Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Saç kılıyla yazılan Kur’ân-ı Kerîm’e bakım




Türkiye’nin en fazla ziyaretçi alan müzelerinden MevlÂn Müzesi’nde sergilenen ve nadir bulunan eserler arasında gösterilen yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki, saç kılıyla yazılan Kur’ân-ı KerÎm, bakımdan geçiriliyor.

MevlÂn Müzesi’nde sergilenen yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki, saç kılıyla yazılan Kur’ân-ı Kerîm, bakımdan geçiriliyor. Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Hz. Mevlânâ’nın kabrinin bulunduğu alanın, 1926 yılındaki çalışmalarla Mevlânâ Müzesi haline getirilerek Dergah’taki bütün eşyaların tek tek kayıt altına alındığını söyledi. Bu çalışmalarla özelikle Said Hemdem Çelebi’nin oluşturduğu dergâhtaki kütüphanede yer alan yazma eserlerin de Müze içinde sergilenmeye başladığını ifade eden Benli, şunları kaydetti: “Müze içindeki Huzur-u Pir bölümünde bu eserler sergilenmeye çalışılmış ve sergilenmeye devam ediliyor. Bu bölümde, birçok yazma eser, Kur’ân-ı Kerîmler, mecmualar ve benzeri eserler sergileniyor. Bunlar içerisinde en dikkat çekenlerden biri de sancak Kur’ân-ı Kerîmi’dir ki; özel muhafazası içinde bulunmaktadır.

Osmanlı döneminden günümüze ulaşan, tamamlanması yıllar sürdüğü tahmin edilen, yaklaşık 2 santimetre büyüklüğe sahip Kur’ân-ı Kerîm, çok ince saç kılıyla yazılmıştır. Bu günlerde Mevlânâ Müzesi içinde bir restorasyon çalışması başlatıldı. Müzenin Huzur-u Pir bölümünde başlatılan restorasyon çalışması dolayısıyla, sergilenmekte olan bu küçük Kur’ân-ı Kerîm’i bakımdan geçiriyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar sergilenmeye devam edecek.” Yusuf Benli, bakım sırasında Kur’ân-ı Kerîmde yıpranma ve yapraklarında sararma olup olmadığının kontrol edileceğini aktardı.

Bu Kur’ân-ı Kerîm’in Türkiye’de nadir bulunan eserlerden olduğunu dile getiren Benli, “Küçük Kur’ân-ı Kerîmler sanatçıların özenerek yazmaya çalıştığı Kur’ân-ı Kerîm’lerdir. Selatin camilerine konulan büyük Kur’ân-ı Kerîmler nasıl nadirse, bu küçücük sancak Kur’ân-ı Kerîm de nadir olan Kur’ân-ı Kerîmlerdendir. Özellikle tamamı yazılı olan bir Kur’ân olması çok önemli. Fatiha’dan başlayıp Nas Sûresi ile bitiyor” dedi.
Hayranlık uyandırıyor

Bu tür nadir bulunan eserlerin paha biçilemez değerde olduğunu anlatan Benli, Mevlânâ Müzesi eserleri arasında yer alan bu küçük Kur’ân-ı Kerîmin ziyaretçilerde hayranlık uyandırdığını kaydetti. Benli, bakım çalışmalarının sürdüğü Kur’ân’ın battal boyuttaki Kur’ân-ı Kerîm ile yan yana sergilendiğini vurgulayarak, “Vitrin içerisinde bir tarafta büyük battal boy Kur’ân-ı Kerîm, diğer tarafta küçücük sancak Kur’ân-ı Kerîm’in olması herkesin dikkatini çekiyor. Bu küçücük Kuranı gören ziyaretçiler şaşkınlıklarını ve hayranlıklarını gizleyemiyor” diye konuştu.


Yeni Asya


Türk - İslâm Sanatları

MollaCami.Com