Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>Selimiye Camii'nin mucizevi sanatı>

Selimiye Camii hakkında bilgi

Selimiye Camii (Edirne) Yavuz Sultan Selim'in emri üzerine Mimar Sinan tarafından Kıbrıs'ın fethiyle elde edilen ganimetlerle eski sarayın baltacılar koğuşunun bulunduğu yerde yapılmıştır. 1568 - 1574 yıllarında tamamlanan Selimiye Camii Osmanlı-Türk mimarisinin en büyük eseridir.

Selimiye Camii Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği camii Osmanlı-Türk sanatının en önemli eserlerinden biridir. Selimiye Camii (Edirne) Yavuz Sultan Selim'in emri üzerine Mimar Sinan tarafından Kıbrıs'ın fethiyle elde edilen ganimetlerle eski sarayın baltacılar koğuşunun bulunduğu yerde yapılmıştır. 1568 - 1574 yıllarında tamamlanan Selimiye Camii Osmanlı-Türk mimarisinin en büyük eseridir. Üçer şerefeli dört minaresi vardır. Her minarenin yüksekliği 79,89 m.'dir. Kubbesi 31,28 m. çapında olan Selimiye Camii'nin Harim tarafındaki minarelerin şerefelerine ayrı ayrı yollardan çıkılabilmektedir.

Osmanlı hükümdarı II. Selim (Yavuz Sultan Selim) tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Selimiye Camii, zamanın başkenti olan Edirne'de, şehrin en yüksek noktasında Yıldırım Beyazıt'ın yaptırdığı Baltacılar Koğuşunun kalıntıları üzerine yapılmıştır. Yapımına 1569'da başlanmış ve 1575'de tamamlanmıştır. Osmanlı-Türk sanatının en muhteşem eseridir. Mimar Sinan, Selimiye için "ustalığımın eseri" demiştir. Açık havalarda Rodop Dağları'ndan ve Uzunköprü'nün Süleymaniye Köyü'nden görülebilmektedir.

Selimiye'de daha önceki hiç bir camide, Ayasofya ve Bizans eserinde ve antik çağ mabetlerinde görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Daha önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii tek bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbe, 8 filayağına dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Kasnak, filayaklarına kemerlerle bağlıdır. Kubbenin çapı 33,28 metre, yüksekliği de 15,86 metredir. Bu şekilde örttüğü iç mekana verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekanın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar. Kubbe aynı zamanda camiinin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler.

Selimiye'nin herbiri 70,89 metre yüksekliğinde, kalem gibi incecik 4 minaresi vardır. Minareler üçer şerefelidir. İki minaresinde şerefelerin üçüne giden yol ayrıdır. Bu minarelerden aynı anda üç şerefeye de birbirini görmeden üç kişi çıkabilir. Öndeki iki minarenin taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oymaları ise kabarıktır. Minarelerin kubbeye yakın olması, camiyi göğe doğru uzanıyormuş gibi gösteren bir görünüş güzelliği sağlar. Diğer camilerde ise minareler açığa yapılmış ve yapı genişlemiştir. Selimiye

Caminin mimarisinde olduğu kadar, mermer, çini ve hat işçiliklerinde de kusursuzluğa varılmıştır. Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür. Büyük kubbenin tam altındaki Hünkar mahfili, 12 mermer sütunlu ve 2 metre yüksekliktedir. Çinilerin bir kısmı 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında, Rus generali Skobelef tarafından sökülerek Moskova'ya götürülmüştür. Yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı vardır. İç avlu, revaklar ve kubbelerle süslüdür. Avlunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan vardır. Dış avluda ise Sıbyan Mektebi, Darül Kurra, Darül Hadis, medrese, imaret bulunmaktadır. Sıbyan Mektebi günümüzde Çocuk Kütüphanesi, medrese ise müze olarak kullanılmaktadır.


ALINTI

Mimar Sinana hep hayran kalmisimdir

Bu imkânsız. Ben yılların mühendisiyim. Bu kubbe var olamaz. Hayal görüyorum. Bu kubbenin orada o şekilde durması fizik ve matematik kurallarına aykırı. Bu imkansız, orada hiçbir şey yok,orada hiçbir şey yok..."

Bu kisma ise cok güldüm.

Iste ecdad , iste osmanli, iste Mimar Sinan

Zevkle okudum kardesim

Tesekkürler

bu yaz gittim edirneye.ve tabiki bir sanat şaheseri olan selimiyeye rehberimiz her yeri gezdirdi bize.en acısı neydi biliyormusunuz bazı yerlerde mesela, şifahaneyle cami yanyana,şifahaneyi ünüversiteye devretmişler o kadar bakımlı güzelki hemen yanındaki cami is harabe gibi.restorasyon çalışması varmış 1yıldır.o beni çok ama çok üzdü.çok aşırı dercede çok önmli bir tarihi eser bakımsızlık içersinde restore için dikilmş direklerle harabe gibiydi.o kadar çok tarihi eser varki edirnede ama çok bakımsız ve terkedilmş virane gibiler.buda selimiyeden bir kare.
[img width=580 height=435]http://img94.imageshack.us/img94/2353/dsc02484b.jpg[/img]
[img width=580 height=435]http://img163.imageshack.us/img163/7205/dsc02483n.jpg[/img]
[img width=580 height=435]http://img697.imageshack.us/img697/7821/dsc02482nj.jpg[/img]

resimlerm büyük çıkmş.düzelteblrmsnz acaba.

tevafuk oldu geçen de aynı şeyi anlattım,

bizim de yazın edirne gezimiz oldu,

sn leyya şifahaneden de çok etkilendim ben,

özellikle havuzlu kısımda bıraksalar epey kalırdım laf aramızda! ;)

ama evet caminin dış avlusu çok kötüydü,

iç restorasyon güzel olmuşdu,

dışıda biter inşaAllah......

gerçekten şifahaneyi çok güzel restore edip dizayn etmşler ve çok bakmlı,camiyle arada sadece bir kapı var.siz ne zamn gittinz bilemyrm ama.ben gittigmde caminin her tarafı kapalıydı içi dışı ve çok bakımsız geldi bana nedense.dökülüyo gibi bir hali vardı.şifahaneden çkıp orayı öle görncemi artık bilemyrm.

velhasılı kelam tarihi eserlerimiz hak ettigi degeri göremyr malesef.
Hasan Sezai H.z.lerinin kabrinide ziyaret edelim dedik.sakallı br adam toplamş etrafına 3-5 insan gelsin çaylar gitsin çaylar.mezarların bir tarafı çökmş, gitti gidiyo gibi bi görntüsü var zaten orası ayrı bir konu.orda lakırdı yapıyolar.akıllanabilmemiz için çok ekmek yememiz gerekyr çook.

Ramazan bayramında yaptık ziyaretimizi,

Hasan Sezai Hz. lerinide ziyaret ettik açıktı,

ama evet çok bakımsız ve pejmürde haldeydi maalesef :(

günümüzde yaşayanların kıymeti var mıda ölülerin olsun kardeşim! ???


Selçuklu & Osmanlı Türk Mimarisi

MollaCami.Com