Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu öğretmenlik yapabilir mi?

KPSS-A grubu kadrolara yönelik eğitim gören kamu yönetimi, maliye, iktisat, işletme gibi bölüm mezunları öğretmen olabilir mi? Bu sorunun cevabı için Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Kamudaki iş alanı daralan bölüm mezunlarından memurlar.net'e gelen çok sayıda soru nedeniyle, 119 sayılı Karar bağlamında bir dosya yayımlıyoruz.

Aşağıdaki açıklamalar hem resmi hem de özel okullarda görev yapmayı düşünen adaylara yöneliktir. Zira 119 sayılı kararın kapsamı "Bu Esaslar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile
mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin hükümleri kapsar." şeklinde belirlenmiştir.

ÖĞRENİM DURUMU

119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre, öğretmenler, karara ekli çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla ve bu alanların karşısında gösterilen yüksek öğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilmektedir.

Karara ekli çizelgede yer almayan bir bölüm mezununun bugün itibariyle öğretmen olarak atanması mümkün değildir.

ÇİZELGEDE YER ALAN İİBF, SBF BÖLÜMLERİ

119 sayılı Karara ekli çizelgede yer alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi bölümleri ile Hukuk fakültesi mezunlarının atanabileceği öğretmenlik alanları aşağıda gösterilmiştir.



Yanında (*) işareti bulunan bölüm mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

İŞLETME, MALİYE VE İKTİSAT MEZUNLARI BAŞVURU YAPAMIYOR?

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere İşletme, maliye ve iktisat bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları bulunmamaktadır.

KAMU YÖNETİMİ VE HUKUK MEZUNLARI BAŞVURABİLİR ANCAK

Tabloda yer aldığı üzere; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Fakültesi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları vardır. Ancak bu bölüm mezunlarının yanında (*) işareti bulunduğun için, bu bölüm mezunlarının öğretmen olabilmesi için Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış olması gerekmektedir.

ÖNCELİK VAR MI?

Kararın 7. maddesine göre orta öğretim alan öğretmenliklerine yapılacak atamalarda öncelik bulunmamaktadır. Dolasıyla bir kamu yönetimi bölümü mezununun tezsiz yüksek lisans programını tamamlaması halinde Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği bölümü mezunu ile eşit şartlarda Mahallî İdareler Grubu öğretmenliğine atanması söz konusudur.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINI KİM AÇIYOR?

Kararın 15. maddesinde yeterli açıklama bulunmaktadır. 15. madde şu şekildedir:

"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programına Alınacaklar
Madde 15 - Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenen alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programlarına, ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı öğretmen ihtiyacı çerçevesinde Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda Kurulca (Talim ve Terbiye Kurulu) belirlenir"

Memurlar.net

paylaşım için teşekkürler


paylaşım için teşekkürler

Rica ederim inşaallah faideli olmuştur.

teşekkürler kardeş

demekki ben öğretmen olamıyomuşum
:D

kaçırdılar bak benim gibi öğretmeni ne kadar üzüldüm ;D

:D Sizde Mollamızın eğitim bölümünde öğretmenlik yaparsınız olmaz mı ::) :)

tabiki :) bildiklerimi her daim paylaşmaya çalışıyorum ztn kardeşlerimle :)


Üniversite

MollaCami.Com