Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şevval ve Oruç

[center]Mevla’mız Ayeti Kerimede Meâlen Kim (Allah'ın huzuruna ) bir iyilik ile gelirse, getirirse, ona o (getirdiği)nin en az on katı vardır. Kim kötülük getirirse, sadece onun dengiyle cezalandırılır; onlar haksızlığa uğratılmazlar.buyurmuştur.(Enam Süresi).

Hamdü Senalar olsun ki Ramazan-ı şerifi bereketli bir şekilde geçirdik.Ramazan-ı şerifte hatm-i Kuran ve benzeri hatimler okuduk. Bayramda zirve noktasına çıkan Allah’ın rahmeti ve feyzinden bütün arkadaşlar istifade etmişlerdir. Bundan sonrada bize düşün, bu manevi durumu devam ettirmek ve bunca manevi kazancın zarara uğramaması bizim elimizdedir. Allah’ım kazandıklarımızı zayi etmemek hatta daha ilave etmek için aynı aşk ve heyacanı eksik etmesin…(Amin)
Evet arkadaşlar bildiğiniz gibi farz ve vacip olanların dışında tutulan oruçlar nafile olarak isimlendirilir. Daha fazla ecir kazanmak maksadıyla yapıldığı için, tabir caizse nafile ibadetler bir bakıma ahretimiz için mesai yapmaktır.
Efendimiz bir hadis-i Şeriflerinde İnsanlar beş vakit namazlarından sorulur.Eğe ibadetlerinden bir şey eksilmişse zayi olmuşsa Cenabb-ı hak meleklerine bakın bakalım kulumun nafile ibadeti varmıdır?Eğer onun nafile ibadetini bulursanız onun farz namazlarının noksanlarını tamamlayın. Ramazan-ı Şerif orucuna bakın ondan bie şey eksilmişse kulumun tutmuş olduğu nafile oruç bulursanız onunla Ramazan orucunun noksanlarını tamamlayın. Diye emreder diye buyurmuşlrdır. (Terğıp)
Hülasa olarak oruç tutmanın mübah olduğu senenin bitin ay ve günlerinde tutulabilir.bununla beraber bazı ay ve günlerde oruç tutmak daha faziletli olduğundan o günlerde tutulması mendup görülmüştür.Şimdi biz Sevgili Peygamberimiz (sav) efendimizin 6 gün oruç tutulması tavsiye buyurdukları belli başlı günlerden ŞEVVAL ayına bakalım
Malüm olduğu üzere Ramazan’ı şeriften sonraki ay Şevval ayıdır.Hac ayların ilkidir. Bu ay içinde 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Bu oruçlar hemen bayramın arkasından peş peşe tutulacağı gibi ay içerisinde belli aralıklarlada tutulabilir. Ancak Şevvalin 12’ile 17’si arasında tutulduğunda (Eyyamı biyz) da oruçlu geçirilmiş olduğundan bu günlerde tutulmasıyla da aynı ecra ve sevaba nail olunur.
Bu hususta Efendimiz (s.a.v) Kim Ramazan orucunu tutup buna Şevvaldanda altı gün ilave ederse bütün seneyi oruçlu geçirmiş olur büyurmuşlardır.(Tac-ül usul)
Kimki Ramazan orucundan sonra altı gün şevvaldan oruş tutarsa anasından doğduğu gün gibi tertemiz olur.(Risalei ed’ıyye)

Bu müjdeli hadisi bazı alimlerimiz Kim bir amel işlerse kendisine bunun on katı ecir vardır (enam süresi)
Ayeti ile değerlendirilip bire on hesabıyla Ramazan orucununun on aya altı gün şevval orucununda altmış güne karşılık olduğunu……. Ve bu suretle bütün yılın oruçlu geçireleceği sayılacağı söyleyerek izah etmişlerdir. (Rahımehümüllah)
Bu hususta Şu güzel kıssa ile tezyin edelim
Bir gün Efendimiz (sav) in mübarek kerimrleri Hz Fatima hastalanmisti Hz Ali kendisine bir arzusunun olup olmadigini dünya nimetlerinden ne istediğini sordu.Fatima caninin nar istedigini söyledi.Canım nar istiyor bana nar alıp getirirsen memnun olurum dedi.Hz Ali düsündü nar alacak parasıda yokdu.Sokaga cikti bir dirhem borc aldi. Onunla carsidan bir tane nar aldi.Yolda gelirken önüme bir fakir cikti. Sen kimsin dedi o da ben gariban hasta bir kimseyim dedi.Burada bir kaç gündür hastayım insanlar gelip geçiyor kimse benim haimi sormuyor.Benim canım nar istiyor. Ne acaiptirki o narı Hz Ali efendimizden istiyor.Allah rızası için o narı veririmisin,kendisine baktim hasta ve fakir.Düsünür Fatima evde nar bekliyor.Fakiri tercih eder ve nari kendisine verir.Cünkü Rabbim (Ve emmessaile fele tenher) Rasülüllahda (At üzerinde olsa bile Allah icin isteyeni geri cevirmeyin )buyuruyor.o aklıma geldi.ve verir verir ama Hz Fatıma'yı düşünür.Kararsızlık içinde kalır.En sonunda Hz FAtıma Efendimizin kızıdır.Beni anlayışla karşılar...
Adam nari alir almaz sifa ve afiyet bulur.Hz Ali eli bos oldugu halde evime döner.Durumu Hz FAtımaya anlatır.Fatıma validemiz ne iyi ettin çok memnun olarak YA Ali senden Allah razı olsun sen elindeki narı saile verdiğin zaman Cenabı hak benim nar iştahımı kesti.ben şifa buldum der biraz sonra baktimki elinde bir tabak icersinde dokuz tane nar var Selmani farisi kapıya gelir ve Allah tarafından Rasülüllaha ,Rasülüllah (sav) tarafından damadı hz Ali ve Kerimesi Hz Fatımaya hediyedir. Hz Ali efendimiz eger bunu bana Allah görderdi ise bu dokuz degil on olmali lazım cünkü Allah bire on verecegini vaad ediyor.der.Selmani-farisi hazretleri evet on idi seni imtihan etmek icin birini sakladim der ve sakladiginida cübbesinin altından çıkarıp verir.

[color=blue]Cenabı hak cümlemizi ve cümle mümin(e) kardeşlerimizi belli başlı mevsimlerde değil ömrünün tamamını İbadet Taat ve Zikrullah ile ile geçiren kullarının zümresine ilhak eylesin... (Amin)
(Mollacamii net//ücharfbeşnokta)
[center]


[b]Malüm olduğu üzere Ramazan’ı şeriften sonraki ay Şevval ayıdır.Hac ayların ilkidir. Bu ay içinde 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Bu oruçlar hemen bayramın arkasından peş peşe tutulacağı gibi ay içerisinde belli aralıklarlada tutulabilir. Ancak Şevvalin 12’ile 17’si arasında tutulduğunda (Eyyamı biyz) da oruçlu geçirilmiş olduğundan bu günlerde tutulmasıyla da aynı ecra ve sevaba nail olunur.
[color=blue]Bu hususta Efendimiz (s.a.v) Kim Ramazan orucunu tutup buna Şevvaldanda altı gün ilave ederse bütün seneyi oruçlu geçirmiş olur büyurmuşlardır.(Tac-ül usul)
Kimki Ramazan orucundan sonra altı gün şevvaldan oruş tutarsa anasından doğduğu gün gibi tertemiz olur.(Risalei ed’ıyye)



Oruç tutanlardan oluruz inşaallah.
Allah razı olsun kardeşim...

Allah razı olsun kardeşim.


Allah razı olsun kardeşim.


Allah razı olsun kardeşim.

Cümlemizden razı olsun.
Amil olanlardan kılsın Rabbim...


Şevval

MollaCami.Com