Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Selanik'i neden kaybettik? bir türlü anlayamıyordum..

Selanik izmir gibi şirin bir şehir.

geçen yaz görmüştüm. Ege sahil şeritince yunanistan kıyılarını da görmek nasip oldu. Camiler, türk köyleri vs. vs.

Kafamda şu soru işareti doğdu biz selaniği neden kaybettik?

Ha izmir ha selanik farksızdı bizim için..

Üstelik Başkomutan Mustafa Kemal atatürk izmir değil Selanik doğumlu idi.. Vatanı memleketi idi selanik?

İzmire kadar gelip yunanı denize dökmüştükte selaniği neden alamamıştık.. Adalardan vs vazgeçtim de selanik neden bizde kalmadı?

1912 yılında bir tek kurşun bile sıkmadan bıraktık selaniği..


1922 yani 10 sene sonra nasıl gidip alırdık ki? Sahi biz edirneyi de o dönem bırakmıştık. sonra geri aldık.. sonra 1922 lerde işgalde idi ve kurşun sıkmışmıydık geri alırken? Edirneyi alırken neden selaniği alamadık? karaağacı savaş tazminatı olarak aldıkta neden selaniği alamadık?

* * *

En büyük neden neydi bilinmez ama bugüne kadar rastlamadığım bir gerçek var..

nedir?

osmanlının her vilayeti savunması için birlikleri vardır. ve trakya ve balkanlarda da vardı. Selanikte de vardı. Peki oradaki askerler ne yaptı? savunmak yerine kendi bölgelerini düşmandan korumak yerine düşmanın tuzağına düştüler. Hemde hiç akla hayale gelmiyecek bir tuzak.

İktidara gel selaniği ver..

Oranın muhafızları olacak askerler ne yazıkki düzenli şekilde siyasete bulaştılar. 1909 yıldırım herkatı ile beyin takım istanbula geldi. Yönetimi devraldı. O bölgede büyük bir savunma boşluğu doğdu. Orayı savunacak olanlar görevlerini bırakıp tüm osmanlıyı savunmaya kalkıştılar. Bu ise tarihin affetmiyeceği çok çok büyük bir HATA oldu..

Uhud harbinde efendımizin sizin vazifeniz burada beklemek dediği okcuların da ganimet için dönmesi sonucu kazanırken kaybetmeye dönmemişmiydi..

Ne yazık ki balkanlar ANADOLU gibi bir türk toprağı iken oranın savunucu olması gereken askerler ganimet derdine düşüp istanbula gelince büyük bir boşluk faciamızın başlangıcı oldu..

Her ne olursa olsun kim ne derse desin 1897 de yunan harbinde biz nerede ise tüm mora yarım adasını taru mar edebilecek güçte iken birden bire 15 sene sonra 1912 de tüm trakyayı teslim ediverdik.. Bu tam bir ibretlik sahne..

O 15 senede her ne oldu ise balkanlardaki savunma hattı kırıldı ve belki asırlarca düzeltilemiyecek tarihi bir hata yaşandı..

* * *

fatih sultan mehmet dönemi osmanlı haritasını iyi inceleyelim




göreceksiniz ki balkanlar osmanlı ile türkleşmişti.. Ama hataların geri dönüşü yok. 600 yıllık türk toprağı birden elimizden çıkıverdi.

eminim ki 1900 yılında deseydik ki selanikli bir türke 10 yıl sonra buralarda türklerden eser kalmıyacak 100 yıl sonra ise tamamen bir yunan şehri olacak.. herhalde gülerdi bize.. ama oldu!! gerçekleşti bu. Tıpkı girit tıpkı kıbrıs gibi..


Siz ne dersiniz arkadaşlar?




İktidara gel selaniği ver..


bu gibi değeri olmayan cahil ve bencil düşünen bir avuç şahsiyetler ne yazık ki her dömende karşımıza geliyor .. bir sürü insan bir takım değerleri için aç kalmaya kanını dökmeye hazır oluyor da maalesef boş ve kof sevdalar için adice anlaşmalar yapılabiliyor...Ama!!unutmamak lazım kişinin yediği hurmalar sonra gelip yine kendini tırmalıyor...

Öncelikle, cok önemli bir mesele üzerinde bizleri düsündürmeye tesvik ettiginiz icin tesekkür ederim.

Benim aklima gelen yalnizca su oldu...

Öz Müslüman Türk yurdu olan
Batum'u,
Kerkük'ü,
Süleymaniye'yi,
Musul'u,
hatta Silistre'yi hangi sebepten kaybettiysek....Selanik'i de ayni sebeplerden kaybettik.
Allah (c.c.)'tan Istanbul elimizde kaldi.
Lakin onuda, bizim gibi görünen ama bizden olmiyanlara kaybettik.

sadece selanik yok dediğiniz gibi. batum da büyük kayıbımız olmuştu. Musul kerkük ise başlı başına bir konu..

kaybetmek kolay.. Rabbim geri kazanmayı da gösterir inşaallah


Yakın Tarih

MollaCami.Com