Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


G.Antep patlıcan kebabı fırında....


MALZEMELER:

4 tane uzun patlıcan (Antep'te patlıcan kebaplık diye geçer.)
300 gr. orta yağlı kıyma
3 tane domates
4-5 tane sivri yada dolmalık biber
Karabiber, tuz
Yarım bardaktan az su
YAPILIŞI:

Patlıcanlar iki parmak kalınlığında doğranır.
Domatesler dörde bölünür ve yeşil biberler istenilen şekilde kesilir.
Kıyma, karabiber, tuz birbirine yedirilecek şekilde karıştırılır.
Kıymalı karışımdan patlıcan dilimleri sayısınca göfteler hazırlanır. (Biz göz kararı yaparız ama tecrübesi olmayanlar için daha pratik bir yol bu.
Bir patlıcan bir köfte alınır, köfte düzgünce patlıcanın üzerine yerleştirilir ve tepsiye konur.
Diğer patlıcan ve köftelerde aynı yöntemle hazırlanıp sıranın açık olan ucuna yerleştirilir. Bu bizim uyguladığımız teknik, isteyen istediği gibi hazırlayabilir. Ben aslına sadık kalmak adına tarif ediyorum.
Tepsi dolunca üzerine yarım bardaktan daha az su serpilip 200° de fırınlanır.
Patlıcanların rengi dönüp köfteler kendini toparlayınca üzerlerine domates, domatesler de biraz pişince biberler ilave edilir. Biber çok kısa sürede piştiği için domatesle bile aynı zaman da konsa biberler fazla kızarabiliyor. Ben de bu şekilde yapıyorum. Zaten Antep'te fırınlarda da sonradan eklendiğini biliyorum.
Pişirme önerisi: Fırında yapanlara önce tepsinin ağzını kapatarak pişirmelerini, aşağı yukarı 30-40 dak. sonra kapağı açarak iyice kızartmalarını tavsiye ederim. Zaten hatırladığım kadar fırıncılar da aynı yöntemi kullanırdı.

Serviste mutlaka ayran tavsiye ediyorum. Aslında patlıcan kebabını mangal da yaparsanız asıl tadına o zaman varırsınız. Benim babam patlıcan kebabını genellikle iş dönüşü hazırladığı mangalın üzerinde pişirir, pişen şişleri mangalın altına yerleştirdiği bir tepside diğerleri pişene kadar bekletirdi. Biraz bekleyince daha da lezzetlnir ve tadına doyum olmazdı.


yazan LAVANTİN vakit Çarşamba, Kasım 07, 2007
Kategori ANTEP Fırın Yemekleri

ellerine sağlık kardeşim..

afiyet olsun kardşim... :)


ellerine sağlık kardeşim..

ellerine sağlık kardeşim ;)

;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

En çok sevdiğim kebaplardandır.Antebin bütün yemekleri bir harika zaten.

Teşekkurler tarif için kardeşim ;)

bende okudugun için tşkkr ederim....

Patlıcan kebabını çok severim Leyya yalnız sana zahmet şu etleri biraz daha kızarmış olsun... ;D

Teşekkürler..

vay vay vay

eline saglık pidesi de var mı yanında ,unutma sakın ha yoksa neye dürüm edcez dimi,şöyle suyu aka aka Allah be

antebin yemek kültürü nün başka bir ilde olduğunu düşünemiyorum....gidenler bilir..ağız tadı mükemmel antepliler bu işi iyi biliyor..teşekkürler

valla siz böle şeyler yazınca içim gitti yaa.en iyisi sizi bigün misafir ediyim ben...
yoksa bogazımdanda geçmez şimdi...

Antepliler bogazlarına çok düşkün olurlar...
agzınızı sulandrdıgım için kusura bakmayın... ;D ;D ;D ;D


Antepliler bogazlarına çok düşkün olurlar...

:)
Anteplilerin elleride çok ağır olur bunu da biliyorsun dimi Leyya, benim boyun bir sağa bir sola çıtlamaya başladı bile... ;D
Yıllarca basketbolla uğraşmış bi Antepli için bunları söyleme bence, uzun zamandır basket topunu elime almıyordum, basket topum olmak ister misinLeyya... ;D ;D



Leyya kardeşim kırmızı etle yapılmış herşeyi severim.Çok lezzetli gözüküyor.Ellerine sağlık!


Yöresel Yemekler

MollaCami.Com