Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Spor yapan insan neden sakatlanır?

Spor yapan insan neden sakatlanır?

Türkiye'de hastanelere yapılan yaralanma başvurularının yüzde 10'unun sportif kökenli olduğu, yaralanmaların en çok görüldüğü spor dalları arasında ise futbolun ilk sırada yer aldığı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Sarpel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''kişinin kendini iyi hissetme sanatı'' olarak tanımlanan sporun bilinçli yapılması gerektiğini söyledi.

Sporun her geçen gün geniş kitlelerce benimsenip yaygınlaştığına dikkati çeken Sarpel, bunun da sakatlık oranlarını artırdığını hatırlattı.

Spor sakatlıklarının genellikle kişisel ve çevresel nedenlerden oluştuğunu ifade eden Sarpel, şöyle konuştu:

''Hastanelere yapılan yaralanma başvurularının yüzde 10'unu sportif nedenler oluşturuyor. Bu yaralanmaların yüzde 58'i ise dizde meydana gelen yaralanmalar. Yaralanmaların en çok görüldüğü spor dalları arasında futbol ilk sırada geliyor. Özellikle halı sahalarda yaşanan yaralanmalar oldukça fazla.''

Sarpel, yaşanan yaralanma olaylarının, kişinin yaşam kalitesini düşürmesinin yanında, iş yerleri ve spor kulüpleri için de verimliliği düşüren en büyük etkenler arasında yer aldığını vurguladı.

-''SPOR BİLİNÇLİ YAPILMALI''-

Prof. Dr. Yaman Sarpel, düzenli egzersiz ve antrenmanların, özellikle spor öncesi ısınma ve esnetme hareketlerinin yaralanmalara yönelik riski azalttığını hatırlattı.

Özellikle diz yaralanmalarının toplum sağlığını yakından ilgilendirdiğini ifade eden Sarpel, diz yaralanmalarından korunmak, ağrısız bir dizle yaşamak, sağlıklı, düzenli ve yaşa göre spor için uygun alanların tercih edilmesini istedi.

Sarpel, sağlıksız beslenme ve aşırı kilonun, diz, özellikle de kıkırdak sorunlarının en önemli nedeni olduğunu belirterek, ''Sağlıklı yaşam için spor derken sağlığımızdan olmamak için dikkatli olmalıyız. Sağlıklı yaşayıp, beslenip, sporu da mutlaka bilinçli yapmalıyız'' dedi.



(aa)

teşekkürler...


Spor

MollaCami.Com