Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Uzayda Suyunuz Biterse...



Uluslararası Uzay İstasyonu’nu büyütme çalışmalarına devam eden NASA, mürettebatı iki katına çıkarmaya hazırlanırken, bir yandan da içme suyu sorununu çözmeye çalışıyor. Bu amaçla istasyona yeni bir “oyuncak” gönderildi. Yaklaşık 250 milyon $ değerindeki bu pahalı oyuncak, idrarı içme suyuna dönüştürebilen bir su geri dönüşüm aygıtı.

Düşüncesi ne kadar yüz ekşitici olursa olsun, aygıt yardımıyla içme suyu elde edilmesine yönelik ciddi bir itiraz gelmediği söyleniyor. Üstelik geri dönüşüm yoluyla elde edilen bu suyun tadının -belli belirsiz bir iyot aroması dışında- normal sudan farksız olduğu belirtiliyor. Bu iyot da, suyun dönüştürülmesi ve arıtılması sürecinde, mikropların üremesini engellemek için ekleniyor.

Günlük atık suyu 24 saatten kısa bir süre içinde geri dönüştürmesi beklenen aygıtın, idrarın ve havadaki su buharının %92’sini geri kazanarak günde 6 galon kadar içme suyu üretmesi bekleniyor. Kalabalıklaşacak olan ekibin su gereksinimini karşılamak için sürekli dünya’dan su taşımanın olanaksız olduğunu belirten NASA, aygıtın verimliliğini test etmeden ekibin yeni üyelerini göndermeyecek.


Endeavour mekiği, idrarı suya dönüştüren aygıta ek olarak, 2 küçük yatak odasını, istasyonun ilki buzdolabını, fiziksel egzersiz aletlerini ve kalabalıklaşan ekip için ikinci tuvaleti de taşıyor.



Kaynak: www.msnbc.msn.com


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com