Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bu lisenin mezunları işsiz kalmıyor




Diyarbakır Burhanettin Yıldız Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin özel sektörle işbirliği sayesinde, firmaların okulda açtığı laboratuvarlarda eğitim alan öğrencilerin büyük çoğunluğu istihdam ediliyor.

Burhanettin Yıldız Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde Türkiye’nin sayılı firmalarının açtığı laboratuvarda eğitim alan öğrencilerin yüzde 90’ı firmalarda çalışmaya başlıyor. Okul yönetiminin girişimleriyle Vestel, Fiat ve ECA firması laboratuvar açarken, 7 ulusal firmanın daha laboratuvar açması için çalışmalar sürüyor.

Lisenin Müdürü Fethi Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde en büyük ihtiyacın ara meslek elemanı bulmak olduğunu, işsizlik oranının yüksek olmasına rağmen aynı şekilde sektörün talep ettiği kalifiye elemanların bulunmadığını söyledi.

Bu dengesizliği gidermek için uğraştıklarını, sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları yetiştirmek istediklerini kaydeden Eroğlu, günümüzde mesleki eğitimin pahalı olduğunu, bu eğitimle yetiştirmenin ve teknolojiyi takip etmenin zorluklarının bulunduğunu, bundan dolayı kurumlarla işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirmek için sektörle işbirliği yapmak zorunda olduklarını anlatan Eroğlu, bu amaçla yaptıkları girişimler sonucunda, 2 yıl önce Fiat firmasının okullarında laboratuvar açtığını, laboratuvarda motorlu araçlar konusunda öğrencilerin eğitim aldığını bildirdi.

Bu yıl da sıhhi tesisat ve doğalgaz laboratuvarının ECA firması tarafından yapıldığını, sıhhi tesisat ve doğalgaz ağırlıklı çalışma ve nitelikli eleman yetiştirme konusunda kurulan laboratuvarda, örgün eğitim, mesleki açık öğretim ve bölgedeki firmalara ait personellerin eğitim çalışması yaptığını anlattı.

Vestel firmasına ait beyaz eşya laboratuvarında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştiğini aktaran Eroğlu, laboratuvarda, hem örgün ve mesleki açık öğretim öğrencileri hem de bölgede Vestel bayilerinde çalışan teknisyenlerin eğitim aldığını vurguladı.

Özel sektörle yaptıkları işbirliği sayesinde yeni ürün desteği sağlandığını, yeni ürünle yeni teknolojiyi öğrencilerin en kısa sürede takip edebildiğini dile getiren Eroğlu, laboratuvarlarda bire bir uygulamalı eğitim verildiğini, öğrencilerin görerek ve uygulayarak eğitimi aldığını belirtti.

-Firmalardan iş teklifi-

Öğrencilerinin mezun olduklarında yetkili servislerde çalışabilecek kapasitede olduklarına işaret eden Fethi Eroğlu, şöyle dedi: ”Öğrencilerimiz ulusal firmaların kimliğini görünce kendilerini biraz daha güçlü görüyorlar, daha çok sahipleniyorlar. Özgüvenleri artıyor. Özellikle bu laboratuvarlarda eğitim alan öğrencilerimiz mezun olur olmaz hemen iş bulabiliyor, iş hayatına atılıyorlar. Sektörden yetkililer de eğitimlere katılıyor. Öğrenciler laboratuvar eğitimlerini 10. sınıf bitiminde almaya başlıyor. Okul ortalaması ve ilgili firmaların yetkili organları tarafından öğrenciler seçiliyor. 11’inci sınıfta gerekli olan eğitimleri aldıktan sonra yaz dönemlerinde yetkili servislerde staj yapıyorlar.

Staj çalışmasında hem eğitim öğretimleri sürüyor hem de uygulamalı eğitimlerini piyasa şartlarında sağlıyorlar. Staj döneminde yaklaşık 500 lira da ücret alıyorlar. Okuldan mezun olanların yüzde 90’ı istemeleri halinde firmaların ilgili birimlerinde çalışabiliyor. İş bulma konusunda sıkıntı yaşamıyorlar. Çünkü nitelikli bir seviyeye geldikleri için bütün firmalardan iş teklifi alıyorlar. Vestel, Fiat ve ECA firmasının açtığı laboratuvarlarda toplam 700 öğrenci eğitim alıyor. Nitelikli bir seviyeye gelen öğrencilerimize bütün firmalar talip oluyor.” -7 firma daha laboratuvar açacak- Burhanettin Yıldız Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Fethi Eroğlu, Diyarbakır Hizmet Vakfı’nın desteğiyle okula modern bir atölye yaptıklarını, atölyede sektörün öncelik duyduğu alanları ön planda tutacaklarını bildirerek, metal teknolojisi, mobilya ve ağaç bölümünün açılacağını kaydetti.

Ulusal firmalarla yaptıkları görüşmede destek sözü aldıklarını, bu çalışmanın da 3 ay içerisinde tamamlanacağını vurgulayan Eroğlu, bu sayede toplam 10 ulusal firma laboratuvarının okullarında bulunacağını dile getirdi.

Laboratuvarlarda toplam 700 öğrencinin eğitim gördüğünü, yeri kurulacak laboratuvarlardan da 500 öğrencinin yararlanacağını söyleyen Eroğlu, böylelikle her yıl bin 200 öğrencinin sektöre eleman olarak yetişeceğini belirtti.

İyi örnekleri okullarında uygulamak istediklerini de ifade eden Eroğlu, bu alanda Türkiye’nin sayılı okulları arasına girmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Akşam


Yerel Haberler

MollaCami.Com