn


yiyen bir pişman yemeyen binnn


:)

afyon pişmaniyeside güzel olur ::) ;D

bilgiler icin tesekkürler


"pişmaniye yapılışı" diye başlığı okuyunca sevinmiştim ama yapılışını görünce sevincimin devam ettiğini söyleyemeyeceğim ;)

ben de pişmaniye yemeği sevenlerdenim. :)


bilgiler icin tesekkürler


pişmaniye nerenin meşhuru acaba..


Yöresel Yemekler

MollaCami.Com