Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Rüyadaki Padişahlık

Halife Harun Reşid hazretleri , bir gün Behlül Dânâ hazretleriyle görüşmek, hikmetli sözlerini duymak istedi. Adamlarına onu bulup getirmelerini söyledi. Gidenler onu mezarlıkta uyur halde buldular. Uyandırdıklarında, (Siz ne yaptınız! Beni padişahlık makamından indirdiniz. Şimdi ben ne yapacağım?) dedi. Görevliler gidip bu sözleri bildirince, Halife buna bir mânâ veremedi, huzuruna geldiğinde sordu:

− Ey Behlül! Bu ne iş? Sen hangi padişahlıktan indirildin?

− Rüyada ne güzel padişahtım. Saraylarım, ordularım vardı. Saltanat ve ihtişam içindeydim, lakin senin adamların beni uyandırdı ve tahtımdan oldum ben.

− İyi ama Behlül, rüyadaki padişahlığa itibar olur mu? Bak, gözünü açınca her şeyin bittiğini gördün.

− Benim padişahlığım gözümü açınca bitti, seninki gözünü kapatınca bitecek. Aradaki fark ne? Üstelik, ben gözlerimi açınca hayat buldum. Sen gözlerini kapatınca, saltanatından olacaksın ve pişmanlığın başlayacak, sorgu suale çekileceksin. O halde söyler misin, hangimizin hükümdarlığına itibar edilir?

Harun Reşid söyleyecek söz bulamadı.alıntı..

Ebedi saltanat ve rahatlık için, fani ve geçici dünyaya kapılıp uyumamak gerektiğini, ne güzel ifade etmiş Behlül Dânâ hazretleri..Rabbim uyanık olan ve ebedi saltanatı kazanan kullarından olmayı nasip etsin...

amiin..amiin..amiin..


Tarihi, Ibretli Hikayeler

MollaCami.Com