Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şifremizi kırdılar! Çok iyi!

20 milyar dolar bütçeli Fatih Projesi'nde ilginç bir gelişme yaşandı...


Eğitimde FATİH projesi olarak adlandırılan 'Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi' çerçevesinde okullara dağıtılan tabletlerin şifreleri öğrenciler tarafından kırıldı. Projenin içinde bulunan bürokratlar bu durumdan memnun; bu girişimleri yerli Bill Gates ve Steve Jobs'ların doğması için umut olarak görüyorlar. TÜBİTAK tabletler için yeni yazılım geliştirdi.



GÜVENLİK DUVARI AŞILDI
Bugün gazetesinin haberine göre; şubat ayında pilot olarak 52 okulda dağıtılan tabletlerin yazılımı, TÜBİTAK koordinatörlüğünde Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Dairesi tarafından üretildi. Her tabletin bir kimlik numarası var. Bu sayede çok kolay bir şekilde takip edilebiliyor. Hangi bilgisayarların şifrelerinin kırıldığı da görülebiliyor. Güvenlik duvarının konulmasındaki amaç, öğrencilerin okul dışında internete bağlanmasını engellemekti.



Böylece, birtakım zararlı sitelere girişe mani olunacaktı. Yazılıma göre, güvenlik duvarını aşmanın üç yöntemi vardı. Bunun iki tanesini bulmayı başaran gençler, her yerden internete bağlanabilmenin önünü açtı. Şifrenin ilk olarak İstanbul'daki bir okuldan kırıldığı tespit edildi. Şifreyi kıran gençler, yöntemi diğer arkadaşlarıyla da paylaşınca şifre hızla yayıldı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tabletlerin sadece dersler için kullanılması amacıyla tedbir aldı ve TÜBİTAK koordinesinde yeni yazılımlar geliştirdi ve tabletlere yerleştirildi.



YAZILIM İHRAÇ EDECEĞİZ
Şifrelerin kırılmasının ardından daha sağlam ve daha güvenlikli yazılımlar geliştirileceği konusunda Ar-Ge faaliyetleri sıkılaştırılıyor. Türkiye'nin, bu sistemi oturtması halinde, eğitimde benzer projeler geliştirecek diğer ülkelere yazılım ihraç etmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bunun yolunun da bu tür 'saldırılardan' geçtiği ifade edildi.



BAKANLIK MEMNUN
Öğrencilerin şifreyi kırması FATİH Projesi'nin içinde bulunan bürokratlarca olumlu karşılandı. Bakanlık ve TÜBİTAK yetkilileri öğrencilerin bu girişimleri yerli Bill Gates ve Steve Jobs'ların doğması için umut olduğunu söyledi. Yetkililer, "Bu beklenen bir gelişmeydi. Sonuçta henüz pilot bir uygulama.


Açıkları tespit edip ona göre güvenlik seviyesini artıracağız" açıklamasında bulundu. Bazı öğrencilerin tabletleri satmaya başladığı yönünde iddialar da gündeme geliyor. Ancak yetkililer kişiye özel veriler kimlik numaraları nedeniyle, tabletleri satın alan kişilerin kullanabilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Cep telefonlarının IMEI numarasından yakalanması gibi tabletler de aynı şekilde bulunabiliyor. Satılan bilgisayar sisteme dahil olduğu anda hemen yakalanabiliyor.

Maşallah :D
Ben daha yeni yeni öğreniyorum bilgisayarın inceliklerini.
yeni nesil doğuştan hacker :D

yeni nesil zehir gibi :)


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com