Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


çayeli senoz vadisi organik vadi olacak




Rize’nin Çayeli İlçesi’nde bulunan Senoz Vadisi’ndeki 11 köyün muhtarı çay, bal ve bütün ürünlerin organik olarak üretilmesi, ayrıca vadinin ekolojik vadi olarak tescili için anlaşmaya vardı.


4 SAAT SÜREN TOPLANTI ANLAŞMAYLA NETİCELENDİ

ÇAYKUR’dan Tarım Dairesi Şube Müdürü Semih Mercan, organik çay tarımı konusunda geniş kapsamlı teknik bilgilendirmeler yaptıktan sonra vatandaşların sorularını cevapladı. Soru- cevap şeklinde yoğun tartışmaların da yaşandığı toplantı 4 saat sürdü. Bazı vatandaşlarca kuşku ve tereddütler dile getirildi. Tartışmalar sürerken söz alan Yeşiltepe Köyü muhtar vekili Sabri Saral, “Burada kimyasal gübre sonucu topraklarımızın, sularımızın zehirlediği ifade edildi.


Doğru değil mi? Topraklarımızla birlikte kendimizi, çocuklarımızı zehirliyoruz. Sadece bugünü düşünüp, günü kurtarma derdine düşecek kadar zavallımıyız? Devlet çayın sertifikasyon bedelini ödüyor. Çayımızı satmada kolaylık getiriyor. Kontenjanı, kotayı arttırıyor. Dekar başına ek destek parası veriyor.



ÇAYELİ SENOZ VADİSİ ORGANİK VADİ OLACAK
Rize’nin Çayeli İlçesi’nde bulunan Senoz Vadisi’ndeki 11 köyün muhtarı çay, bal ve bütün ürünlerin organik olarak üretilmesi, ayrıca vadinin ekolojik vadi olarak tescili için anlaşmaya vardı. Kaptanpaşa köy merkezinde köy muhtarları ile birlikte köylerden bir çok vatandaş bir araya geldi. Toplantıya, ÇAYKUR’dan Tarım Dairesi Şube Müdürü Semih Mercan, bazı çay fabrikası müdürleri, sertifikasyon kuruluşu IMO temsilcileri, Çayeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Demirci ve Ziraat odası Müdürü Ali Küçükislamoğlu katıldı.


Senoz Vadisi’ndeki 11 köy muhtarı adına açıklama yapan Başköy Muhtarı Şaban Akın, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun destek verdiği organik çaya geçmek konusunda tereddüt göstermeden, çay tarımı yapılan Senoz vadisindeki 11 köy muhtarlığı olarak gönüllü rıza gösterdiklerini söyledi. Bölge insanının organik çay tarımına geçmesi sonucunda verim düşüklüğü oluşacağı ve ortaya çıkan gelir kaybının desteklenmez ise hem uygulamacılar için hem de üreticiler için hüsran olacağı konusunda endişeleri olduğunu aktaran Akın, “Bu sebeple bakanımız ve ÇAYKUR Genel Müdürümüzün bu durumu gözetmesini istirham ediyoruz” dedi.


Organik çay tarımına geçme konusunda, ilk kez Kasım ayında bölge muhtarları olarak yaptıkları ortak açıklamada; ‘Senoz vadisinde, çayla birlikte bal başta olmak üzere tüm tarımsal ve hayvansal ürünlerin de organik sertifikasyona sahip olması için çalışmalar yapacağız’ dediklerini hatırlatan Akın, “Bu sözümüzün gereğini mutlaka yapacağız. Senoz vadisindeki 11 köy muhtarı adına yapmakta olduğum bu açıklamada son söz olarak diyorum ki; Senoz vadisi, ülkemizdeki tüm insanların gelip görmek isteyeceği, tüm ürünlerinin organik olacağı ekolojik vadi olarak tescil edilecektir. Biz Senozlular bunu başaracağız” diye konuştu. Çayeli / Ahmet Ali Kork


SERTİFİKASIZ BAL 50 LİRA, SERTİFİKALI 500 LİRA

Organik çay tarımı yapılan Hemşin’de bir çok tanıdığım, akrabalarım var. Ben Yeşiltepe’nin dağında ürettiğim balı 50 liraya satmada zorlanırken, dağın arkasındaki Hemşin’de bir tanıdığım geçen sene organik balını Amerika’ya kilosu 500 liradan sattı. Tereddüt etmek akıl işimi?” diye konuştu. Tartışmalardan sonra sertifikasyon kuruluşu temsilcileri, vatandaşlara organik sertifikasyon sözleşmelerini imzalattılar. Ayrıca bölgedeki 11 köy muhtar ve temsilcileri ile vatandaşlar; Senoz’da çay ile birlikte üretimi yapılan bal başta olmak üzere bütün ürünlerinde organik sertifikasyona sahip olmasına dönük çalışma yapılıp, vadinin ekolojik vadi olarak tescili için görüş birliğine varıp, en kısa zamanda harekete geçilmesi konusunda karar aldı.



Yeni Asya Gazetesi


Yerel Haberler

MollaCami.Com