Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Aspirin hakkında biraz bilgi

Aspirin hakkında biraz bilgi

Çocuk büyük demeden hasta olduğumuzda bir yerlerimiz mutlaka ağrır.Bazen hasta olduğumuz bazen dişimiz çürüdüğü kimi zaman ayağımızı incittiğimiz zaman hepimize büyük sıkıntı verir.

Söğüt kabuğundan gelen mucize

Bugün dünyanın her yıl çeşitli rahatsızlıklar yüzünden yaklaşık 80 milyar adet asprin tüketiliyor.Asprinin asıl maddesi söğüt ağacındaki bi kimyasal maddedir.Söğüt kabuğunun ağrılara iyi geldiği ilk kayıtlarda MÖ 400 yıllarında görülüyor.Mesela Hipokrat o zamanlarda söğüt ağacının kabuğundan elde ettiği acı bir tozun ağrılara iyi geldiğini not aldığı ve hastalarında kullandığı biliniyor.

Söğüt kabuğundan elde edilen bu toza ilişkin derin araştırmalarsa bundan 2200 yıl sonra 1828 de Johann Buccher söğüt kabuğundaki ağrı kesici özelliğe sahip salisini elde etmeye başaran ilk bilim adamı olarak geçer.Salisin sarı renkli ve kristal yapıda acı bir tozdur.Aslında asprinin asıl mucidi Felix Hoffman’dır.Babasının romatizma ağrılarına çare ararken aspirinin etken maddesi olan asetil salisilik asiti bulmuştur.

Neden Ağrı Hissederiz?

Ağrı vücudun tehlikelere karşı bizi uyarmak için kullandığı en temel savunma mekanizmalarından biridir.Vücudumuzun bir yerinde ne sorun varsa işler kötüye gidiyorsa vücut bunu bize ağrıyla anlatır.Sinir hücreleri uyarıları beyne iletirken bazı kimyasal madder salgılayarak iletişim kurarlar.Bu kimyasal maddelerin sağlanmasını enzim adı verilen proteinler sağlar.

Aspirin ağrıyı nasıl keser?

1970 li yıllarda ağrı üzerine yapılan çalışmalar göstermiş ki; aslında ağrının başlamasını ”prostaglandin” denilen bir madde sağlıyor.Ne zaman bir sorun çıksa hücreler bu maddeyi salgılıyor.
Ağrı kesiciler ağrıyan yerin neresi olduğunu nasıl biliyorlar?
Aslında bilmiyorlar!Aspirin gibi ağrı kesiciler ağızdan direk mideye geçiyor.Oradan da dolaşım sisteminin yardımıyla tüm vücuda yayılıyorlar.Bu arada ilacın küçük bir bölümü de ağrıyan yere ulaşıyor ve ağrı kesici etkisini gösteriyor.
Aspirinin diğer becerileri
Aspirin sadece bir ağrı kesici değildir.Çoğu uzman günde 1-2 tane aspirinin kalp krizini azaltabilceğini söylemektedir.

Aspirinin bir faydası daha bulundu

ABD'de "Clinical Investigation" adlı derginin son sayısında yayınlanan araştırmaya göre, Yale üniversitesinden uzmanlar, düzenli şekilde kullanılan aspirinin, alkol ve bazı ilaçların karaciğere ciddi zarar vermesini önleyebildiğini tespit etti. Araştırmaya göre, karaciğerde tahribata yol açabilen mekanizma, aspirin tarafından engelleniyor.

Araştırmayı fareler üzerinde yürüten uzmanlar, karaciğeri korumak için günlük doz gerektiği görüşünü ileri sürüyor.

Uzmanlar, bu keşfin, çeşitli hastalıkların tedavisi için geliştirilmek istenen, ancak karaciğere zarar verdiği için deneme aşamasında terk edilen tedavi yöntemlerinin aspirinle karıştırılarak yeniden denenebilmesine kapı aralayacağını düşünüyor.

Aspirinin kalp-damar rahatsızlıklarıyla bazı kanser türlerine karşı önleyici özellik taşıdığı doktorlarca kabul ediliyor

AA

bilenler vardır.büyük islam alimlerinden s.h.t.hz leri..boğazını göstererek,burdan yukarısının(baş) doktoru aspirindir buyurmuşlar...ikiye bölerek sağ sol dişleri arasında eriterek içermiş....


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com