Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bilgisayarın tarihçesi




Bilgisayarın tarihçesi
Yazar Nebula
- 1949 yılında John von Neumann, ENIAC projesinde gözlemci olarak çalışmış ve panel-fiş sisteminin bilgisayarın çalışması konusundaki yetersizliği belirtmiştir. ENIAC'ta iş yapmak için bellekte saklanan veriler üzerinde yapılacak olan işlemler operatörler tarafından sırayla makineye bildiriliyordu. Bu bildirim, makinenin panelindeki çeşitli hücrelere sokulan fişler yardımıyla, devrelerin uygun bir biçimde kapanması esasına dayanıyordu. Bunun üzerine kendisinin geliştirmiş olduğu "bellekte saklı program" fikrini ortaya atmıştır. Bu ilkeye dayalı olarak üretilen ilk bilgisayar tasarımı EDVAC'(Electronic Discrete Variable Automatic Calculator) tır. Ancak bu tasarım 1952 yılına kadar başarıya ulaşamamıştır.
- 1950'li yılların başlarına gelindiğinde seri halde bilgisayar üretimi çalışmaları hız kazandı. ENIAC'ı tasarlayan Eckert ve Mauchly (Eckert and Mauchly Computer Corporation) ticari olarak bilgisayar üretmek için şirket kurdular. Bunu IBM izledi. Piyasa için bilgisayar üretmek için organize olan bu iki firma işe lambalı bilgisayarlar ile başladı.
- ENIAC'tan sonra benzer ilkelerle yapılan ilk bilgisayar UNIVAC-1 (Univesal Automatic Computer) olmuştur. ENIAC'ın tasarımcıları tarafından yapılan UNIVAC-1, 1951'de tamamlandı ve ABD Sayım Bürosuna satıldı. 1952 ve 1953'te üç, 1954 ve 1955'te yedi, 1956'da onbeş ve 1958'de de bir adet üretildi ve satıldı. Buradan da anlaşılacağı gibi UNIVAC-1 ticari olarak üretilen ilk bilgisayardır. Ayrıca 1954'te General Electric'e satılan Univac, iş dünyasına giren ilk bilgisayar olmuştur.

- 1951 yılında ilk gerçek zamanlı bilgisayar olan Whirlwind geliştirildi.

- Ticari bilgisayarların gelişmesiyle birlikte bilgisayar da yeni sektör olmaya başlamıştır. Sektörde çalışacak insan gücü yetiştirilmeye başlanmış ve bilgisayarlarla ilgili el ve kılavuz kitaplar da basılmaya başlamıştır. 1952'de Fred Gruenberger ilk bilgisayar ile ilgili bir el kitabı yazmıştır.

- Yine 1952'de IBM ilk elektronik yüklü programlı bilgisayarı olan IBM 701'i üretmeye başlamıştır.

- 1954'te bilgisayar üretiminde vakum tüpleri yerine silikon entegre devreler kullanılmaya başladı.

- 1969'da Honeywell şirketi ilk kez ev ve ofislerde kullanılabilecek olan H316 adlı bilgisayarı üretti.

- 1969'da IBM dünyanın ilk kişisel bilgisayarını geliştirme çalışmalarını başlattı. Bu bilgisayar SCAMP olarak adlandırıldı.

- 1970'de birçok bilgisayar firması kendi sistemlerini piyasaya sürdü. Bunun yanı sıra farklı yazılım ve donanım üreticileri kendi geliştirmiş oldukları RAM, yazıcı ve mikro işlemcileri piyasaya sürmüşlerdir.

- 1971'de Intel, ilk mikro işlemci olan Intel 4004' ü geliştirdi.

- 1971'de John Blankenbaker ilk kişisel bilgisayar (PC) olan Kenbak-1'i geliştirdi.

- 1971'de bir mikroçip üzerinde 15.000 transistör bulunan ilk mikro işlemci Texas Instruments tarafından geliştirildi.

- 1972'de UCLA Üniversitesi'nde ilk kez bilgisayarlar arası iletişim gerçekleştirildi.

-1974'de Intel, o tarihe kadar en çok kullanılan kişisel bilgisayar olan Intel 8080'i geliştirdi.

- 1975 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak isimli iki arkadaş evlerinin garajında ilk kişisel bilgisayar
tasarımlarına başlayıp Basic ve CP/M işletim sistemi ile çalışan Apple 1'i yaptılar.

- 1975'de Bill Gates Microsoft'u kurdu.
Elektromania.net

teşekkürler emeğine sağlık kardeşim...

okudugunuz için ben tşkr ederm..sevgili cennet ırmagı...


Tarihi Icatlar

MollaCami.Com