Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


40 yıllık “ Toplu Duâ ’’ Geleneği





KÜTAHYA’NIN Emet ilçesinde Salı günleri kurulan halk pazarında alış verişlere, 40 yıl önce başlayan gelenek doğrultusunda topluca duâ edildikten sonra başlanıyor.


Belediye tarafından yürütülen uygulama kapsamında bir din görevlisi, her Salı pazar esnafı tezgâhlarını kurarken Belediye İlân Bürosu’na geliyor. Din görevlisi, hoparlörler aracılığıyla sebze, meyve, giysi ve çeşitli eşyaları satışa sunan esnafın kazançlarının bereketli olması için duâ ettiriyor. Duâda şu ifadelere yer verildi:

‘’Ya Rab. Senin mübarek isminle pazarımızı açıyoruz. Bizlere bereketli kazançlar ihsan eyle. Tartı ve ölçüde hata yapmaktan, aldatmaktan ve aldatılmaktan bizleri muhafaza eyle. Pazarda geçen zamanımızı hayırlı, bugünkü alış verişimizi kârlı eyle. Şu günümüzün evveline iyilik, ortasına güzellik, sonuna hayırlı genişlik vermeni niyaz ediyoruz. Bizi borçlarımızı ödemeye, bol ve bereketli kâr etmeye muvaffak eyle. İnayetine güvenip işimize başladık. Pazarımızı, rızkımızı vereceğine inanarak açtık. Bizi mahcup çıkarma ya Rab. Zarar ve ziyana uğramaktan, hırsızlar tarafından soyulmaktan muhafaza eyle.’’

Esnaf ve diğer vatandaşlar ellerini açarak katıldıkları duânın sonunda ‘’Amin’’ diyor ve pazarda alış verişlere geçiliyor. Belediye yetkilileri, vatandaşların haftalık sebze ve meyve ihtiyaçlarını giderdiği pazardaki alış verişlerin duâyla başlamasını hem esnaf hem de tüketicilerin benimsediğini bildirdi. Pazar alış verişindeki toplu duâ geleneğinin Ahi Evran döneminden geldiğini belirten yetkililer, 40 yıldır yapılan duâya katılan esnaf ve tüketicilerin, alış verişlerin bereketli geçmesini dilediğini ifade etti.


Yeni Asya Gazetesi

Her yerde boyle toplu dua edilse ne guzel olur ... Tesekkurler kasif kardesim...

Her yerde boyle toplu dua edilse ne guzel olur ... Tesekkurler kasif kardesim...


İnşaallah olur; rica ederim.. :)

bizde amin diyelim


Yerel Haberler

MollaCami.Com