Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sessiz yol projesinde pilot il Afyonkarahisar

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, otoyollar ve kara yollarında gürültü kirliliğinin önüne geçmek maksadıyla 'sessiz yollar projesi'ni Türkiye'de ilk defa Afyonkarahisar'da hayata geçireceklerini söyledi


Eroğlu, Güral Termal Otelde iş, ekonomi, siyaset, sendika ve bürokrasi kesiminden 900 kişinin katılımıyla düzenlenen 'Afyonkarahisar 9 yılda nereden nereye' konulu toplantıda Afyonkarahisar'a yaptıkları yatırımları anlattı. Eroğlu, sessiz yollar projesinde Afyonkarakisar'ın pilot il seçildiğini söyledi.


Projenin ilk kez Afyonkarahisar'da gerçekleştirileceğini belirten Veysel Eroğlu, "Projenin hayata geçilmesiyle yol yapımı sırasında oluşan tahribatlar giderilerek yolu kullananların emniyetli sürüş ve konforu sağlanacak. Oluşturulan yeşil kuşak, gürültü perdesi özelliği göstererek pek çok kişinin şikayetçi olduğu şehir gürültüsünü de önemli miktarda azalacak." dedi.


BİTKİ VE AĞAÇLARLA GÜRÜLTÜ EMİLECEK

Sessiz yollar projesiyle yol kenarlarındaki yapraklı bitki ve ağaçlar sayesinde gürültünün emileceğini ifade eden Eroğlu, bu konuda orman teşkilatına talimat verdiğini ve çalışmalara başladığını belirtti. Bakan Eroğlu, bunun dışında badem ve cevizde üretim merkezi haline getirmeyi düşündükleri arazilerin 49 yıllığına köylülere verildiğini, tıbbi aromatik bitkiler merkezinin de ihalesinin yapılacağını, endemik bitkilerin yetiştirilip ileride yurt dışına ihracat yapılacağını kaydetti.


Afyonkarahisar'da bölünmüş yol miktarının 457 kilometreye çıktığını ifade eden Veysel Eroğlu, Ankara, İstanbul, İzmir'e ulaşmanın kolaylaştığını, proje sayesinde Afyonkarahisar-İstanbul arasının 2 saate indiğini kaydetti. Afyonkarahisar'da işsizlik oranının giderek düştüğünü belirten Eroğlu, "32 bin sigortalı sayısı 78 bine çıkmıştır. Önceki yıla oranla işe yerleştirme sayesinde büyük artış var. Adeta, iş yerlerimiz nitelikli eleman bulamıyor.


Teşvikte en çok payı alan il Afyonkarahisar'dır. En son çıkan teşvik yasasında 4. bölgede yer aldık. Organize sanayi ve turizm tesisleri açısından 6. bölgede yer aldık. Ulaşım var, enerji var, hava ulaşımı var, teşvik var. Türkiye'de tesis kurmak için en uygun il Afyonkarahisar'dır. Şimdiye kadar 73 müjde verdik, 52'sini tamamladık. Termalde başkent olmamız yetmez, kongre merkezi yapmamız gerekiyor. Bir kampanya başlattık, bundan sonra bütün seminer, toplantı ve konferanslar artık buradaki otellerimizde yapılacak." diye konuştu.


"AFYONKARAHİSAR'IN 40 YILLIK SU İHTİYACI KARŞILANDI"

Afyonkarahisar'da 100 milyon liralık sulama projelerine kaynak ayırdıklarını belirten Bakan Eroğlu, 220 bin dekar arazinin modern sulama sistemiyle sulanacağını aktardı. Eroğlu, şunların söyledi; "700 bin kişiye yetecek kadar su getirdik. 4 ilçe 11 belediyenin arsenik arıtma tesisini kurduk. Akarçay hayal projesini 8 ay gibi kısa sürede tamamladık.


9 yılda 87 taşkın koruma tesisini tamamladık. 15 ilçe, 48 köy, 25 kasaba, 35 bin dekarlık arazi taşkından koruma sağlandı. Afyonkarahisar'ın 40 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Akdeğimen Barajını tamamladık. Bunun için 69 milyon lira harcadık. Afyonkarahisar'da orman varlığı yüzde 14'tü şimdi, yüzde 22 'ye çıktı, 2 milyon 971 dekarda ağaçlandırma yaptık. Afyonkarahisar'da 4 yılda 345 kilometrelik karayolu ağaçlandırması yapıldı. Türkiye'de en fazla orman varlığını artıran il Afyonkarahisar'dır. Türkiye'de ilk defa damlama sulama ile ağaç sulamasın 10 kat arttırdık. 31 milyon fidan diktik."

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, yapılan çalışmalarla Afyonkarahisar'ın orman, sulama, ulaşım problemlerinin çözüldüğünü söyledi. Balkanlıoğlu, "Türkiye gelişti güçlendi. Biz de güçlü bir devletin ferdi olmaktan memnuniyet duyuyoruz. İtibarımız var, kredimiz var, pasaportumuz değerli. Avrupa krizlerle boğuşurken bize teğet bile değmedi." dedi.


(CİHAN)


Yerel Haberler

MollaCami.Com