Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mali Müşavirlik

Muhasebe Mesleği Nedir? Kaça Ayrılır?

Muhasebe mesleği üçe ayrılır. Birincisi, Serbest Muhasebeci (SM), ikincisi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM), üçüncüsü de Yeminli Mali Müşavir (YMM). Ticaret lisesi mezunları ve 2 yıllık yüksekokul mezunları 4-6 yıl staj yaparak SM olurlar. 4 yıllık fakülte mezunları 2 yıl staj yaparak SMMM olurlar. 10 yıl SMMM yapan kişi de YMM olur. Tabiki her aşamadaki başlama ve yeterlilik sınavlarını başarmış olmak şarttır.



Muhasebeciler Ne İş Yapar?

SMMM, gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin aşağıdaki işlerini yaparlar. Bir ofis açabileceği gibi, bir şirkete bağlı olarak da çalışabilirler.

a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.

b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
YMM ise b ve c maddelerinde sayılan işlerle birlikte tasdik ve denetim işleri yaparlar.



Nasıl Muhasebeci Olunur?

SMMM olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisanüstü seviyesinde diploma almış olmak.
b) Staj amacıyla serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak ve staja başlama sınavını başarmak.

c) Serbest muhasebeci mali müşavirlik yeterlilik sınavını kazanmış olmak. Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.


Mali Müşavirlik Staja Başlama Sınavı

Staja başlayan aday, bu stajın geçerlilik kazanabilmesi için staja başlama sınavını geçmesi gerekir. Staj süresi kesintisiz olmak üzere 2 yıldır. 4 yıllık üniversitelerden mezun olan kişiler staja başlayabilir. Staj başlatma dönemleri her yılın Ağustos, Aralık ve Nisan aylarıdır. Staja başlama sınavı her yıl Kasım, Mart ve Haziran aylarında olmak üzere 3 kez yapılır. Adayın test şeklinde olan bu sınavdan 60 ve üstü puan alması gerekir. Aday hangi sınavda başarılı olursa, geriye dönük olarak staja resmen başladığı tarihten geçerli olmak üzere stajı başlamış sayılır. 3 sınavda da başarılı olamayan adayın staj dosyası yanmış olur. Mali Müşavirler odasından tekrar staj dosyası açtırmak gerekir. Her bir dosya açtırmak 3 sınav hakkı kazandırır.


Mali Müşavirlik Yeterlilik Sınavı

Mali Müşavirlik yeterlilik sınavı yılda 3 kez olmak üzere klasik tarzda yapılır. 2 yıl stajını bitiren SMMM adayı, 7 tane dersten (Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Denetim, Mali Tablolar Analizi, Temel Hukuk, Vergi Hukuku, Meslek Hukuku) yazılı sınava girer. Stajyer, stajın bitimindeki ilk sınava girmek zorundadır. Stajyerlerin ilk sınavda başarısız olmaları halinde sınav sonuçlarının odalarda ilan edildiği tarihten itibaren en çok iki yıl içerisinde başarısız oldukları her dersten dört sınav hakkı vardır. Toplam sınav hakkı 5’tir. Not ortalamasının 7 ders için 60 olması gerekir. Aday, bu derslerden başarılı olursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) unvanını kazanır. Sınav dönemleri her yıl Mart, temmuz ve Kasım aylarıdır.

mehmettuncer.org

Bu yılın başı itibari ile lisans mezunlarının stajı 2 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır.
60 olan baraj ise 83 e çıkmıştır.


Bu yılın başı itibari ile lisans mezunlarının stajı 2 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır.
60 olan baraj ise 83 e çıkmıştır.


puan barajı 60. bunu 83' e çıkarırlarsa kimse smmm olamaz. naptın sen ya :D

83 net sayısı, yanlış anlaşılma olmuş.

Bende 5 6 aralık yeterliliğe girdim.4 ders verdim. sen de smmm aday adayı mısın ?


SMMM

MollaCami.Com