Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sağlıklı mutfak

Sağlıklı mutfak



[i]Serap Onay, İstanbul Şişli'deki Ekolojik Pazar'da her hafta kendi elleriyle hazırladığı lezzetleri sunuyor. İşte Onay'ın kaleminden Keçiboynuzu, Maydanoz, Isırganotu ve Adaçayı tarifleri...



KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI

Cinsel gücü artırdığı ve bu yönde kalıcı etki yarattığı bilinen keçiboynuzu pekmezinin, ayrıca kolesterolü düşürdüğü, içerdiği yüksek miktardaki potasyum, fosfor ve kalsiyumla, çocukların zeka ve kemik gelişimini sağladığı, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları önlediği, göğüs ağrılarını izole ettiği belirtiliyor.


KEÇİBOYNUZLU PEKMEZLİ CEVİZLİ KEK

3 yumurta,

1 su bardağı keçiboynuzu pekmezi,

2 kaŞık keçi boynuzu tozu

1 su bardağı sıvı yağ,

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz,

1 çay bardağı süt

1 su bardağı un,

2 su bardağı buğday unu

1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

yumurta ve keçiboynuzu pekmezini çırpıyoruz, sıvı yağ, yoğurt, vanilya ekliyoruz.

Unu kabartma tozu ile karıştırıp cevizle birlikte harca ekleyip karıştırıyoruz, kek kalıbında 180 derecede pişiriyoruz.


MAYDONOZ HER DERDE DEVA

Maydanozun yaprakları A, C, K vitaminleri ve demir bakımından zengindir. Bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacını karşılarken aynı zamanda toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor, kanı temizliyor, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geliyor.



MAYDANOZ MÜCVERİ

Malzemeler

3 adet yumurta

2 adet patates

4 yemek kaşığı un

1 demet maydanoz

1 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

tuz, karabiber

Yumurtaları çukur bir kaba kırın ve patatesleri iri gözlü renden geçirin.Maydanozu kıyın.Hepsini karıştırıp yumurtanın içine ekleyin ve yavaş , yavaş un ekleyin ve çatalla karıştırın.Un,patates ve yumurtalı harcı çatalla ezin .Bu işlemi yaparken tuzunu karabibere ekleyin.Diğer taraftan tavaya zeytinyağını koyup iyice kızdırın.Yağ kızınca bulamaçtan bir ka


ISIRAN OTU

Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan ısırgan otu; alyuvar yapımını artırıyor. Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili oluyor.


Isırgan otu, birçok rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar bahçelerde bol miktarda yetişen bir ottur. Isırgan otunun genellikle yaygın olan 2 türü, tedavi amaçlı kullanılıyor. Büyük ısırgan otu ve küçük ısırgan otu. Yaprak, tohum ve kökün içerdiği etkin maddeler arasında farklılıklar bulunuyor. Yaprak çayının başlıca özellikleri olarak, idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici ve organizmayı uyarıcı nitelikleri sıralanabilir.


Temel niteliklerden dolayı romatizma ve gut, romatizmal eklem deformasyonları, böbrek ve idrar yolları iltihabı, teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrıları, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, böbrek ve safrakesesi taşı, güçsüzlük ve bitkinlik halleri, kansızlık ve alyuvarlar eksikliği, demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar (bahar nezlesi dahil), egzama, ergenlik sivilceleri ve fistüllere karışı etkili oluyor. Bu hastalıklara karşı uygulanacak yaprak çayı tedavisi, 2-4 hafta süreli kürler halinde uygulanabilir.


Bu süre içinde, günde 2-4 bardak bitki çayı, tatlandırılmadan, öğün aralarında, sıcakken içilebilir. Ağır kalp ve böbrek hastalığından kaynaklanan ödemlere karşı kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Kökler, eğer istenirse her zaman yaprakla karıştırılarak kullanılabilir. Ama öncelikle, prostat büyümesine karşı, uygulanan tıbbi tedaviyi destekleyici olarak çok etkili olur. Ayrıca, yalnız veya yaprakla birlikte hazırlanan kaynama suyuyla baş yıkandığında, saç dökülmesi durur, saçlar parlaklık kazanır, kepeklenme sona erer.


UYARICI VE GÜÇLENDİRİCİ

Tohumlar, öncelikle organizmayı uyarıcı, güçlendirici ve savunma gücünü artırıcı özelliklere sahip olduğu için, yaşlılarda güçlendirici amaçlı olarak kullanılabilir. Yeşil ısırgan otu, sapın dibinden kesilerek, romatizma, gut, eklem deformasyonu, siyatik ve lumbagoya karşı, doğrudan hasta bölgeye sürülerek de kullanılabilir. Bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle, uzun süreli, rahatlatıcı bir sıcaklık oluşur ve ağrı diner.

ISIRGANLI AZERİ YAHNİSİ

Malzemeleri:

500gr ısırgan

500 gr kuzu eti

250 gr kuru erik kayısı,kuru üzüm,badem karışımı

2 adet rendelenmiş soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tarçın ve tuz

yapılışı:Öncelikle kuru erik kayısı,badem ve kuru üzüm karışımı elin dayanacağı

sıcaklıktaki suda iki saat bekletin.

Bol su içinde ısırganları iki dk. Haşlayın kabaca kıyın.

Yemeğe başlarken eti kuşbaşı doğrayın tencereye etin üstünü kapatacak kadar su koyun haşlayın

Kaynamaya başlayınca köpüğünü alın

Haşlanınca eti sudan alın iyice süzün üzerine rendelenmiş soğanları sıvayıp tuzunu serpin

Tereyağı ile tavada kızartın.etleri haşladığınız suya kızartılmış etleri tekrar koyun

Doğranmış ısırganları ilave edin .Ve tarçın katarak orta ateşte bir saat pişirin.

Meyve kurularını etten artan yağda 4 dk.çevirin tencereye meyve kurularını ilave edip bir taşım daha kaynatıp

Sıcak olarak servis edin.

şık alın yağa atıp her iki yüzü kızarıncaya kadar kızartın .Sıcak veya soğuk olarak süzme yoğurt ve domatesle servis edin.


ADA ÇAYI

Pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğu söylenir.

Çayı veya çayıyla yapılan gargarası özellikle boğaz ve burun hastalıklarına iyi gelir. Soğuk algınlıklarının dışında depresyona karşı sindirim sistemi hastalıklarında ve diyabette de ondan yararlanılır.Vücudu toksinlerden arındırır ve güçlendirir.

Adaçayı 30-70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar. Bahçe ada çayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur. Ülkemizde İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir. Bir başka tür olan çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir. Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir. Çayır ada çayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir


KITIR ADAÇAYLI FASULYE PİYAZI

Malzemeler

1su bardağı kuru fasulye

1 yemek kaşığı kuru ada çayı yaprağı

1 adet kırmızı tatlı biber

1/2 su bardağı zeytin yağı

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:Fasulyeleri 7-8 saat ılık suda bekletin.Süzdükten sonra bir tencereye koyun.

Üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edin.Su kaynadıktan sonra ateşi kısın ve fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.Süzün ve dirileşmeleri için soğuk sudan geçirin.Bir tavaya zeytin yağını koyup adaçayı yapraklarını orta hararetli ateşte arda karıştırarak kavurun.Kırmızı biberi ufak küpler,kuru soğanı da halka şeklinde doğrayın.Çukur bir kaseye aldığınız fasulyeye diğer malzemeleri ilave edin ve karıştırdıktan sonra servis edin.

[right]yeşil\ntvmsnbc[/right]

Bu konuyu sabitliyorum. Sağlıklı mutfak için püf noktaları eklemek isteyenler; sizlerin paylaşımlarını bekliyorum :) ;)

bitkileri kullanmayı önermeden önce her insanın vücut yapısı değişik oldugu için herkesde aynı etkiyi vermiye bilir ısırgan deyip geçmemek lazım ben astım ve allerji için kulladıgımda tansiyon ve allerjimin ataga geçmesi sonucu nerdeyse hayatımı kaybediyordum hastanede rasladıgım bir hastanın ısırgandan dolayı mide kanamasına şahit oldum


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com