Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sağlığımıza genel bir bakış

Allah'ın insana bahşettiği en büyük nimet hiç şüphesiz imandır, imandan sonraki nimet de sağlık, sıhhattir. Eğer bu iki nimet size verilmiş ise, dünyadaki en mutlu insan sizsiniz demektir. Asırlardan beri insanlık, sağlıklı yaşam mücadelesi vermiş, birçok uğraşı ve araştırmalar neticesinde önemli yollar kat etmişlerdir. İnsanlık var oldukça bu mücadele daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde devam edecektir.

Günümüzde modern tıbbın son derece gelişmesine rağmen, hâlâ tıpta aşılması gereken birçok engeller bulunmaktadır. Bunların başında teşhisleri konulmuş; ama çaresi, ilâcı henüz bulunamamış birçok hastalık var. Önü bir türlü alınamayan ilâçların bazı yan etkileri, her geçen gün yeni yeni ortaya çıkan adı dahi konulmamış hastalıklar gelmektedir. Tıp dünyasının içinde bulunanların önlerinde bulunan aşılması gereken bu tür ciddî sorunlar için tüm dünya bir arayış içindedir. Bu arayışların neticesinde, özellikle son zamanlarda insanların doğaya, doğal ürünlere olan ilgisi her geçen gün artmaktadır. Bir kısım tıp otoritesi doğadan gelen şifayı reddetse de, modern tıp ilâçlarının da doğadan geldiğini nasıl düşünemiyorlar bunu anlamakta zorlanıyoruz.

Bütünü ile sağlık konusu çok ciddî ve önemli bir konu olduğu için, sağlık konusunda bilinçli hareket edilmesi gerekir. Bu anlamda Allah kısmet ederse, siz değerli okuyucu kardeşlerime Beyan dergisi aracılığı ile sağlığımızı koruma açısından çok önemli ve pratik bilgileri, sağlığımızı korumak için en çok dikkat etmemiz gereken hususları gücümüzün yettiği ölçüde bundan sonra her sayıda, Rabbim izin verdiği sürece paylaşacağım.Rabbim nasip ederse, yazımızda yer alan bilgilerin hepimize faydalı olacağını inanıyorum. Bu anlamda ilkyazımızı hastalıkların genel sebeplerini konu alan "Sağlığımıza Genel Bir Bakış" başlığı ile başlatmak istiyorum. Sonraki yazılarımızda siz değerli okuyucularımızın sorularını cevaplamaya, ayrı ayrı hastalıkların sebeplerini ve vücut belirtilerini anlatmaya, farklı şifalı bitkilerin şifa-î özelliklerini öğrenmeye çalışacağız. Rabbimiz hakkımızda hayırlı kılsın. Âmin!...

Sağlığımızın önemini hepimiz çok iyi bilmeliyiz. Öyle ki karşılaştığımız bir insana ilk soracağımız soru tabiî ki nasılsın oluyor, yani sağlığınız nasıl gidiyor? Hâl böyle olsa da birçoğumuz bu konuda yeterince dikkatli davranamıyoruz. Kimimiz bilmediğimizden, kimimiz duyarsızlığımızdan, kimimiz ihmalkârlığımızdan sağlığımızı tehlikeye atabiliyoruz. Sağlıklı bir insanın, hasta olması için epey bir mücadele etmesi gerekir, yani sanıldığı gibi hasta olmak kolay ve basit bir iş değildir. Çünkü Cenab–ı Allah vücudumuza müdafaa (koruma) sistemi denilen mükemmel bir sistem yerleştirmiştir. Bunu biz dünyadaki en modern tesisatlı askerî birliklerden daha güçlü, daha disiplinli, tam donanımlı bir askerî bölge olarak düşünebiliriz. Düşmana karşı son derece muntazam olan bu birliği çökertmek tabi-î ki o kadar kolay bir iş değildir. Maalesef bunu zor da olsa başarabiliyoruz. Sistemi tamamen çökertemesek de, en azından zarar verebiliyoruz. Tamamen bilincimiz dışında hareket eden koruma sistemimiz bizleri milyonlarca defa ölüm tehlikesi taşıyan, gözle görünmeyen düşmanlarımızdan müdafaa etmiş ve milyonlarca kez bizleri uyarmıştır, ama bizler bunların hiçbirinin farkında bile değiliz.

Tabi-î ki hiçbir insan bilinçli olarak hasta olmayı arzu etmez. Ancak her insan hasta olmadan o hastalığa yakalanmak için zemini kendi elleriyle hazırlar. Eğer siz sağlıklı bir şekilde yaşam sürüyorsanız, şunu iyi bilin ki, bu Allah'ın sizin bilinciniz dışında vücudunuza yerleştirmiş olduğu mükemmel savunma sistemi sayesindedir.

Tıp ilmi iki şeyi hedefler. Biri, hasta olmadan önce tedbir alarak vücut sağlığını korumak; diğeri ise, vücutta meydana gelmiş olan hastalıkları tedavi ederek vücudu sağlığa kavuşturmak. Hasta olmadan önce önlem almak, hastalıklar ortaya çıktıktan sonra tedavi etmekten daha önemlidir. Genellikle birçok hastalık şu beş sebepten dolayı meydana gelmektedir. Bu sebepler şunlardır;

1– Vücutta hayatî önem taşıyan dört türlü sıvının (kan, balgam, safra, sevda) dengesinin bozulmasından ortaya çıkar. Bu da beslenme bozukluğundan yani dengesiz beslenmeden kaynaklanır.

2– Vücuttaki normal sıvı miktarının eksilmesi ya da artmasından meydana gelir. Bu da sıcak ortamlarda uzun müddet çalışmaktan yahut rutubetli ortamlarda uzun süre kalmaktan, hava değişimine uyum sağlayamamaktan, aşırı sıcak tabiatlı kızartmalar ve damar tıkayıcı yağlı yemeklerden kaynaklanır.

3– Yemekler terkibindeki besinlerin (vitamin ve minarelerin) eksik olmasından ortaya çıkar. Meselâ; kan yapıcı özelliği olmayan kuvvetsiz yemekler uzun müddet yenildiği zaman hastalıklara sebep olur.

4– Tam pişmemiş yemekleri yemek yani ham yenmemesi gereken yemekleri yemek, bir yemeği yedikten sonra o yemek iyice hazım olunmadan üstüne başka bir yemek yemek yani bir yemeği yedikten sonra belli bir zaman geçmeden (normalde 4–6 saat geçmesi gerekir) tekrar yemek yemekten kaynaklanır.

5– Kötü alışkanlıklardan ortaya çıkar. Bu da fuhuş, değişik cinsellik içeren sapıklıklar, tembel tembel oturup, çalışmadan ya da spor yapmadan yatmak, sarhoş edici içki ve çeşitleri alkol, sigara, eroin, kokain ve tiner gibi zararlı maddeler kullanmaktan ortaya çıkar.

Yukarıdaki maddelerin hepsi tek başına birçok hastalıklara sebep olabilecek, küçümsenilmemesi gereken işlerdir. Bir insanın bunları ısrarla sürdürmesi hâlinde her türlü hastalığa yakalanması kaçınılmazdır. Bunların detaylarına ve bundan başka hastalık sebeplerinin ayrıntılarına ilerleyen yazılarımızda zaman zaman yer ayırmaya çalışacağız.
Cenab–ı Allah hepimizi her türlü gizli ve aşikâr hastalıklardan ve belâlardan korusun. Amin!...
İçinde bulunduğumuz her türlü sıkıntılardan bizleri en kısa zamanda kurtarsın. Âmin!...
Tüm sıkıntıları yenebilmemiz için hepimize büyük sabırlar ihsan etsin. Âmin!...
Bir dahaki yazımızda buluşuncaya kadar hepiniz Allah' a emanet olunuz.

Dr. Abdulgaffar Abdulhamid

Teşekkürler...

teşekkürler ecyad kardeşim...


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com