Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Imâmiyye fırkası (Caferiler)

İMÂMİYYE FIRKASI (CAFERİLER)

İmâmiyye fırkası: Ali’nin r.a. halife olması açıkça emrolunmuştu, Ashab bu emri yerine getirmediği için kâfir oldu, derler.
Halifeliğin İmâm-ı Ca’fer Sâdık’a kadar babadan oğula geçtiği muhakkaktır, sonra kimde olduğu belirsiz derler.
Çoğuna göre Ca’fer Sâdık’tan sonra, yedinci imâm oğlu Mûsâ Kâzım’a geçti. (h. 129-186, m. 799 Bağdâd’da Kâzımiyye mahallesinde medfûndur)
Sonra onun oğlu Alî Rızâ’ya geçti. (148-203, İrân’ın doğusunda Meşhed yani Tus şehrinde)
Sonra onun oğlu Muhammed Takî’ye geçti. (H. 194-220 Kâzımiyye’de)
Sonra Ebu’l-Hasan Ali b. Muhammed Hâdî Nakî’ye geçti. (H. 213-254 Sermen Rey şehrinde Asker mahallesinde)
Sonra, on birinci imâm Hasan bin Ali Askerî’ye geçti. (h.232-261, m. 875, Bağdâd’da, babası yanındadır)
Sonra on iki imâmın sonuncusu Muhammed bin Hasan Mehdîdir. (H. 255’de dünyâya gelip, on veya on yedi yaşında iken evinde bir mağaraya girip bir daha çıkmamıştır.) Kıyamete yakın geleceği bildirilen Mehdînin bu olduğuna inanırlar.

Bunlardan başka olan fırkalar da, aşağı yukarı, bunlara benzemektedir. Her biri doğru yoldan ayrılmış olup, zamanla değişmekte, bazıları doğru yola yaklaşmakta, bir kısmı da büsbütün azmaktadır.
Aklı başında olup, iyiyi kötüden ayırabilen bir kimse, yukarıdaki satırları okuyunca, şiiler arasına karışmış olan bu fırkaların ne kadar uydurma ve bozuk olduklarını başka bir senet aramadan hemen anlar. Akla dine uymayan hayali inanışlar olduğu, hiçbir esasa dayanmadığı meydandadır. Bu inanışta olan kimselerin, Peygamber s.a.v. Efendimiz’in Ehl-i beyt’ini ve on iki imâmı seviyoruz demelerinin, ne kadar gülünç olduğu âşikârdır. Bunların sözü doğru olamaz. Çünkü o büyükler aşırı taşkınca sevgi istemiyor ve lâf ile uyulmayı beğenmiyorlar. Hurûfilerin Ehl-i beyt’i seviyoruz demeleri Hıristiyanların
Îsa a.s.’ı seviyoruz demesine benzer. Taşkınca severek ona ilâh diye tapıyorlar. Halbuki Îsa a.s. böyle sevgi istemiyor. Nitekim Ali r.a. buyurdu ki, Resulullah s.a.v. bana şöyle buyurdu:
“Yâ Ali! Senin hâlin Îsa a.s.’a benzer. Yahudiler ona düşman oldu. Anasına çirkin iftira ettiler. Hıristiyanlar da aşırı sevdi. Onu, bulunamayacağı dereceye çıkardılar.”


REDD-İ REVAFİD, İMAM-I RABBANİ, S. 51-52


Şii Mezhepleri

MollaCami.Com