Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ustasının elinde can bulan sanat..ahşapçılık...



Mardin'de kaybolmaya yüz tutan mesleklerden olan ahşapçılık ile uğraşan ustaları, ağaçlara şekil vererek her yeri sanat eserine dönüştürüyor

Tarihi, turistik ve kültürel değerleri ile Türkiye'de bir marka kent haline gelen Mardin'de el sanatları turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Mardin'de ahşap ustası olan ve kendi atölyesinde ahşap oymacılığı sanatını yaşatmaya çalışan 75 yaşındaki Sadettin Muratoğlu, bu sanata karşı küçük yaşta başlayan sevgisinin, mesleğe gönül vermesiyle adeta aşka dönüştüğünü ifade etti.

65 yıldır şekil verdiği ağaçlara adeta yeniden hayat veren ahşap ustası Muratoğlu, bugüne kadar sayısız çırak yetiştirmesine rağmen bu işi kendisine meslek haline getirenlerin azlığından yakınıyor. Mardin'de daha önce birer sektör olan ahşap oymacılığının bugün çok az miktarda ustasının kaldığını belirten Muratoğlu, mesleğin özünün ise 'sabır ve sevgi' olduğu dile getirdi.

Gelecekte bu sanatı yapacak olan ustanın yetişmeyeceğinden endişe duyduğunu vurgulayan Muratoğlu, "Ahşap oymacılığı işini, küçük yaşlarda öğrendim. 12 yaşından beri bu işi yapıyorum. 74 yaşındayım.

Bütün el sanatlarında olduğu gibi ahşap oymacılığında da önemli olan sabırlı olabilmektir. Bu meslekte ilk sabır uygun ahşabın bulunmasıyla başlar. Ahşap bulunduktan sonra atölyede önce dinlendirilir. Ahşap bu sırada kendisini toparlar ve uzun yıllar dayanacak olan hali almaya başlar. Eğer ahşap dinlendirilmeden işlenirse, ileride ahşap parçalarında sorunlar yaşanabilir. Önce ahşapta motifler çizilir. Daha sonra ahşapta asıl maharet başlar. Motifler birer birer montaj edilir. Montaj bittikten sonra ise ustanın emeğinin ve sabrının ürünü olan, bir bakanın bir daha bakmaktan kendini alıkoyamadığı sanat eseri ortaya çıkar. Bu sabrı taşıyacak çok az kişi kaldığı için artık eski ustalar çıkmıyor" dedi.

Daha çok il dışından sipariş aldıklarını anlatan Muratoğlu, Türkiye'nin değişik illerine yaptıkları ürünleri gönderdiklerini söyledi. Muratoğlu, "Türkiye'de Mardin işi kanepe işlemesinin farklı bir yeri var. Daha önce her evi süsleyen kanepelerin yerini artık oturma grupları aldı. Ancak sanattan anlayan insanlar bizlere rağbet gösteriyor. Bu işin en eski ustası Mardin'de benim. Kanepeleri sadece ceviz
ağacından yapıyoruz. Malzemeleri ceviz ağacını Mardin'de bulamadığımızda Ankara gibi illerden getirtiyoruz. Müşteriler genelde bizden kanepe siparişi istiyor. Teknolojiyle yapılan ürünler bizim el işçiliği gibi olmuyor" diye konuştu. (İHA)


Türk - İslâm Sanatları

MollaCami.Com