Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sadaka (hikaye)

Peygamber Efendimiz bir gun etrafindakilerle oturmus sohbet ediyordu. Onlara su olayi anlatti:
"Adamin biri 'Mutlaka bu gece birine sadaka verecegim' deyip verecegi sadakayi yanina alarak disariya cikti. ancak gece karanlik olmasi sebebiyle, sadakasini yolda rastladigi bir hirsiza verdi. Sabah olunca insanlar 'Bu gece bi hirsiza sadaka verilmis' diye konusmaya basladilar. Bunu duyan o adam ellerini acip 'Allahim! Hirsiza verdigim sadakadan dolayi sana hamd ederim!' dedi ve bir kez daha sadaka vermeyi ahdetti.
Yine gece karanligi coktugunde verecegi sadakayi yanina alarak yola cikti.Bu sefer de farkinda olmadan sadakayi zinakar bir kadina verdi. Sabah oldugunda insanlar bu kez 'Bu gece de zinakar bir kadina sadaka verilmis' seklinde sozler sarf etmeye basladilar. Adam bunlari duyunca ellerini acip 'Allahim! Bir hirsiz ve zina eden bir kadina verdigim sadakalardan dolayi sana hamd ederim!' diye dua etti.
Ucuncu gece yine sadaka vermek niyetiyle yola cikan adam, bu sefer de zengin bir adama sadaka verdi. Insanlar bos durur mu? Bu sefer de 'Zengin bir adama sadaka verilmis' diye dedikodu yapmaya basladilar. Adam, 'Allahim! Bir hirsiz,zina eden bir kadin ve zengin birine verdigim sadakadan dolayi sana hamd ederim!' diye sukretti.
Bunun uzerine adamin ruyasina girip soyle dediler:
'Sadakalarin kabul oldu. Cunku umulur ki, hirsiz senin sadakan sayesinde hirsizliktan vazgecer. Zina eden kadin zinadan vazgecip iffete gelir. Zengin de ibret alip Allah'in kendisine bahsettigi maldan sadaka vermeye baslar!'".

Peygamber Efendimizin anlattigi bu olaydan da anlasilacagi uzere, sadaka vermekte esas olan, insanin icindeki niyeti ve samimiyetidir. Bu konuda sorun yoksa, sadakasini kime verirse versin, yaptigi iyilikten kim yararlanirsa yaralansin sevabini kazanir, sadakasi kabul olur.
Gunumuz sartlarinda sadakayi bizzat kendimiz ihtiyac sahiplerini arayip bularak verecegimiz gibi, bu konu uzerine kurulmus dernek ve vakiflar araciligiyla da yapabiliriz. Allah verdigimiz sadakalarin, yaptigimiz yardimlarin rahmet ve bereketini bizlere gostersn !!!


Tarihi, Ibretli Hikayeler

MollaCami.Com