Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


MS Word ile Web Sayfası Hazırlamak

Word uygulamasını çalıştırın. Dosya menüsünde yer alan Yeni seçeneğine tıklayın, Şablonlar bölümünü açın. Sağ tarafda göreceğiniz Şablonlar bölümünde, Genel şablonlar seçeneğine tıklayın. Açılacak pencerede Web sayfaları sekmesine girerseniz, web sayfanız için kullanabileceğiniz pek çok farklı hazır tasarım göreceksiniz. Biz şimdilik Sola Yaslı Sütun Şablonu üzerinde çalışacağız.

Burada yer alan örnek metni farenizle seçip silerek yerine kendi metninizi girebilir, mevcut resimleri silebilir ve arzu etiiğiniz resimlerinizi ekliyebilirsiniz. Standart Word belgeleri, HTML belgelerine oranla daha zengin biçimlendirme seçenekleri içerdiği için, sonradan yapacağınız bir dönüştürme işlemi, çeşitli görsel bozukluklara yol açabilir. Eğer belgenizin Word biçiminde bir kopyasını saklamak istiyorsanız, bunun için Kayıt Türü seçeneğine tıklayın ve belgenizi farklı bir adla, öncelikle bu formatta kaydedin. Şimdi Dosya menüsünde yer alan Farklı Kaydet seçeneğini tıklayarak sayfanızı, masaüstünde oluşturacağınız yeni bir klasörün içine web sayfası (.html veya .html uzantısıyla) olarak kaydedin.

Dikkat: Bir web sitesinin pek çok farklı sayfadan oluştuğunu biliyoruz. Belgelerinizi kaydederken onları mantıklı bir yapıda numaralandırmak, sonradan işnizi kolaylaştırmak adına kullanabileceğiniz iyi bir organizasyon yöntemi olabilir. Belgelerinizi adlandırırken, Türkçe karakterler ve boşluk tuşunu kullanmakdan kaçının.

İPUCU: Sayfanızın bir web tarayıcısında nasıl görünüceğini kontrol etmek için, Dosya menüsünde yer alan Web Sayfa Önizlemesi seçeneğine tıklayabilirsiniz.


Sayfa Özelliklerini Değiştirmek


Sayfa özellikleri, web belgenizin genel görünüşüne ilişkin özelliklerdir. Arka plan, yazı tipi ve sayfa başlığı gibi elemanlardan oluşur. Sayfa özelliklerini belirlerken gözden kaçırmamanız gereken pek çok temel kural bulunuyor. Sayfanızın başlığını değiştirmek için Farklı Kaydet penceresinde yer alan Başlığı Değiştir düğmesini kullanabilirsiniz. Sayfanızın başlığı bir web tarayıcısı tarafından okunduğunda, genellikle araç çubuğunun hemen üstünde veya altında görüntülenen yazılardır. Bu bölüme yazacağınız açıklamanın olabildiğince kısa, ancak belirleyici olmasına dikkat edin.
Örnek: “...(Ad)... ...(Soyad)...’ın Kişisel Web Sitesi”, sayfa başlığının doğru kullanıma ilişkin iyi bir örnektir.

Arka plan rengini değiştirmek veya buraya bir resim yerleştirmek için Biçim menüsü altında yer alan Arka Plan seçeneğine tıklayarak, pek çok farklı motif veya resim seçeneğinden birisini seçebilir, sayfanıza uygulayabilirsiniz.

Dikkat: Tam da bu noktada, genel tasarım kurallarını göz önüne almanız gerektiğini hatırlatalım. Sırf göze hoş görünüyor diye karışık arka planlar oluşturmak ve web sayfanızı resimlere boğmak, hem içeriğinizi okunmaz kılma riski taşır, hem de ziyaretcilerinizi yorar ve hayal kırıklığına uğratır. Ayrıca Word’ün grafik yetenekleri oldukca sınırlıdır; dolayısıyla sayfanızda görkemli dinamik grafikler oluşturmayı beklemeyin. İşte size çok önemli bir sır: Az olan, aslında daha çoktur.


Hazır Stillerden Yararlanmak

Yazı özelliklerini değiştirmek için Word’ün alışılageldik metodlarının yanı sıra, Biçim menüsü altında yer alan Tema seçeneğini tıklayarak, açılan penceredeki hazır stillerden birisini de kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz stile ilişkin temel özellikleri, sağ tarafda yer alan ön izleme penceresinden görebilir, alt bölümdeki kutucukları işaretleyerek, o stile ait arka plan resmi ve dinamik grafikler gibi belirli elemanları sayfanızda kullanıp kullanmayacağınızı belirliyebilirsiniz. Bir sayfa stilini oluşturan farklı elemanları tek tek kontrol edebilmek için, Biçim menüsü altında yer alan Stiller ve Biçimlendirme seçeneğine göz atmanız yeterli. Çalışma alanının sağ tarafında açılacak pencere içerisinde, tablo biçimleri ve madde imleri gibi pek çok stil elemanını, tek tek ve çok daha gelişmiş bir şekilde kontrol etme olanağı bulacaksınız.




Resim Ekleme ve Resim Silme

Web sayfanıza ilişkin tüm belgeleri aynı klasöre kaydetmek, işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır. Web sayfalarınızı kaydettiğiniz klasör içerisinde “Resimler” isimli yeni bir klasör oluşturun ve kullanmayı planladığınız tüm resimlerinizi buraya kopyalayın.

Word’ün resim düzenleme yetenekleri, Photoshop gibi pahalı yazılımlarla kıyaslanamayacak kadar sınırlıdır. Ancak internette resimlerinizi düzenlemek için kullanabileceğiniz çeşitli ücretli ve ücretsiz yazılımlar bulunuyor.Mevcut bir resmi silmek için, silmek istediğiniz resmin üzerine tıklayın ve silme düğmesine basın.

Resim eklemek için, fareyi resmi eklemek istediğiniz yere kadar sürükleyin ve sağ tuşa tıklayın. Araç çubuğunda yer alan Ekle seçeneğine, ardından Resim menüsü altında yer alan Dosyadan seçeneğine tıklayın. Resminizi az önce kaydettiğiniz klasörün içerisinden çağırın. İşte resminizi ekledik bile...

Word’ün biçimlendirme özelliklerini kullaranarak, resimlerimiz üzerinde kimi küçük değişiklikler yapmamız mümkün. Elbette Word’ün, WYSIWYG yetenekleri oldukca sınırlı olduğu için, resimlerimiz üzerinde boyut değiştirme işlemi haricinde yapacağımız değişiklikleri eş zamanlı olarak görüntüleme imkanımız olmayacak. Resminizi seçerek Biçim menüsünde yer alan Resim seçeneğine tıklayın. Burada yer alan araçları kullanarak resmin boyutlarını değiştirebilir, kenarlarından kırparak küçültebilir, renk değerleriyle oynayabilir veya yazının resimle birlikte ne şekilde kullanılacağını belirliyebilirsiniz.


Gerekli Bağlantıları Oluşturmak

İnternet üzerindeki çeşitli kaynaklara, e-posta istemilerine veya kendi hazırladığınız/ hazırlıyacağınız sayfalara bağlantı oluşturmak için, bağlantıyı vermek istediğiniz kelimeyi veya kelimeleri farenizle seçili bir hale getirin. Araç çubunda yer alan kısayol aracılığıyla veya Ekle menüsünden ulaşabileceğiniz Köprü seçeneğine tıklayarak Köprü Ekle diyalog kutusunu açın. Pencerenin sol tarafında yer alan dört düğme, bağlantınızı ne şekilde oluşturacağınızı belirlemeye yardımcı olur.

Web sitenizde yer alacak başka bir sayfaya bağlantı oluşturmak için, Varolan Dosya veya Web Sayfası seçeneğini işaretiyerek dosyayı daha önceden kaydettiğiniz yeri belirtebilir veya henüz yeni bir sayfa yaratmadıysanız, Yeni Belge Oluştur seçeneğini işaretliyerek hemen bir tane yaratmaya başlıyabilirsiniz. Bu belgede Yerleştir seçeneğini kullanarak, aynı sayfa içerisinde gezinti kolaylaştırmayı sağlayacak yer imleri belirliyebilirsiniz.

Eğer sayfanızın içeriği bir ekrandan uzunsa, bu özellik ziyaretcilerinizin çok işine yarayacaktır. Köprü Ekle penceresinde kullanabileceğiniz bir başka özellik olan E-posta Adresi seçeneği, bu bağlantıya tıklayan ziyaretcinizin varsayılan e-posta istemcisini harekete geçirecek, alıcı adresi ve konu olarak, sizin bu pencerede belirliyeceğiniz başlıkları istemcinin ilgili boşluklarına otomatik olarak yerleştirecektir. Harici bir bağlantı veya e-posta bağlantısı oluştururken, bağlantınızı oluşturacak internet adresini elle yazmak yerine, tarayıcıdan kopyalayıp yapıştırmak, çok daha güvenli ve pratik olacaktır.



Yazılım ve Web Tasarımı

MollaCami.Com