Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Biritanyanın çöküşü ve iskoçya referandumu

İNGİLTERE EGEMENLİĞİ BİTİYOR MU?
1914 birinci dünya savaşı sonrası dünyada İngiliz egemenli başlamıştı. İngiltere dünyada İngiltere olarak bilinmez. Britanya krallığı olarak bilinir. Büyük krallık olarak görülür. Ve dünyada çoğu yer hala böyle bilmektedir.
İskoçya halkı ingiltere egemenliğinden ayrılmak istiyor. İngiltere "trilyonluk" petrolden olabilir. İskoçya'da, İngiltere petrolünün % 96'sı, gazının da % 47'si üretiliyor.
İngiltere başbakanı David Camerun İskoçya halkına ayrılmaması için çok şeyler söyledi. Ayrılmalarının ardından ne umduklarını ve ne bulacaklarını ayrılma tercihinin iyi bir sonuç vermeyeceğini ve bir aile olduklarını savundu. İngiliz medyası ayrılığa karşı sürekli birlik yayınları yapsa da artık Britanya krallığının dağılması kaçınılmazdır.
İskoçya’da 18 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu benzer talepleri olan diğer bölgelerdeki tartışmaları alevlendirdi. Birleşik Krallık’ın dört parçasından biri olan Galler, bağımsızlıktan çok uzak görünse de konu bölgede tekrar gündeme taşındı. Ayrılık talepleri zamanla artarak güçlenecek. Britanya krallığı tamamen yıkılacak. Dünyada ingiliz egemenliği bitiyor.
Son günlerde dünyada Işid terörü gündemde. Işid üzerinden Ortadoğu’ya saldırı ve islam toplumları hedef alınmaktaydı. Geçtiğimiz haftalarda iki gazeteciyi katleden örgüt bu kez, yardım kuruluşu çalışanı İskoçyalı David Haines’in kafasını keserek öldürdü. İskoçya bağımsızlığı için tam da referandum öncesinde iskoçyalı bir rehinenin öldürülmesi dikkat çekicidir. İngiltere başbakanı, iskoçya’nın ingiltere’den ayrılmaması için çok dil döküyor ve medya operasyonları gerçekleştiriliyordu. İskoçyalı David Hainesin özellikle kurban seçilmesi tamamen batıya hizmet eden bir ışid gurubunun varlığını doğrulamıştır. Kafa kesme eylemlerinin ardında Irak halkı yok, tam tersi batıya hizmet eden ve Irak halkını canice tanıtmak isteyen vahşi müslümanlar algısı yaratmak isteyen küresel bozguncular vardır.
İskoçya referandumu öncesinde İngiltere başbakanı Davit Camerun’un tepkisi çok sert oldu. Bu kadar sert olmasının nedeni İskoçyalı kurbandan çok iskoçya seçimidir. Bu senaryoyu tasarlayanlar iyi bir kaleografi hazırlıyorlar. Hassasiyetleri iyi belirliyorlar. Işid tamamen avrupalı bir zihniyet. Kesinlikle Irak halkı değil.
Eski düzenin sahipleri artık yıkılış yaşayacak. Amerika ve batı egemenliği artık bitiyor. Ve böylece parçalanmalar ve ayrılmalar baş gösterdi. Belçika ve ispanya’dan sonra pek çok ülkede bunlar yaşanmaktadır. İskoçya’dan sonra Galler’de ingiltere’den ayrılmak için referandumu gündeme getirdi. Belli ki ‘Birleşik krallık’ dağılıyor.
İtalyanların "Trentino-Alto Adige", Avusturyalıların "Südtirol" olarak adlandırdığı Güney Tirol bölgesinde halk, İskoçya'da 18 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumuna kilitlendi. Nüfusun yüzde 70'i Almanlardan oluşan Güney Tirollüler, İtalya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmak veya anavatan Avusturya ile yeniden birleşmek istiyor.
İskoçya'da yapılan Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i "hayır", yüzde 45'i ise "evet" dedi. İskoçya'da bağımsızlığa hayır kararının çıkmasının ardından, İngiltere Başbakanı David Cameron İskoçya'ya daha fazla yetki vaadinde bulunmuştu.
İskoçya'daki referandumdan Birleşik Krallık'ta kalma kararı çıkmasının ardından, İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, görevlerinden istifa edeceğini açıkladı."Lider olarak benim zamanın neredeyse doldu fakat İskoçya için kampanya devam ediyor ve hayal hiçbir zaman ölmeyecek" dedi.

İskoçya, Arap halkları gibi gelirlerin eşit paylaşılmasını, Adaleti, eşitliği ve insani haklarını istemektedir. Gelirlerin ingiltere yanlısı azınlık bir gurup tarafından sömürülmesini istemiyor. İskoçya’da rayına oturmuş bir vesayet var.
İskoçya’da çok uzun zamandır ayrılık talebi olmamıştı. Son zamanlarda artan ayrılma talepleri ilk defa somut olarak referandum aşamasına getirdi. İskoçya’nın birleşik karallıktan ayrılma talepleri bile çok önemli bir adımdır. Az bir farkla kazanılan referandum gelecekte bu ayrılığı kaçınılmaz kılıyor. Eğer halkların talepleri yerine gelmez ise geleceğin Ukrayna’sı olabilir. İskoçya’da ayrılıkçılar ile yandaşların mücadelesi referandum sonrasında artarak devam edecek ve bir kırılma noktasına doğru gidecektir.
Dünya büyük bir değişim yaşanıyor. Batı egemenliği 2008 kriziyle gerileme dönemine girdi. 2014 de çöküş dönemi yaşıyor. Bu nedenle parçalanmalar ve ayrılık talepleri görülüyor. Batı medeniyeti ve Britanya krallığı artık yıkılıyor. Amerika kuyruğu kurtarmak için Işid bahanesiyle Ortadoğu’ya savaş açtı. Belli ki çok şey değişecek.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com