Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Olimpiyat meşalesinde Hitler damgası

Olimpiyat meşalesinde Hitler damgası



2012 Londra Olimpiyatları'nın meşalesi bugün ekonomik krizin ardından şimdi de siyasi krizle karşı karşıya olan Yunanistan'da yakıldı. Olimpiyat meşalesiyle ilgili bir gerçeği ise pek kimse hatırlamak istemiyor. Meşalenin Olimpiya'dan yakılarak Berlin'e taşınması Nazi lideri Hitler'in fikriydi.


ntvmsnbc
2012 Londra Olimpiyatları meşalesi "antik olimpiyatların" düzenlendiği Olimpiya'da törenle yakıldı.Yakılan meşale Yunanistan'da bir hafta boyunca dolaştıktan sonra 17 Mayıs'ta Londra Olimpiyatları'nın organizatörlerine teslim edilecek. Olimpiyat meşalesinin Antik Yunan'dan yola çıkması ise sanıldığı gibi uzun ve tarihi bir geçmişe sahip değil.

Nazi lideri Adolf Hitler'in Almanya'da iktidarda olduğu 1936 yılında Berlin Olimpiyat Oyunları düzenleniyordu. Hitler'in Antik Yunan'a olan hayranlığını bilen olimpiyat organizatörlerinden Carl Diem bu fikri ortaya attı.

Berlin Olimpiyat Oyunları'nı Nazilerin gövde gösterisine çevirmek isteyen Hitler'in propaganda bakanı Josef Goebbels, Hitler'in onayıyla meşalenin Olimpiya'dan yola çıkmasına karar verdi. Olimpiyat meşalesi ise dönemin en büyük demir çelik üreticisi Alman Krupp şirketi tarafından tasarlandı.


OLİMPİYA'DAN BERLİN'E MEŞALE
Nazi lideri Adolf Hitler, 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları için Olimpiya'dan yola çıkarak meşaleyi Berlin'e taşıyacak güzergah için 3 bin 331 koşucu belirledi. Büyük bir planlama ustası olan Geobbels, her koşucunun 3.187 kilometre koştuktan sonra meşaleyi bir sonraki koşucuya devretmesini sağladı. Nazilerin başlattığı bu geleneği 1956 Melbourne Olimpiyat Oyunları'nda bir üniversite öğrencisi Sydney belediye başkanına sahte bir meşale vererek protesto etti.

27 TEMMUZ'DA LONDRA'YA ULAŞACAK
Tarihi Olimpia kasabasındaki 2500 yıllık Hera Tapınağı'nda, Yunanistan Olimpiyat Komitesi (HOC) tarafından düzenlenen törende, ilk ateş baş rahibe kıyafetli Ino Menegaki tarafından ilk meşaleyi taşıyacak Dünya Yüzme Şampiyonu Spyros Gianniotis'e verildi.

Olimpiyat meşalesi bir hafta Yunanistan'da dolaşacak, ardından çeşitli ülkeleri geçerek 27 Temmuz'daki Londra Olimpiyat Oyunları'na ulaşacak.

...hitler deyince aklima babam geliyor . Adam hitler hayrani nerdeyse:)


Spor Haberleri

MollaCami.Com