Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Boş İşlerle Uğraşmak

Gerçek Müslüman Boş İşlerle Uğraşmaz



GERÇEK MÜSLÜMAN BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMAZ…

Hz. Peygamber (saa) şöyle buyurmuştur:

"Kişinin kendisini ilgilendirmeyen (malayani-gereksiz faydasız-asıl olmayan) şeyleri terk etmesi iyi bir Müslüman olmasının alametlerindendir." (Tirmizi, 2317; Muvatta, 2/903; İbni Mace, 3976)

İyi bir müslüman daima iyi ve faydalı şeylere yönelir; lüzumsuz ve faydasız olan şeylerden ise daima yüz çevirir. Malayani ile meşgul olan kişiler işsiz güçsüz, heva ve heves peşinde gezen kişilerdir. Gerçek mahrum, Rabbinin rızasından mahrum kalan kişidir. Bu kişi hayatta daima kendisine emredilmeyen şeyleri yapar, emredilen şeyleri ise yapmaz. Bu durum bizzat kişinin hakkın rızasından mahrum kalması demektir. Bu ise kişinin ölümü ve rahmetten kovulması demektir.

Dünya ile meşgul olman iyi niyete muhtaçtır. Eğer iyi niyetli değilsen Allah Teala'nın gazabına uğrarsın. Sen önce kalbini temizlemekle meşgul ol; çünkü kalp temizliği farzdır. Kalp temizliğinden sonra da marifetullah'a yönel. Sen asıl uğraşman gereken şeyleri bırakıp teferruatlarla meşgul olursan bu kabul edilmez. Şayet kalpte necaset varsa; organları temizlemenin bir faydası olmaz. Kalp asıldır; diğer organlar ise onun yardımcılarıdır. Organlarını Hz. Peygamber (saa)'in sünnetiyle, kalbini de Kur'an-ı Kerim ile temizle.

Kalbini koru ki; diğer organların da korunsun. Her kap içindekini sızdırır. Senin kalbinde de ne varsa organlarına o sirayet eder. Aklını başına devşir; senin bu davranışın ölüme iman eden, ona kesin inanan insanın işine benzemiyor. Senin bu yaptıkların öldükten sonra Allah Teala'nın huzuruna çıkıp hesap vermekten korkan kişinin yaptıklarına benzemiyor.

Hz. Abdulkadir GEYLANİ (ra)


Alıntıdır. Kaynak: Âl-i Muhammed


Yazarlardan

MollaCami.Com